Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Pečárka
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Labuťák

PříspěvekZaslal: po 02. července 2012 19:38
  Předmět: Pečárka
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tahle pečárka nám vyrostla přímo na kompostu.Vůně prý žampiónová(mám hroznou rýmu),při dotyku žloutne až po několika minutách a na řezu po 5 min žádné barevné změny.Může to být pečárka pařeništní?

111.51 kB    
Obraz1421.jpg
   Obraz1421.jpg

102.36 kB    
Obraz1420.jpg
   Obraz1420.jpg

122.38 kB    
Obraz1419.jpg
   Obraz1419.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Teri

PříspěvekZaslal: po 02. července 2012 20:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pečárka pařeništní by měla růžovět na řezu.
Labuťák

PříspěvekZaslal: po 02. července 2012 20:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem kontroloval,barvu na řezu nijak nemění.
Jinak tu bylo šílený sucho,houby vyrostly pod dýní,kterou zalívám tak jednou za tři dny.
A jinej nápad?
Teri

PříspěvekZaslal: po 02. července 2012 20:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No tak je teoreticky možné, že za normálního počasí by červenaly, ale teď v tom suchu nemění na řezu barvu.
Labuťák

PříspěvekZaslal: út 03. července 2012 0:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nemyslel jsem to nijak zle,jenom jsem dodal další informace.Jenom by mě celkem zajímalo co nám tu vyrostlo.
A když jsme u těch nových informací.Někteří sousedé identifikovali vůni jakoby anýzovou.
lantros7

PříspěvekZaslal: čt 19. července 2012 23:13
  Předmět: pečárka?

Taky mám nález na kompostu.
Jen nevím zda je to k jídlu.
Jde o mladé plodnice.
Díky předem za identifikaci.

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 01. srpen 2012 22:25
  Předmět: Re: Pečárka

po 02. července 2012 19:38 Labuťák napsal:
Tahle pečárka nám vyrostla přímo na kompostu.Vůně prý žampiónová(mám hroznou rýmu),při dotyku žloutne až po několika minutách a na řezu po 5 min žádné barevné změny.Může to být pečárka pařeništní?

Žloutnutí by odpovídalo pečárce zápašné - jedovatá, ale je to "hádání z křišťálové koule".

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 01. srpen 2012 22:39
  Předmět: Pro Lantros 7

Podle barvy klobouku i to, že na něm jsou jakési "šupinky" by to odpovídalo na pečárku císařskou (lupeny zůstávají proti jiným druhům poměrně dost dlouho bílé). Asi nejchutnější z žampionů u nás rostoucích. Ale ber to raději s rezervou. Nejsem znalec, jen tipuji.
Jinak, mohu-li poprosit, máš-li houbu jinou, než o které je momentálně řeč, dej ji do nového příspěvku (Nové téma). Díky.

lantros7

PříspěvekZaslal: st 01. srpen 2012 22:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 02. srpen 2012 17:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky mi trochu na mysl přichází zda někdo na kompost nevyhodil nějaké plodonosné zbytky žampiónu hnědého ze supermarketu... jinak bych asi taky zkoušel tipovat na císařku.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: po 06. srpen 2012 20:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 02. srpen 2012 17:22 Bob napsal:
Taky mi trochu na mysl přichází zda někdo na kompost nevyhodil nějaké plodonosné zbytky žampiónu hnědého ze supermarketu... jinak bych asi taky zkoušel tipovat na císařku.

Bobe, to mne nenapadlo, to vyhození zbytků. Nicméně po přečtení tvého příspěvku mi došlo, že P. císařská by měla mít kapku hnědší odstín klobouku. Pokud to ovšem není chyba při focení (občas se to stane i mě, že si nevšimnu, že mám foťák nastavený jinak než bych momentálně potřeboval, ... a pak to "dohánět" Zonerem nebo Fotošopem ... asi víš sám) či třeba při přenosu dat.... (ale to spíš vyjímečně).

lantros7

PříspěvekZaslal: po 06. srpen 2012 21:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mimochodem,nebyly na pařeniště vyhozeny žádné zbytky žampionů.
Po rozkrojení nežloutla a fotím mobilem,jelikož fotoaparát nemám.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: po 06. srpen 2012 22:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 06. srpen 2012 21:33 lantros7 napsal:
Mimochodem,nebyly na pařeniště vyhozeny žádné zbytky žampionů.
Po rozkrojení nežloutla a fotím mobilem,jelikož fotoaparát nemám.

Možná píšu své odpovědi trošku stroze. Některé. Je to asi i trochu můj styl. Pokud je to jak říkáš, že na ten kompost nebylo vyhozeno nic, tak by to mohla být opravdu pečárka císařská. Ale sám přiznáváš, že fotíš mobilem. Ono tady může být ten problém: nevím, jak kvalitní máš fotoaparát v mobilu. Máš-li jen nějaký takový ten "obyčejný" mobil, pak barvy na fotce nemusí být úplně ty "pravé". A naopak, máš-li v mobilu vysoce kvalitní objektiv, pak by barvy měly souhlasit. Já tu pečárku císařskou určil hlavně podle tvaru (robustní houba a hnědavý klobouk, na kterém se začínají objevovat takové jakési šupinky).I podle ohlasů (Bob), by to měla být právě p. císařská.
Ale, samozřejmě, budou-li někdy i další fotky odsud, pak je daleko větší pravděpodobnost přesnějšího určení.
Jak píšu, tak to z největší pravděpodobnosí bude p. císařská. Vyskytnou-li se tam ještě příště, nech je trochu vyrůst (samozřejmě - bude-li ta možnost) pak je vyfoť a fotky dej sem.

lantros7

PříspěvekZaslal: so 06. října 2012 0:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Děkuji.
Amám tu další nález asi pečárky.
Je robustní masitá,a po rozkrojení zrůžoví až do oranžova.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru