Zaslal: st 26. dubna 2006 12:30 Předmět: Jedovatá? čechratka podvinutá Paxillus involutus
Takže jedna menší provokace:-)
Vzpomínám si dobře, že jako dítě jsem poměrně často pozřel mladé čechratky podvinuté naložené v octě. Moje babička je sbírala a zavařovala zvlášť v dobách, kdy jiných hub bylo pomálu. Nazývala to falešné ryzce, a musím přiznat, že to fakt vypadalo podobně. S chutí už to tak slavné nebylo. Požívali jsme je všichni v rodině a nikdy s nimi nebyl problém. Asi 35 let jsem ji na talíři neměl, ale stejně mne to docela zajímá
Ve starších českých atlasech tato houba byla určena jako jedlá. Vím, že časy se mění a lidské poznání nemá konce, ale přesto. Je mezi Vámi někdo, kdo tuto mimořádně běžnou houbu doposud konzumuje? Je mezi Vámi někdo, kdo zná osobně případ otravy?
Pokud je mi známo, měla by způsobovat změny krevních částic (podobné rakovinému bujení), ale na žádnou takovou chorobu nikdo z mých předků pokud je mi známo nezemřel. _________________ Jarda alias Copajetotuto
K těm otravám: Podle mých pramenů se nejednalo o otravu nějakým specifickým toxinem, ale o těžkou alergii na nějakou, dosud přesně nespecifikovanou látku v této houbě. Vzniklé antigeny pak nepůsobily jen proti cizorodé látce, ale i proti vlastním červeným krvinkám (pokud si to dobře pamatuju). Obecně mě tato houba nikdy ke sběru nelákala, a to i v době, kdy byla všeobecně považována za jedlou.
Také ji nesbírám, ale zřejmě se k něčemu používá v lékařství, protože švára má na chatě reprodukce kreslených obrázků právě této houby (a hřiba satana) s logem jedné farmaceutické firmy, teď si ale zrovna nevzpomenu jaké. A nebo že by to bylo varování před otravou ?
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory