Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Škodlivost hub
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
pm

PříspěvekZaslal: po 20. února 2006 15:51
  Předmět: Škodlivost hub
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zdroj: Německo/Hessensko
Výrok: Ohřívané houby jsou téměř jedovaté, obshují nějakou kyselinu, která se ohříváním mění na jinou kyselinu - a ta škodí

Já osobně si myslím, že je to fáma/FUD, ale němci rozlišují žampiony, hřiby a jiné houby.

Zajímal by mne ten šproch - jediné, co mi škodí je ohřívaná míchanice.
Asi by to mělo patřit do kuchyně, nevím, přesuňte to kdyžtak.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 20. února 2006 16:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Odpověď na tuhle otázku by mě taky zajímala. Já osobně si houby ohřívám již léta letoucí a žádné potíže jsem ještě nezaznamenal. Tedy pokud by jedním z příznaků nebyla skleróza! Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 20. února 2006 18:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ono s ohříváním jídel je to podle hygieniků vůbec problém. Podle nich by se guláš a vlastně veškerá hotová jídla mněla po 3 hodinách vyhodit. A s houbami to bude stejně. Ale guláš jak všichni víme je druhý den lepší. To se o houbách nedá říct. Osobně si taky tu míchanici, pokud ji nesním hned, večer ohřeji a žádný problém.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Dagmar

PříspěvekZaslal: út 21. února 2006 16:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Houbová jídla ohřívám zcela běžně, přece nebudu vařit např. žampionovou omáčku pouze na jedenkrát. Obdobně jako guláš je vynikající ohřátá. Jestli lepší než první den, to si nedovolím posoudit, ale horší určitě ne. Nikomu z rodiny (a z kamarádů), kteří ji jedli či chutnali nikdy nic nebylo. Názorů o škodlivosti či jedovatosti či nezdravosti potravin ať už surovin k vaření, ovoce, zeleniny, hub, brambor ..., ohřívaných nebo mražených hotových jídel, příborů, kastrolů - takových nebo onakých... se v poslední době vynořuje přespříliš. Často si autoři protiřečí, často se v rámci popularizace účelově vybere nějaká zajímavá část informace. A tak jsou často v rámci gastronomie nadsazovány účinky látek, jejichž výskyt je nepravděpodobný či množství zanedbatelné. Ale stejně se vsadím, že chemik, hygienik, genetik... dokážou najít ve všem co dýcháme, pijeme i jíme něco ohrožujícího, nebezpečného, nezdravého ba jedovatého. (Je to názor i mého otce, jako chemik analytik by totéž řekl odborněji, jen možná méně srozumitelně.)
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 23. února 2006 15:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nooo, jako chemik mohu říct, že pokud tam nebylo nic jedovatého předtím než to vystydlo, tak tam nebude nic jedovátého ani potom co to znovu ohřejete. Jako kamarád jednoho mikrobiologa ... pokud se do toho před znovuohřátím dají nějaké brebery ... nikdo neví co se stane. Podle mého názoru je to stejně nebezpečné jako dva dny starej guláš. Je pravda, že třeba zmaženici jsem nikdy neohříval, ale houbouvou polévku i několikrát a nejednou a z nejednoho druhu, řízků dělám vždycky více a pak je žeru i studené také klidně i po třech dnech v lednici ... zkrítka myslím, že je to blábol a pokud jsou houby správně upravené není problém je ohřát ... ale i některá nehoubová jídla se blbě ohrřívají - třeba míchaná vajíčka ... možná je to pak tedy nedobré, ale jistě né nebezpečné či jedovaté. Myslím, že donedávna se téměř zakazovalo zpracovávat houby do mrázáku !!! a dnes ??? Smile Dle mého soudu: když s rozumem, pak bez obav Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 23. února 2006 16:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přibližně to samé je uvedeno v řadě knih, které mám. S tou jedovatostí po houbových jídel po ohřátí je to evidentní pověra a není to dále potřeba moc diskutovat. Co si ale rozhodně zaslouží pozornost je bioakumulace rizikových prvků v houbách. Nechci vám s tím ale kazit náladu. Mad
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 23. února 2006 16:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jo jo, máš pravdu, ale i tu bych asi s onou panikou příliš nesouhlasil ... na jednu stranu se všude křičí jak jsou některé kovy jedovaté a na druhé straně do nás cpou v potravinových doplňcích zinek, hořčík ... či dokonce jedovatý selen !!!

Ono to totiž možná ani s tou jedovatostí těch akumulovaných jedů v houbách nebude tak jednoznačné natož horké Smile Někde jsem dokonce četl, že by člověk musel sbaštit několik desítek kilogramů hub týdně, aby se to vůbec projevilo. Řekl bych tedy, že se asi dělá z mouchy velbloud ... no, ale podál silnic houby nesbírám, i když už méme benzín bezolovnatý, stačí, že jsem v dětství vždycky spásl jednu alej švestek a jednu třešní Smile Taky bych je nesbíral na chemické skládce a tak podobně ...

Myslím, že oněch nebezpečných látek do sebe dostateneme ze smogu a okolí mnohem více za rok než z hub za celý život Smile Já se hub nebojím ... tedy až na pár pavučinců, muchomůrek, .... Smile
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 23. února 2006 17:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

O paniku mi rozhodně nejde. Já jím houby normálně a v normálním množství. Ono to v průměru opravdu není až tak strašné a analýzy díky přepočtu na sušinu jenom na pohled vypadají strašně. Výjimkou je ale několik druhů které jsou notorickými akumulanty kadmia, As atd. U žloutnoucích žampionů byl zjištěn obsah Cd okolo 50 mg/kg, max. až kolem 200 mg/kg sušiny, což je opravdu extrém. U lakovek jsou známy vysoké obsahy As a Cs. Kdyby to někoho zajímalo, tak mám nasbíranou spoustu literatury ze seriózních časopisů. Jenom pro pořádek - doporučený maximální celkový týdenní příjem (FAO/WHO) Cd je 0.007 mg/kg hmotnosti, u Hg je to 0.005 mg/kg tělesné hmotnosti. Každý kdo chce tak ať si spočte kolik sušených hub může spořádat za týden, když obsahy obou kovů dosahují u většiny jedlých druhů max. 1-5 mg/kg.
Joska

PříspěvekZaslal: so 11. března. 2006 21:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kdysi jsem byl poučen následovně:
Následek požití jedovatých hub se projeví zhruba + - po šesti hodinách. Ta doba odpovídá přibližně času, kdy sním třeba smaženici a potom si ji navečer znovu ohřeji. Pokud bych snědl jedovaté houby, projeví se vlastně účinek první dávky, ale v povědomí se uloží fakt, že se jednalo o ohřívané houby. Osobně ohřívám pravidelně i smaženici (třeba v mikrovlnce) a žádné následky, tedy až na tu již zmíněnou sklerózu... Smile
Jurášek

PříspěvekZaslal: ne 12. března. 2006 22:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hezká diskuze o použití znovuohřátých jídel z hub. Já tedy tyto houbové pokrmy ohřívám také léta letoucí a problémy jsem nikdy neměl ani kdokoliv jiný co je se mnou konzumovali.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 12. dubna 2006 8:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Akumulace těžkých kovů je u hub vcelku dobře známa ... jak je to z houbama v blízkosti pole ... praškování, postřiky, hnojení?
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 12. dubna 2006 8:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je větší průšvih než těžké kovy (těch je v houbách standartní podíl stále), houby kontaminované umělým hnojivem nebo chem . postřikem jsou regulerně jedovaté Evil or Very Mad .
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 12. dubna 2006 8:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmmmm Sad(( Co teď s tím místem na vatovce u pole?
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 12. dubna 2006 9:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Můj názor je : zemědělec je v loji na chemii nemá ani vorla takže je klidně sežeru Embarassed
Kateřina Jakšová

PříspěvekZaslal: st 12. dubna 2006 12:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myslím, že pokud bychom se měli obávat nějakých chemikálií v zemědělských plodinách, bylo by třeba začít např. u radioaktivních urychlovačů semen. A tak daleko snad už ani myslet nechci...
Zkrátka houbové jídlo provařím a klidně dám druhý den rodině, kdo chce, ať se mnou baští studené houbové řízky.
A při sběru hub na poli postačí rozum, neseberu přece houbu rostoucí vedle pytlů od vápna, kterým se snižuje kyselost půdy Smile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru