Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Jedovatá? čechratka podvinutá Paxillus involutus
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Copajetotuto

PříspěvekZaslal: st 26. dubna 2006 12:30
  Předmět: Jedovatá? čechratka podvinutá Paxillus involutus
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Takže jedna menší provokace:-)

Vzpomínám si dobře, že jako dítě jsem poměrně často pozřel mladé čechratky podvinuté naložené v octě. Moje babička je sbírala a zavařovala zvlášť v dobách, kdy jiných hub bylo pomálu. Nazývala to falešné ryzce, a musím přiznat, že to fakt vypadalo podobně. S chutí už to tak slavné nebylo. Požívali jsme je všichni v rodině a nikdy s nimi nebyl problém. Asi 35 let jsem ji na talíři neměl, ale stejně mne to docela zajímá
Ve starších českých atlasech tato houba byla určena jako jedlá. Vím, že časy se mění a lidské poznání nemá konce, ale přesto. Je mezi Vámi někdo, kdo tuto mimořádně běžnou houbu doposud konzumuje? Je mezi Vámi někdo, kdo zná osobně případ otravy?
Pokud je mi známo, měla by způsobovat změny krevních částic (podobné rakovinému bujení), ale na žádnou takovou chorobu nikdo z mých předků pokud je mi známo nezemřel.

Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 26. dubna 2006 12:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Takže:
1) Nesbírám, nekonzumuji
2) Nikoho otráveného neznám

K těm otravám: Podle mých pramenů se nejednalo o otravu nějakým specifickým toxinem, ale o těžkou alergii na nějakou, dosud přesně nespecifikovanou látku v této houbě. Vzniklé antigeny pak nepůsobily jen proti cizorodé látce, ale i proti vlastním červeným krvinkám (pokud si to dobře pamatuju). Obecně mě tato houba nikdy ke sběru nelákala, a to i v době, kdy byla všeobecně považována za jedlou.

Standa
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 26. dubna 2006 13:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Také ji nesbírám, ale zřejmě se k něčemu používá v lékařství, protože švára má na chatě reprodukce kreslených obrázků právě této houby (a hřiba satana) s logem jedné farmaceutické firmy, teď si ale zrovna nevzpomenu jaké. A nebo že by to bylo varování před otravou ?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 26. dubna 2006 13:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A nevypadá to logo nějak takhle? Very Happy

logo.jpg
logo.jpg
   2.4 kB  
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru