Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Tajemná houba ve sklepě
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 14. listopadu 2017 12:12
  Předmět: Tajemná houba ve sklepě
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj všem,

rád bych Vás poprosil o radu s určením tohoto. Zkoušel jsem i prohledat internet, ale nic podobného jsem nenašel.

Včera jsem při vyklízení jednoho sklepa narazil na houbu, ze které, abych řekl pravdu, mám trochu strach. Vypadá dost děsivě. Smile

Nalezena byla včera ve vlhkém sklepě, roste ze zdi v blízkosti okna. Vedle ní je ještě druhá houba, která má stejnou barvu, ale neroste nahoru. Roste vodorovně směrem do sklepa.

Houba má tvar chobotnice nebo zubu, mezi vlákny v dolní straně jsou nějaké kapky - některé oranžové, některé rezavé až tmavě hnědé.

Budu rád za každou radu.

162.53 kB    
IMG_20171114_074010s.jpg
   IMG_20171114_074010s.jpg

196.23 kB    
IMG_20171114_074001d.jpg
   IMG_20171114_074001d.jpg

196.8 kB    
IMG_20171114_073937s.jpg
   IMG_20171114_073937s.jpg
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 14. listopadu 2017 12:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je to pestřec, může to být pestřec bradavčitý. V okolí sklepa je nějaký strom, třeba dub, se kterým ta houba žije v symbióze (mykorhiza). Nebezpečná není, dokud jí někdo nezkonzumuje, nebo její výtrusy nefoukne někomu jinému do očí.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
James007cz

PříspěvekZaslal: út 14. listopadu 2017 16:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky za odpověď!

Ano, za oknem je silnice a za ní, asi 20-30m od tohoto okna, je park a duby! Jak je ale možné, že ta houba roste přímo ze zdi a to okno bylo doteď zavřené?

V žádným případě nechci zpochybňovat Tvoji odpověď. Koukal jsem ale na popis pestřeců a všude píšou, že roste buďto v lesích nebo v půdách bohaté na živiny. Je možné, že by se uchytil právě zde?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 14. listopadu 2017 17:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To, co vyrůstá na zdi, jsou jen plodnice. Samotná houba (podhoubí, mycelium) roste venku v půdě ve spojení s kořeny stromu. Houbová vlákna zvenku prorostla zdí a když se uvnitř dostala na vzduch, byl to pro houbu impuls, že má vytvořit plodnice.

Houbu si můžeš představit jako síť vláken v půdě. Ta vlákna jsou velmi tenká, tvořená na průřezu 1-2 buňkami, ale velice dlouhá. V centimetru krychlovém půdy může být i několik set metrů těchto vláken. V případě tohoto pesterce tato síť sahá přinejmenším od kořenů těch dubů (se kterými je spojená) až po zeď toho sklepa. Protože tato vlákna dosahují průměru v jednotkách mikronů, není pro ně problém skrz zeď prorůst.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
James007cz

PříspěvekZaslal: st 15. listopadu 2017 13:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Děkuji za obsáhlé odpovědi a za určení! Wink

Pro mě, jako pro laika, to jsou docela zajímavé informace.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru