Zaslal: po 18. ledna 2021 19:49 Předmět: březovník
zdravím, zajímalo by mě jestli by mi tady někdo dokázal poradit ohledně březovníku... Našly jsme začátkem prosince spoustu březovníku, nebyl červivý, ale samozřejmě už byl tvrdý a nahořklý. No a mě by zajímalo, zda-li se dá požít jako doplněk, nebo jestli se dají použít pouze mladé měkké plodnice.
Co jsem tak hledal, tak že tvrdé plodnice jsou nepoživatelné... ale z jakého důvodu ? Že jsou tvrdé ? Hořké ? Nemají léčivé účinky a nebo jsou dokonce jedovaté ? Poraďte prosím někdo
Zaslal: po 18. ledna 2021 22:12
Obecně platí, že staré plodnice hub by se neměly konzumovat, protože jejich rozkladem může docházet ke vzniku jedovatých látek. Březovník tvoří jednoleté plodnice, takže v okamžiku, kdy jsou už tvrdé a nepráší, jde o dávno mrtvý organizmus, který se pomalu rozkládá. To znamená, že léčivé látky v něm mohou být rozložené a krom toho je možné, že se rozkládají na látky, které nejsou zrovna zdraví prospěšné.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3
Strana 3 z 3
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory