Zaslal: út 14. listopadu 2017 12:12 Předmět: Tajemná houba ve sklepě
Ahoj všem,
rád bych Vás poprosil o radu s určením tohoto. Zkoušel jsem i prohledat internet, ale nic podobného jsem nenašel.
Včera jsem při vyklízení jednoho sklepa narazil na houbu, ze které, abych řekl pravdu, mám trochu strach. Vypadá dost děsivě.
Nalezena byla včera ve vlhkém sklepě, roste ze zdi v blízkosti okna. Vedle ní je ještě druhá houba, která má stejnou barvu, ale neroste nahoru. Roste vodorovně směrem do sklepa.
Houba má tvar chobotnice nebo zubu, mezi vlákny v dolní straně jsou nějaké kapky - některé oranžové, některé rezavé až tmavě hnědé.
Zaslal: út 14. listopadu 2017 12:55
Je to pestřec, může to být pestřec bradavčitý. V okolí sklepa je nějaký strom, třeba dub, se kterým ta houba žije v symbióze (mykorhiza). Nebezpečná není, dokud jí někdo nezkonzumuje, nebo její výtrusy nefoukne někomu jinému do očí.
Ano, za oknem je silnice a za ní, asi 20-30m od tohoto okna, je park a duby! Jak je ale možné, že ta houba roste přímo ze zdi a to okno bylo doteď zavřené?
V žádným případě nechci zpochybňovat Tvoji odpověď. Koukal jsem ale na popis pestřeců a všude píšou, že roste buďto v lesích nebo v půdách bohaté na živiny. Je možné, že by se uchytil právě zde?
Zaslal: út 14. listopadu 2017 17:54
To, co vyrůstá na zdi, jsou jen plodnice. Samotná houba (podhoubí, mycelium) roste venku v půdě ve spojení s kořeny stromu. Houbová vlákna zvenku prorostla zdí a když se uvnitř dostala na vzduch, byl to pro houbu impuls, že má vytvořit plodnice.
Houbu si můžeš představit jako síť vláken v půdě. Ta vlákna jsou velmi tenká, tvořená na průřezu 1-2 buňkami, ale velice dlouhá. V centimetru krychlovém půdy může být i několik set metrů těchto vláken. V případě tohoto pesterce tato síť sahá přinejmenším od kořenů těch dubů (se kterými je spojená) až po zeď toho sklepa. Protože tato vlákna dosahují průměru v jednotkách mikronů, není pro ně problém skrz zeď prorůst.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory