| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
oxal
|
Zaslal: út 28. dubna 2015 19:27 Předmět: Lesklokorka lesklá, nebo jehličnanová? |
 |
|
Zdravím,
obracím se na Vás s prosbou o pomoc s určením Lesklokorky. Našel jsem ji minulý týden na pařezu. Bohužel původ pařezu se již nedá určit a tak nevím o jakou Lesklokorku se jedná. Je samozřejmě od loňska a je suchá jako troud. Snad se mi povedlo zachytit na čistý papír dvě spóry z nichž se jedna má velmi skvěle k světu. Mám ji na petriho misce.
Děkuji Vám za Vaši pomoc při určení.
Oxal
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
Zaslal: út 28. dubna 2015 20:32 |
 |
|
|
Snad lesklokorka jehličnanová (Ganoderma carnosum). A podrobnosti nálezu: datum, lokalita a stanoviště nejsou? Případně další zajímavosti.
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
oxal
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: st 06. května 2015 19:18 |
 |
|
NA prvních dvou snímcích jsem zahléhd smrkovou větvičku, takže by se dalo předpokládat, že je to l. jehličnanová. I podle tmavé barvy. L. lesklá by měla být světlejší. Ovšem otázkou je, co s ní udělá to, když přečká zimu (alespoň podle příspěvku mi to tak připadá).
Osobně jsem ještě l. lesklou neviděl. L. jehličnanovou jsem potkal loni i předloni na tomtéž místě v jednom z místních parků, kde jsou listnáče a jediná borovice, tak v blízkosti této borovice. Též je takto tmavá až hnědočerná. Zde v určovně by se nechala jistě dohledat (rok 2013), ale přiznám se, že se mi do toho nechce.
_________________ JGLN |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: st 06. května 2015 19:25 |
 |
|
javascript:popRow('posturl','60987','URL%20adresa%20p%C5%99%C3%ADsp%C4%9Bvku')
Tak mi to přeci jen nedalo a posílám odkaz na tu mou tehdejší. Akorát, že zde je povrch klobouku poprášen vlastními výtrusy a tak je matný a světle hnědý (Myslím že v tomto mém příspěvku je někde i odkaz na to, jak toto poprášení vlastními výtrusy vzniká . Ale když jsem kousek otřel, tak byl povrch čokoládově hnědý. Možná je to tam někde na kousku vidět.
_________________ JGLN |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
Zaslal: čt 07. května 2015 21:04 |
 |
|
|
Aby nezůstalo jen u toho, že "jedna paní povídala". Laskavostí pana P.A. vystupujícího pod přezdívkou OXAL byla ta houba (plodnice, nikoli fotografie) z Hudlic sebraná dne 18.4.2015 poskytnuta k odbornému přezkoumání. Doc. J.Vlasák ji předběžně určil jako Ganoderma carnosum.
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
oxal
|
Zaslal: pá 08. května 2015 11:10 |
 |
|
Zdravím,
jak již napsal pan Chalupský, nalezenou plodnici si odvezl k odbornému posouzení. Věřím, že se ještě, na základě posouzení Doc. Vlasákem, dozvíme nějaké nové upřesňující informace. Uvedený pařez budu průběžně pozorovat. Jestli se i letos objeví plodnice, pokusil bych se o nějakou fotoreportáž. Ale jak jsem uvedl, vše závisí na tom, zda matka příroda umožní vyrašení letošní plodnice. Jakmile bude něco nového, dám to sem.
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|