Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Lupenatá
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mara73

PříspěvekZaslal: po 22. srpen 2016 23:48
  Předmět: Lupenatá
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tady jsem v koncích, rostla na dost zetlelém smrkovém pařezu ve svahu na vlhčí lokalitě. Klobouk tmavě hnědý, výrazně plstnatý (sametový), lupeny okrové, volné. Okrový třeň zejména ve vrchní části bíle ojíněný. Téměř bez vůně. Celkem 4 plodnice rostly jednotlivě. Dík

124.37 kB    
Kokořínsko, 18.8.2016
u025.jpg
   u025.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Tori

PříspěvekZaslal: út 23. srpen 2016 1:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hodně zajímavá houba, vzal jste ji na určení? Připomíná mi dva druhy, které znám jen z fotek - kržatku hnědoolivovou (Simocybe centunculus), která roste na dřevu listnáčů, a penízovku Callistosporium pinicola, která roste na jehličnanech. Obě jsou vzácné, hlavně ta druhá. Chtělo by to určit přesně a lokalitu dokladovat.
mara73

PříspěvekZaslal: út 23. srpen 2016 19:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky, kržatka mne vůbec nenapadla, ale spíš to tipuji na penízovku. Ty pařezy jsem určoval jako smrkové, protože je na nich anýzovník vonný. Na vedlejším pařezu jsem předtím nalezl helmovku modravou.

Bohužel nemám mikroskop, ale položku jsem vzal. Je někdo, kdo by se toho ujal prosím ? Wink
Hercuus

PříspěvekZaslal: so 27. srpen 2016 23:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Téměř jistě je to callistosporium. Mám lokalitu, kde na 250ti metrech jsem našel plodnice na čtyřech pařezech (3x borovice lesní, 1x smrk stepilý) a z jednoho toho borového pařezu je mám mikroskopované D: Dvořákem, jako Callistosporium luteoolivaceum... Makroskopicky ta tvá vypadá totožně jak ty moje, ale pro potvrzení do druhu to chce určitě strčit odborníkovi:)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru