Tady jsem v koncích, rostla na dost zetlelém smrkovém pařezu ve svahu na vlhčí lokalitě. Klobouk tmavě hnědý, výrazně plstnatý (sametový), lupeny okrové, volné. Okrový třeň zejména ve vrchní části bíle ojíněný. Téměř bez vůně. Celkem 4 plodnice rostly jednotlivě. Dík
Hodně zajímavá houba, vzal jste ji na určení? Připomíná mi dva druhy, které znám jen z fotek - kržatku hnědoolivovou (Simocybe centunculus), která roste na dřevu listnáčů, a penízovku Callistosporium pinicola, která roste na jehličnanech. Obě jsou vzácné, hlavně ta druhá. Chtělo by to určit přesně a lokalitu dokladovat.
Díky, kržatka mne vůbec nenapadla, ale spíš to tipuji na penízovku. Ty pařezy jsem určoval jako smrkové, protože je na nich anýzovník vonný. Na vedlejším pařezu jsem předtím nalezl helmovku modravou.
Bohužel nemám mikroskop, ale položku jsem vzal. Je někdo, kdo by se toho ujal prosím ?
Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
Zaslal: so 27. srpen 2016 23:05
Téměř jistě je to callistosporium. Mám lokalitu, kde na 250ti metrech jsem našel plodnice na čtyřech pařezech (3x borovice lesní, 1x smrk stepilý) a z jednoho toho borového pařezu je mám mikroskopované D: Dvořákem, jako Callistosporium luteoolivaceum... Makroskopicky ta tvá vypadá totožně jak ty moje, ale pro potvrzení do druhu to chce určitě strčit odborníkovi:)
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory