Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: st 09. března. 2011 22:37 |
 |
|
po března. 07, 2011 19:04 Martin Kříž napsal: |
Přemýšlel jsem, že bych se tam letos taky podíval, ale když čtu, co se děje, zřejmě od toho upustím. O celé věci vím něco více - naštěstí. Pokud ostatní chtějí kritizovat ve chvíli, kdy neznají podrobnosti, je to jejich věc a hlavně prezentace. |
Jen bych chtěl připomenout trochu nešťastnou větu, která - kromě tý vysbíraný lokality - vedla k týhle diskusi.
Nezlob se na mě - nebo klidně zlob mě je to šumák - ale kdyby si napsal: "Já vím, a vy nevíte nic ! Tak se s tím smiřte!", tak by to vyšlo uplně nastejno. _________________ Jirka Kohl
Naposledy upravil Jirka Kohl dne st 09. března. 2011 23:07, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: st 09. března. 2011 22:53 |
 |
|
st března. 09, 2011 9:34 pm Z.Egertová napsal: |
Jednou jsi mi říkal, že litoměřický (?) herbář vyplácí za každou položku nějaké peníze. Tak některé herbáře třeba platí víc a pak už se to může vyplatit. |
Anu, tu informaci jsem slyšel (pro ostatní: nezažil ). Ty jiné herbáře právě neznám. Některé regionální herbáře někdy vyplácejí pár korun a nevím o tom, že by platily dráž vzácnosti. Asi tam směřoval můj obecný dotaz. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Míra
|
Zaslal: st 09. března. 2011 23:08 |
 |
|
st 09. března. 2011 12:06 Lůca napsal: |
Honzo, nemáš čeho litovat. Prostě jsi přišel, viděl a letos zvítězil Našels je, vyfotil a podělil ses o tu radost s ostatními. To by asi udělal každý šťastlivec. Jestli se na to někdo dívá jinak, nejspíš jen závidí Včera jsem o tom, co se stalo mluvila s naším společným známým mistrem mykologem a ten mi potvrdil, že to plenění jistá osoba dělá dlouho a pravidelně a to jen kvůli egu i penězům. Takže si vážně nemáš co vyčítat, zmizely by tak jako tak. A obhajoby "práce" jisté osoby tu zřejmě vůbec nejsou na místě. |
Na Nahuby.sk i zde jsem několikrát četl "JISTÁ OSOBA", napsáno takovým způsobem, až se mi zdá, že minimálně část z těch, kdo to psali, vědí, kdo ta jistá osoba je. Ptám se tedy proč se s tím nic nedělá, zvláště když jsou mezi tím, co dotyčný sbírá i chráněné druhy a ty podle vašich slov sbírá ve velkém. Na doložení výskytu na lokalitě dle mého stačí jedna, dvě plodnice a fotodokumentace. Při opakovaných výskytech už není nutné pokaždé sbírat plodnice, ale stačila by fotodokumentace a sběr jedné plodnice na exsikát vždy po několika letech. Možná někdo namítne, že fotodokumentace je málo, protože to není dostačující k prokázání růstu na lokalitě, ale vždyť i o té plodnici, ze které udělal exsikát, může ten, kdo ji našel na zcela jiném místě, tvrdit, že rostla tam a tam. Vždyť je to přeci i o důvěře, protože ve většině případů lokalitu nalezne nebo kontroluje jedna nebo dvě osoby. Všude se píše o tom, že je třeba hlásit lokality výskytu vzácných druhů ČMS a zamezit vysbírávání lokalit jejich výskytu, ale jestli je opravdu mezi mykology je i "JISTÁ OSOBA", tak je s podivem, že s tím nikdo nic neudělá. Vždyť po přečtení tohoto vlákna potencionálním ohlašovatelem lokality vzácného druhu nejspíše nastane jediné, a to že se jí nikdo z ČMS nedozví, což si myslím, že je ke škodě věci. Určitě by spoustu zdejších přispěvatelů včetně mne zajímalo, kdo to je, aby jsme si na něj dali pozor. Jestli je tento člověk členem ČMS, tak bohužel jen snižuje kredit její i zodpovědných členů, kteří to s ochranou vzácných hub myslí vážně. Představte si, že se přijedete podívat třeba na Luční na vzácné hřiby a tam bude napsáno: na lokalitě žádné plodnice nejsou a nebudou, všechny jsou průběžně vysbírávány z důvodů jejich výzkumu a dokladu růstu na lokalitě. Absurdní, že  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: st 09. března. 2011 23:22 |
 |
|
Míro, otevíráš příliš mnoho témat. Já zůstanu u té "jisté osoby". A snad tím objasním i to, co tedy o tom vím.
Totiž, zde nemusí jít, a já si myslím, že nejde, o žádnou jistou osobu ve smyslu, jak byla popsána. Já v tom vidím umělou konstrukci, do které si nejmenovaní jedinci potřebují dosadit někoho, s kým mají osobní problémy. Z tohoto důvodu pochybuji, že zde kdokoli může přijít s něčím překvapujícím. A přijde-li, bude to jen slovo proti slovu. Už ve svých předchozích příspěvcích jsem se dotýkal toho, že tuto konstrukci je potřebné odmítnout a zůstat se zdravým rozumem. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: st 09. března. 2011 23:29 |
 |
|
st března. 09, 2011 9:37 pm Jirka Kohl napsal: |
Jen bych chtěl připomenout trochu nešťastnou větu, která - kromě tý vysbíraný lokality - vedla k týhle diskusi.
Nezlob se na mě - nebo klidně zlob mě je to šumák - ale kdyby si napsal: "Já vím, a vy nevíte nic ! Tak se s tím smiřte!", tak by to vyšlo uplně nastejno. |
No, já vím, ale ne to, co sis myslel, že vím (což nevím). Jenže to, co já vím, je dle mého názoru důležitější, než to, co sis asi myslel, že bych mohl vědět. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: čt 10. března. 2011 0:24 |
 |
|
Dobře - zní to komplikovaně, ale asi vím jak to myslíš.
Jen bych chtěl ještě říct, že tady na Damyku - ač se to nezdá - není žádný návod na lokalitu, vždycky v obecný rovině a to, že někdo i z toho pozná kde to je, znamená že ví kde to je, a když bude chtít, tak tam v době růstu stejně pojede, nakonec přeci i v mykologickém sborníku je spousta lokalit dost přesně popsáno.
Pokud by zde někdo uveřejnil přesný místopis lokality vzácnýho druhu, tak to smažu, snaha je spíš o to - aby popsal lokalitu, ne kde je.
O tom o co tady šlo původně se asi neshodneme, protože zřejmě nevíme jak k tomu došlo - pokud někdo chtěl tímto způsobem lokalitu ochránit před "nájezdem fotografů" tak si nemyslím že našel správný způsob, a jakákoliv jiná varianta je ještě horší, včetně tý, že je v zájmu mykologie vysbírat všechny plodnice na lokalitě která je dobře popsaná. _________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: čt 10. března. 2011 0:48 |
 |
|
st března. 09, 2011 11:24 pm Jirka Kohl napsal: |
Jen bych chtěl ještě říct, že tady na Damyku - ač se to nezdá - není žádný návod na lokalitu, vždycky v obecný rovině a to, že někdo i z toho pozná kde to je, znamená že ví kde to je, a když bude chtít, tak tam v době růstu stejně pojede, nakonec přeci i v mykologickém sborníku je spousta lokalit dost přesně popsáno.
Pokud by zde někdo uveřejnil přesný místopis lokality vzácnýho druhu, tak to smažu, snaha je spíš o to - aby popsal lokalitu, ne kde je.
|
To je samozřejmě pozitivum, které vnímám a oceňuji. Je to bohužel křehké téma, v němž se zejména nově příchozí nemusí umět orientovat. Proto bych rád doplnil, že lokality je možno po vyzvání sdělovat soukromými zprávami. A to nejlépe lidem, kterým můžeme důvěřovat. Případně, když se uživatelé vzájemně neznají, je dobré, aby tazatel hned na začátku sdělil, proč se na lokalitu ptá, k čemu mu ta informace je a jestli tam hodlá jet a vzít si vzorek plodnic na doklad. Protože na tom není nic špatného, jen je třeba si to vyjasnit, aby s tím byl nálezce srozuměn.
Dalo by se k tomu napsat ještě mnohem více... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: čt 10. března. 2011 1:13 |
 |
|
S posledními příspěvky Jirky i Martina souhlasím. Součástí ochrany lokalit vzácných druhů je i jejich ochrana před nájezdy fotografů, rabovačů a dalších psychoušů.
Adminy zdejších stránek bych poprosil, aby zvážili svůj přístup k mazání příspěvků, kterými jsem se snažil odlehčit až příliš tíživou atmosféru této diskuze. Máte to, soudruzi, zapotřebí? Komu tím prospějete?  _________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 17. března. 2011 8:17 |
 |
|
Tak se mi to pořád honí hlavou a přijde mi, že krom konspiračních teorií o "biznysu s exikáty" či prosté znemožňování ostatním zájemcům o focení či ..., že vše může mít i základ v dobrém úmyslu.
Představa, že najdu lokalitu vzácné hvězdovky o rozloze několika málo čtverečních metrů, zveřejním ji či ukážu nedopatřením i "nepravým lidem", a po čase se již jen koukám, jak mi "mou" minilokalitu, kterou jsem léta hledal, rozdupává a přehrabuje zástup zvědavců nutně potřebujících poslat z mobilu fotku rodině ... Asi by to nejednoho objevitele nenechalo chladným, že? Jak proti tomu bojovat? Jak lokalitu bránit? Tož třeba tím, že lokalitu vyčistím od plodnic hvězdovek, což se jistě brzy roznese, a lokalitě to jistě v návštěvnosti odlehčí. Zničil jsem lokalitu totálním sběrem? Ó nikoli, většinu plodnic jsem přenesl o kousek dál, tam kde by je nikdo nehledal, jistě se vypráší ochotně i tam. Část jsem jich též přenesl na nové identické biotopy - snad se chytí, a já krom ochrany staré lokality, která nedopatřením zlidověla, možná přispěji i rozšíření druhu jako takového. Pokud je to takto - nevím, jestli takovou činnost kritizovat nebo zastávat, každopádně držím palce ať to vše dopadne ku prospěchu věci.
Tímto jsem nechtěl dohasínající uhlíky této zpočátku velmi ohnivé diskuse znovu rozfoukávat. Jen mi tak v jejím dýmu probleskla hlavou i takováto trochu romantická jiskřička naděje  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: pá 18. března. 2011 5:06 |
 |
|
Taková činnost by nebyla hodna zastání - spočívá v neopodstatněném sběru plodnic. Jediná správná možnost při této úvaze je plodnice na lokalitě nechat. Je z toho postupně cítit odér majetkového myšlení. Tak se k tomu přistupovat nedá - vyrostou-li někde houby, nikdy nikomu nepatří. Co ale s lidmi, kteří si myslí, že jim patří všechno, co znají či kde byli? Asi jen ztrácet svůj drahocenný čas a pokoušet se je vychovávat. Myslím si, že je v tomto případě lepší sisyfovská práce než žádná. Příroda je chrám a měla by být ušetřena přízemních lidských bojů. Bezdůvodným vysbíráváním opravdu ničemu nepomůžeme. Šíření druhu nechme na něm samotném - má s tímto procesem větší zkušenosti. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: pá 18. března. 2011 6:34 |
 |
|
Tak to zase ne. Každý ať si dělá, co mu zákon umožňuje. Na druhou stranu neškodí u toho přemýšlet a znát minulé pokusy.
Šíření druhů v dobré víře známe dobře, v Austrálii to byli králíci, poté lišky. Výsledek: Jasná prohra plánovačů.
Celý svět je dnes ohrožen invazními druhy, které se šíří díky globální dopravě ptákovin tam a zpět. Květnatec Archerův je ostatně příklad z tohoto soudku, zatím, podle dosavadních poznatků, neškodný.
Mnohem větší škody než jednotlivec udělají zásahy do krajiny. Poškození či zničení biotopu je zásadní, ne manipulace či likvidace pár plodnic ohroženého druhu. Pokud by zmíněná lokalita byla zničena např. těžbou, sesuvem nebo eutrofizací, tak to bych považoval za problém. _________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

|
Zaslal: pá 18. března. 2011 13:29 |
 |
|
Vyspělý jedinec nepotřebuje zákony k tomu, aby věděl, co se sluší a co nikoli. V zákonech nevyčteš žádnou životní slušnost, v nich jde jen o restrikce.
To je další hrůzostrašné myšlení, které nás dovedlo tam, kde jsme - filozofie "všechno, co zákon výslovně nezakazuje, mohu dělat zcela bez zábran". To je naprostý omyl.
Negativní dopady zásahů do krajiny nikdo nezpochybňuje, to je jiné téma. Nicméně toto jiné téma nesmí sklouzávat k otřesné myšlence "když může tamten ničit hodně, tak proč bych já nemohl ničit málo"...
Takhle by to opravdu nešlo. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
hanýžka

|
Zaslal: pá 18. března. 2011 21:34 |
 |
|
út 08. března. 2011 0:22 Jirka Kohl napsal: |
Limit ne, ale znám stejně jako Ty několik mykoloogů ať už amatérských či "profíků" a podobný způsob "práce" jsem u žádnýho dalšího neviděl. |
Možná jsem naivní a neznám poměry mezi mykology, přesto si dovolím otázku: Jak víte, že hvězdovky sbírá houbař nebo mykolog? Co když se jen líbí nějakým dětem, které o jejich vzácnosti nemají potuchy nebo si je sbírá nějaká "aranžérka", co si chce jen vyzdobit byt? Nebylo by místo nadávání účinnější informovat lidi z okolí, o jak vzácnou houbu jde? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: pá 18. března. 2011 21:47 |
 |
|
pá 18. března. 2011 20:34 hanýžka napsal: |
Limit ne, ale znám stejně jako Ty několik mykoloogů ať už amatérských či "profíků" a podobný způsob "práce" jsem u žádnýho dalšího neviděl. |
Možná jsem naivní a neznám poměry mezi mykology, přesto si dovolím otázku: Jak víte, že hvězdovky sbírá houbař nebo mykolog? Co když se jen líbí nějakým dětem, které o jejich vzácnosti nemají potuchy nebo si je sbírá nějaká "aranžérka", co si chce jen vyzdobit byt? Nebylo by místo nadávání účinnější informovat lidi z okolí, o jak vzácnou houbu jde? |
No, nevím nakolik reálné by bylo informovat lidi z okolí. To okolí by mohlo být pěkně široké a jak je všechny, kteří by ponteciálně mohli zajít do lesa, informovat? Letáky? Reklama v televizi? To je trochu sranda, protože je jasné, že něco takového je nereálné. Nejlepší by bylo uspořádat nějakou přednášku na toto téma. Jenže na takovou přednášku přijde hrstka lidí, takže zase nic. A jinak já si myslím, že by to bylo spíš na škodu. Kdyby se o tom dozvěděla masa lidí, určitě by se jich našlo dost, kteří by se tam vypravili podívat se na tu vzácnost. A když se na pár metrech čtverečných bude motat hora lidí, tak nevím nevím jak se to těm hvězdovkám bude líbit _________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: pá 18. března. 2011 22:58 |
 |
|
pá března. 18, 2011 20:34 hanýžka napsal: |
Vaše otázky pramení z neznalosti věci a hlavně lokality. Zkusím na ně odpovědět postupně. Houbař jako takový (hřibař?) na tohle místo nikdy hledat nepůjde a už vůbec ne v tuto dobu. Děti by to asi taky moc nebavilo a stejně, jako "aranžérky bytu" by si raději vybraly pro pobavení nějaký netřesk. Ono totiž neni až tak jednoduchý tam ty houby nalézt pokud člověk neví jak na to. Informovat lidi v okolí by možná šlo, ale výsledek nejistý a možná , jak píše ram2007 i kontraproduktivní, navíc si myslím že většinu z nich to absolutně vůbec nezajímá. Shrnuto to znamená, že plodnice vysbíral někdo, kdo to zná.
A k tomu nadávání - pokud si dobře vzpomínám tak tu žádný nadávky nepadly, přestože ta diskuse byla občas vyhrocená. _________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|