Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Labuťák

|
Zaslal: po 02. července 2012 19:38 Předmět: Pečárka |
 |
|
Tahle pečárka nám vyrostla přímo na kompostu.Vůně prý žampiónová(mám hroznou rýmu),při dotyku žloutne až po několika minutách a na řezu po 5 min žádné barevné změny.Může to být pečárka pařeništní?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: po 02. července 2012 20:08 |
 |
|
Pečárka pařeništní by měla růžovět na řezu.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Labuťák

|
Zaslal: po 02. července 2012 20:18 |
 |
|
Tak jsem kontroloval,barvu na řezu nijak nemění.
Jinak tu bylo šílený sucho,houby vyrostly pod dýní,kterou zalívám tak jednou za tři dny.
A jinej nápad?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: po 02. července 2012 20:32 |
 |
|
No tak je teoreticky možné, že za normálního počasí by červenaly, ale teď v tom suchu nemění na řezu barvu.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Labuťák

|
Zaslal: út 03. července 2012 0:00 |
 |
|
Nemyslel jsem to nijak zle,jenom jsem dodal další informace.Jenom by mě celkem zajímalo co nám tu vyrostlo.
A když jsme u těch nových informací.Někteří sousedé identifikovali vůni jakoby anýzovou.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
lantros7
|
Zaslal: čt 19. července 2012 23:13 Předmět: pečárka? |
 |
|
Taky mám nález na kompostu.
Jen nevím zda je to k jídlu.
Jde o mladé plodnice.
Díky předem za identifikaci.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: st 01. srpen 2012 22:25 Předmět: Re: Pečárka |
 |
|
po 02. července 2012 19:38 Labuťák napsal: |
Tahle pečárka nám vyrostla přímo na kompostu.Vůně prý žampiónová(mám hroznou rýmu),při dotyku žloutne až po několika minutách a na řezu po 5 min žádné barevné změny.Může to být pečárka pařeništní? |
Žloutnutí by odpovídalo pečárce zápašné - jedovatá, ale je to "hádání z křišťálové koule".
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: st 01. srpen 2012 22:39 Předmět: Pro Lantros 7 |
 |
|
Podle barvy klobouku i to, že na něm jsou jakési "šupinky" by to odpovídalo na pečárku císařskou (lupeny zůstávají proti jiným druhům poměrně dost dlouho bílé). Asi nejchutnější z žampionů u nás rostoucích. Ale ber to raději s rezervou. Nejsem znalec, jen tipuji.
Jinak, mohu-li poprosit, máš-li houbu jinou, než o které je momentálně řeč, dej ji do nového příspěvku (Nové téma). Díky.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
lantros7
|
Zaslal: st 01. srpen 2012 22:42 |
 |
|
Díky.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 02. srpen 2012 17:22 |
 |
|
Taky mi trochu na mysl přichází zda někdo na kompost nevyhodil nějaké plodonosné zbytky žampiónu hnědého ze supermarketu... jinak bych asi taky zkoušel tipovat na císařku.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: po 06. srpen 2012 20:56 |
 |
|
čt 02. srpen 2012 17:22 Bob napsal: |
Taky mi trochu na mysl přichází zda někdo na kompost nevyhodil nějaké plodonosné zbytky žampiónu hnědého ze supermarketu... jinak bych asi taky zkoušel tipovat na císařku. |
Bobe, to mne nenapadlo, to vyhození zbytků. Nicméně po přečtení tvého příspěvku mi došlo, že P. císařská by měla mít kapku hnědší odstín klobouku. Pokud to ovšem není chyba při focení (občas se to stane i mě, že si nevšimnu, že mám foťák nastavený jinak než bych momentálně potřeboval, ... a pak to "dohánět" Zonerem nebo Fotošopem ... asi víš sám) či třeba při přenosu dat.... (ale to spíš vyjímečně).
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
lantros7
|
Zaslal: po 06. srpen 2012 21:33 |
 |
|
Mimochodem,nebyly na pařeniště vyhozeny žádné zbytky žampionů.
Po rozkrojení nežloutla a fotím mobilem,jelikož fotoaparát nemám.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: po 06. srpen 2012 22:13 |
 |
|
po 06. srpen 2012 21:33 lantros7 napsal: |
Mimochodem,nebyly na pařeniště vyhozeny žádné zbytky žampionů.
Po rozkrojení nežloutla a fotím mobilem,jelikož fotoaparát nemám. |
Možná píšu své odpovědi trošku stroze. Některé. Je to asi i trochu můj styl. Pokud je to jak říkáš, že na ten kompost nebylo vyhozeno nic, tak by to mohla být opravdu pečárka císařská. Ale sám přiznáváš, že fotíš mobilem. Ono tady může být ten problém: nevím, jak kvalitní máš fotoaparát v mobilu. Máš-li jen nějaký takový ten "obyčejný" mobil, pak barvy na fotce nemusí být úplně ty "pravé". A naopak, máš-li v mobilu vysoce kvalitní objektiv, pak by barvy měly souhlasit. Já tu pečárku císařskou určil hlavně podle tvaru (robustní houba a hnědavý klobouk, na kterém se začínají objevovat takové jakési šupinky).I podle ohlasů (Bob), by to měla být právě p. císařská.
Ale, samozřejmě, budou-li někdy i další fotky odsud, pak je daleko větší pravděpodobnost přesnějšího určení.
Jak píšu, tak to z největší pravděpodobnosí bude p. císařská. Vyskytnou-li se tam ještě příště, nech je trochu vyrůst (samozřejmě - bude-li ta možnost) pak je vyfoť a fotky dej sem.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
lantros7
|
Zaslal: so 06. října 2012 0:22 |
 |
|
Děkuji.
Amám tu další nález asi pečárky.
Je robustní masitá,a po rozkrojení zrůžoví až do oranžova.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|