Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Existuje seznam českých názvů hub?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Tori



Založen: 06. 07. 2013
Příspěvky: 150

PříspěvekZaslal: po 22. září 2014 1:19
  Předmět: Existuje seznam českých názvů hub?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nevíte někdo - existuje nějaký seznam publikovaných českých názvů hub, ideálně i s autorem a letopočtem? Procházela jsem si teď hřiby na biolibu, kde je českých názvů poměrně dost, některé i pro více různých druhů, ovšem bez uvedení autora. Napadlo mě, kdyby třeba někdo chtěl zavést české jméno pro nový druh, tak které z těchto názvů se berou jako platně publikované (a tedy nepoužitelné pro jiný druh) a které ne. Jaká jsou pro to vlastně pravidla v češtině?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen


Založen: 31. 07. 2012
Příspěvky: 1384
Bydliště: jižní Čechy

PříspěvekZaslal: po 22. září 2014 8:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

České názvy nemají žádná pravidla, takže jakýkoli existující český název je platný. Požadovaný seznam myslím neexistuje, řada názvů vznikla odvozením z lidových označení. Většinou se používá nejrozšířenější název, případně autor zavádí nový, pokud dosavadní z nějakého důvodu považuje za nevhodný.

Krásnou ilustrací dopadů neexistence pravidel je český název hřib kovář a hřib koloděj. Prakticky všechny odborné a odbornější publikace vydané před působením Františka Smotlachy používaly název kováře pro B. luridus (= hřib se síťkovaným třeněm) a název koloděj pro B. erythropus (~miniatoporus, luridiformis, tzn. nesíťkovaný druh). Byl to například Ottův slovník, Bezděk, Velenovský, Tyttl, Macků aj.

Pak přišel F. Smotlacha, který české názvy ve své první práci prohodil (do stavu, který je používán dnes) a když byl dotazován, proč, vysvětloval to nejprve tím, že je takto opačně jednou viděl prodávané na pražském trhu. Později přidal ještě druhé vysvětlení a to, že "koloděj" je staročeské označení pro řemeslníka koláře, který pracuje se dřevem a je tudíž čistý, takže "koloděj" je vhodnější označení pro světlou houbu, kdežto kovář, který pracuje s uhlím, je špinavý a "kovář" by měla být tmavá houba.

Tato teorie byla téměř 50 let s prakticky železnou pravidelností publikována F. Smotlachou a jeho stoupenci v Časopisu ČS houbařů, takže ji postupně přebrala řada mykologů. Jeden z prvních byl tuším K. Kavina, naopak poslední, který dlouho razil původní názvosloví, byl A. Pilát. Ten se přizpůsobil až v 70. letech v Hribovitých hubách - ve všech starších publikacích používá původní názvosloví.

Smotlachova názvoslovná teorie se dokonce později dostala i do některých jazykových příruček. Existují ale i jiné texty vysvětlující původ názvu "koloděj" (jak od lingvistů, tak od mykologů), které vyšly ještě před působením F. Smotlachy. Žádný z nich neuvádí, že by jméno souviselo s řemeslníkem (proto v praxi nenajdeme žádnou před-smotlachovskou publikaci, která by pro tuto houbu používala termín "kolář" - vždy jen "koloděj"). Naopak většina z nich uvádí, že se název "koloděj" krajově používal i pro jiné hřibovité houby, které houbaři považovali za jedovaté.

Krajové použití názvu "koloděj" na Královehradecku pro jedovatý satan uvádí i F. Smotlacha v Boletineiích, z jiné publikace si vybavuju krajové použití názvu "koloděj" pro hřib medotrpký, který byl rovněž v dané oblasti považovaný za jedovatý. Je pravděpodobnější, že tradiční název souvisel s jedovatostí a byl odvozený od přídavného jména "kolodějný" (cosi jako začarovaný, případně způsobující, že se s konzumentem této houby začne motat svět, jak vysvětloval Bezděk) spíš než že by jakkoli souvisel s řemeslníkem.

Je zajímavé, že například Miroslav Smotlacha, syn Františka Smotlachy, neuváděl, že by názvy kovář / koloděj vznikly na základě souvislosti s řemeslníky, ale toto přirovnání předkládal pouze jako mnemotechnickou pomůcku pro snazší zapamatování.

To jen pro představu... Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tori



Založen: 06. 07. 2013
Příspěvky: 150

PříspěvekZaslal: po 22. září 2014 9:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky za obšírné vysvětlení. Smile Ptala jsem se hlavně kvůli tomu, jak jste mi psal, že název "hřib klamný" už existuje pro B. fallax = kluzakii, takže se nemůže použít pro B. mendax.

S tím kovář/koloděj je to dobrá haluz, Bezděkova etymologie se mi líbí asi nejvíc. Tuhle v poradně zas někdo říkal, že se řídí pravidlem "kovářovi lítají jiskry zpod perlíku, proto má červené tečky na noze". Ovšem kolář (řemeslník) podle mě taky úplně čistý být nemohl - obruče se na kolo nasazují rozpálené v ohni, o kolomazi nemluvě. Rolling Eyes (A jestli se uchytí ten název "kolovář" = mendax, tak to bude teprv zmatek.) Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Pantáta
Čestný člen


Založen: 08. 11. 2005
Příspěvky: 1583
Bydliště: Praha 6 - Dejvice

PříspěvekZaslal: po 22. září 2014 10:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kolovář ? To jako fakt? Jen to zvětší zmatek... to už je přesnější to, co mi vyhodil google překladač. Mendax=ležící (mezi kovářem, kolodějem, queleťákem ...) Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Tori



Založen: 06. 07. 2013
Příspěvky: 150

PříspěvekZaslal: po 22. září 2014 11:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pan Mikšík to zatím jen navrhl jako prozatímní název na neoficiálním webu: http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=488350 Já právě nevím, jakým způsobem ty nové české názvy vznikají a prosazují se, a teda jak moc závazně se podobný návrh má brát. Předpokládám, že o B.mendax chystá nějaký větší článek, tak uvidíme. (Jinak v anglině "mendacious" znamená "falešný, klamající".)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Tori



Založen: 06. 07. 2013
Příspěvky: 150

PříspěvekZaslal: út 23. září 2014 1:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak přeci jen nějaký seznam máme tady: http://www.damyko.info/Mykolog/Hribovite/Hribovite.htm (Tímto zároveň prosím někoho z adminů, jestli by na té stránce opravil odkaz na téma "Hřibovité houby" na správné http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=360, je tam špatné ID.) Chtělo by to podoplňovat nově popsané druhy - X. chrysonemus, silwoodensis, rod Caloboletus aj.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mlčochherp



Založen: 25. 05. 2013
Příspěvky: 39
Bydliště: Ostravsko, Olbramice

PříspěvekZaslal: út 23. září 2014 20:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 23. září 2014 1:13 Tori napsal:
Tak přeci jen nějaký seznam máme tady: http://www.damyko.info/Mykolog/Hribovite/Hribovite.htm (Tímto zároveň prosím někoho z adminů, jestli by na té stránce opravil odkaz na téma "Hřibovité houby" na správné http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=360, je tam špatné ID.) Chtělo by to podoplňovat nově popsané druhy - X. chrysonemus, silwoodensis, rod Caloboletus aj.

To čučím, jinak zajímavé informace o původu názvu jsem se tu dočetl. Jenom nevím, zda všechny ty druhy, např. rodu Leccinum jsou stabilní uznávané taxony, např. takový kozák lipský (syn. českolipský) l. lipensis nebo hřib smotlachův, b. smotlachianus. Zaráží mě, že jsou bez informací a bez jakékoliv fotky tyto druhy uveřejňovány v různých seznamech apod., vlastně to je jako nějaký druh co si někdo vymyslel, všeci ho všude opisují a nikdo se nezabývá nějakými informacemi, nikdo nikdy ho nenašel (tedy až na ty, co ho popsaly), a takových druhů lze najít více...Tak jak to teda je???
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mlčochherp



Založen: 25. 05. 2013
Příspěvky: 39
Bydliště: Ostravsko, Olbramice

PříspěvekZaslal: út 23. září 2014 20:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jo a ještě, všiml jsem si, že stránky tady: http://www.damyko.info/ForumA/publication.php?f=18
odkazují na již neexistující adresy nebo na adresy, které nelze zobrazit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Tori



Založen: 06. 07. 2013
Příspěvky: 150

PříspěvekZaslal: út 23. září 2014 23:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dost informací se dá najít online. Co se taxonomie týká, poradila bych Mycobank a Index fungorum.

Např. u hřibu Smotlachova se na Mycobank dočtete, že je to platný druh (ne synonymum) a že jeho popis publikoval Hlaváček v Časopise čs. houbařů v roce 1983. Klofac (2007) v práci Schlüssel zur Bestimmung von Frischfunden der europäischen Arten der Boletales mit röhrigem Hymenophor (Österr.Zeitsch.f.Pilzkunde 16:187-279, lze najít online) jeho popis cituje:
citace:
Klobouk masově načervenalý, později purpurově červený, hnědnoucí. Třeň vločkatý, zbarvený stejně jako klobouk. Póry v mládí nejspíš žluté, potom masové až do purpurova (podobně jako klobouk). Třeň, dužina i póry poraněním modrají. V listnatých lesích (snad i na pilinách?).
(překlad barev je přibližný, v němčině se barvy trochu liší od českých a nevyznám se v tom). Spíš než fotka by pomohl podrobnější popis, ale možná Klofac použil jen zkrácený výtah z Hlaváčkova popisu. Docela zajímavý druh, musím zajít do knihovny kouknout na ten článek.
Boletus lipensis je na Mycobank označený jako neplatný název, další info jsem online nenašla.

Jinak tomu zatím laicky rozumím asi takhle (budu ráda za opravení, pokud se pletu): Pravidla pro publikace nových druhů existují, přinejmenším formální. Publikace nového druhu neznamená, že ho mykologové na celém světě začnou hned uznávat. Spory se předpokládám vedou hlavně o taxonomickou pozici těch nových druhů (je to druh nebo varieta?) a o to, jak velká musí být odchylka od existujícího taxonu, aby zavedení nového druhu bylo obhájitelné. Přičemž DNA analýza pak to rozdělení může obrátit hore nohama. Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen


Založen: 31. 07. 2012
Příspěvky: 1384
Bydliště: jižní Čechy

PříspěvekZaslal: út 23. září 2014 23:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

mlčochherp: Pravidla taxonomie a nomenklatury popisují, jaké náležitosti musí popis splňovat, aby byl formálně platný. Pokud před 100 lety nějaký mykolog popsal na třech řádcích textu nový druh, který od té doby nikdo neviděl, lze jen těžko konstatovat, zda šlo skutečně o dobrý druh (který třeba vyhynul), nebo jen o nezvykle vyvinutou plodnici jiného druhu.

Je třeba brát v potaz, že formální platnost či neplatnost popisu nijak nesouvisí s tím, zda popsaný druh exsituje (jako skutečně dobrý druh), nebo neexistuje.

Hřib Smotlachův je fakticky forma hřibu rudonachového bez síťky, která byla popsaná na základě jedné nevyspělé plodnice. Podle P. Špinara je běžné, že mladé plodnice hřibu rudonachového nemají síťku. I pokud jde formálně o platný druh (což se mi moc nezdá, mám dojem, že nebyla typová položka), nemění to nic na faktu, že jde reálně nanejvýš o formu a možná ani to ne. Je dost možné, že by se na plodnici, podle které vznikl popis, v další fázi růstu síťka objevila.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
mlčochherp



Založen: 25. 05. 2013
Příspěvky: 39
Bydliště: Ostravsko, Olbramice

PříspěvekZaslal: čt 25. září 2014 17:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Děkuji za upřesnění.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michal Zima



Založen: 19. 05. 2010
Příspěvky: 242
Bydliště: Praha 3

PříspěvekZaslal: pá 24. října 2014 10:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Můj dotaz je trochu "mimo mísu",ale rád bych se dozvěděl něco více o přínosu J.S.Presla v oblasti mykologického názvosloví.Jak známo tento učenec vytvořil řadu českých názvů v jiných přírodovědných oborech (chemie,mineralogie,zoologie,botanika) a údajně i v mykologii.Zatím jsem ovšem nalezl pouze 2 názvy z této oblasti - z jeho pera prý pochází rodový název "klouzek" a pro vláknité mikroskopické houby název "plíseň".Takže nevíte náhodou někdo něco více o díle tohoto učence v oblasti mykologické terminologie?Děkuji.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
planetahub



Založen: 21. 07. 2009
Příspěvky: 178
Bydliště: Červený Kostelec

PříspěvekZaslal: pá 24. října 2014 11:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vůbec to není mimo mísu. Velmi rád si taky přečtu odpovědi, budou-li jaké...
_________________
"Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru
Můžeš k příspěvkům připojovat soubory
Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory