Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Lesklokorka lesklá, nebo jehličnanová?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
oxal

PříspěvekZaslal: út 28. dubna 2015 19:27
  Předmět: Lesklokorka lesklá, nebo jehličnanová?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zdravím,
obracím se na Vás s prosbou o pomoc s určením Lesklokorky. Našel jsem ji minulý týden na pařezu. Bohužel původ pařezu se již nedá určit a tak nevím o jakou Lesklokorku se jedná. Je samozřejmě od loňska a je suchá jako troud. Snad se mi povedlo zachytit na čistý papír dvě spóry z nichž se jedna má velmi skvěle k světu. Mám ji na petriho misce.
Děkuji Vám za Vaši pomoc při určení.

Oxal

69.88 kB    
P4180067.jpg
   P4180067.jpg

78.83 kB    
P4180066.jpg
   P4180066.jpg

76.88 kB    
P4180065.jpg
   P4180065.jpg

73.94 kB    
P4180064.jpg
   P4180064.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: út 28. dubna 2015 20:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Snad lesklokorka jehličnanová (Ganoderma carnosum). A podrobnosti nálezu: datum, lokalita a stanoviště nejsou? Případně další zajímavosti.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
oxal

PříspěvekZaslal: st 29. dubna 2015 18:56
  Předmět: Lesklokorka lesklá, nebo jehličnanová?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zdravím,
děkuji za pomoc při určení.
Datum nálezu: 18.4.2015
Lokalita: Křivoklátské lesy
Místo nálezu: Okolí Hudlic, na pařezu u potoka v roklině lesa za polem s názvem "Za loužkem".
Přesné místo nálezu označeno + - na přiložené mapě.

Zajímavosti nejsou. Snad jen to, že zrovna začínám experimentovat s pěštěním lesklokorky. Objednal jsem sadbu od Wolfa. No a pak jdu do lesa se psem a co nevidím, lesklokorka. To je ale náhoda. Jak jsem psal, podařilo se mi sebrat dvé spory z nichž tu dravější jsem překultivoval do petriho misky. Zítra, nebo pozítří půjde do skleničky s obilím. Až bude sadba připravena, tak ji asi zkusím též vypěstovat. Nyní v pondělí jsem naočkoval pár sáčků sadbou od Wolfa, tak uvidím jestli se zadaří.

S pozdravem

Oxal

65.03 kB    
Místo nálezu Lesklokorky + - označeno křížkem na mapě
Místo nálezu Lesklokorky.JPG
   Místo nálezu Lesklokorky.JPG
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 06. května 2015 19:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

NA prvních dvou snímcích jsem zahléhd smrkovou větvičku, takže by se dalo předpokládat, že je to l. jehličnanová. I podle tmavé barvy. L. lesklá by měla být světlejší. Ovšem otázkou je, co s ní udělá to, když přečká zimu (alespoň podle příspěvku mi to tak připadá).
Osobně jsem ještě l. lesklou neviděl. L. jehličnanovou jsem potkal loni i předloni na tomtéž místě v jednom z místních parků, kde jsou listnáče a jediná borovice, tak v blízkosti této borovice. Též je takto tmavá až hnědočerná. Zde v určovně by se nechala jistě dohledat (rok 2013), ale přiznám se, že se mi do toho nechce.

Jiří Novák

Nový příspěvekZaslal: st 06. května 2015 19:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

javascript:popRow('posturl','60987','URL%20adresa%20p%C5%99%C3%ADsp%C4%9Bvku')
Tak mi to přeci jen nedalo a posílám odkaz na tu mou tehdejší. Akorát, že zde je povrch klobouku poprášen vlastními výtrusy a tak je matný a světle hnědý (Myslím že v tomto mém příspěvku je někde i odkaz na to, jak toto poprášení vlastními výtrusy vzniká . Ale když jsem kousek otřel, tak byl povrch čokoládově hnědý. Možná je to tam někde na kousku vidět.

Josef Chalupský II

Nový příspěvekZaslal: čt 07. května 2015 21:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Aby nezůstalo jen u toho, že "jedna paní povídala". Laskavostí pana P.A. vystupujícího pod přezdívkou OXAL byla ta houba (plodnice, nikoli fotografie) z Hudlic sebraná dne 18.4.2015 poskytnuta k odbornému přezkoumání. Doc. J.Vlasák ji předběžně určil jako Ganoderma carnosum.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
oxal

Nový příspěvekZaslal: pá 08. května 2015 11:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zdravím,
jak již napsal pan Chalupský, nalezenou plodnici si odvezl k odbornému posouzení. Věřím, že se ještě, na základě posouzení Doc. Vlasákem, dozvíme nějaké nové upřesňující informace. Uvedený pařez budu průběžně pozorovat. Jestli se i letos objeví plodnice, pokusil bych se o nějakou fotoreportáž. Ale jak jsem uvedl, vše závisí na tom, zda matka příroda umožní vyrašení letošní plodnice. Jakmile bude něco nového, dám to sem.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru