Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
pm
Založen: 10. 11. 2005 Příspěvky: 40 Bydliště: Praha
|
Zaslal: po 20. února 2006 15:51 Předmět: Škodlivost hub |
 |
|
Zdroj: Německo/Hessensko
Výrok: Ohřívané houby jsou téměř jedovaté, obshují nějakou kyselinu, která se ohříváním mění na jinou kyselinu - a ta škodí
Já osobně si myslím, že je to fáma/FUD, ale němci rozlišují žampiony, hřiby a jiné houby.
Zajímal by mne ten šproch - jediné, co mi škodí je ohřívaná míchanice.
Asi by to mělo patřit do kuchyně, nevím, přesuňte to kdyžtak. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

Založen: 10. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: po 20. února 2006 16:13 |
 |
|
Odpověď na tuhle otázku by mě taky zajímala. Já osobně si houby ohřívám již léta letoucí a žádné potíže jsem ještě nezaznamenal. Tedy pokud by jedním z příznaků nebyla skleróza!  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pepa Čestný člen

Založen: 07. 11. 2005 Příspěvky: 845 Bydliště: Brno
|
Zaslal: po 20. února 2006 18:29 |
 |
|
Ono s ohříváním jídel je to podle hygieniků vůbec problém. Podle nich by se guláš a vlastně veškerá hotová jídla mněla po 3 hodinách vyhodit. A s houbami to bude stejně. Ale guláš jak všichni víme je druhý den lepší. To se o houbách nedá říct. Osobně si taky tu míchanici, pokud ji nesním hned, večer ohřeji a žádný problém. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Dagmar
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 7 Bydliště: Olomouc
|
Zaslal: út 21. února 2006 16:31 |
 |
|
Houbová jídla ohřívám zcela běžně, přece nebudu vařit např. žampionovou omáčku pouze na jedenkrát. Obdobně jako guláš je vynikající ohřátá. Jestli lepší než první den, to si nedovolím posoudit, ale horší určitě ne. Nikomu z rodiny (a z kamarádů), kteří ji jedli či chutnali nikdy nic nebylo. Názorů o škodlivosti či jedovatosti či nezdravosti potravin ať už surovin k vaření, ovoce, zeleniny, hub, brambor ..., ohřívaných nebo mražených hotových jídel, příborů, kastrolů - takových nebo onakých... se v poslední době vynořuje přespříliš. Často si autoři protiřečí, často se v rámci popularizace účelově vybere nějaká zajímavá část informace. A tak jsou často v rámci gastronomie nadsazovány účinky látek, jejichž výskyt je nepravděpodobný či množství zanedbatelné. Ale stejně se vsadím, že chemik, hygienik, genetik... dokážou najít ve všem co dýcháme, pijeme i jíme něco ohrožujícího, nebezpečného, nezdravého ba jedovatého. (Je to názor i mého otce, jako chemik analytik by totéž řekl odborněji, jen možná méně srozumitelně.) |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 23. února 2006 15:46 |
 |
|
Nooo, jako chemik mohu říct, že pokud tam nebylo nic jedovatého předtím než to vystydlo, tak tam nebude nic jedovátého ani potom co to znovu ohřejete. Jako kamarád jednoho mikrobiologa ... pokud se do toho před znovuohřátím dají nějaké brebery ... nikdo neví co se stane. Podle mého názoru je to stejně nebezpečné jako dva dny starej guláš. Je pravda, že třeba zmaženici jsem nikdy neohříval, ale houbouvou polévku i několikrát a nejednou a z nejednoho druhu, řízků dělám vždycky více a pak je žeru i studené také klidně i po třech dnech v lednici ... zkrítka myslím, že je to blábol a pokud jsou houby správně upravené není problém je ohřát ... ale i některá nehoubová jídla se blbě ohrřívají - třeba míchaná vajíčka ... možná je to pak tedy nedobré, ale jistě né nebezpečné či jedovaté. Myslím, že donedávna se téměř zakazovalo zpracovávat houby do mrázáku !!! a dnes ??? Dle mého soudu: když s rozumem, pak bez obav  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

Založen: 02. 12. 2005 Příspěvky: 2571 Bydliště: Paskov
|
Zaslal: čt 23. února 2006 16:21 |
 |
|
Přibližně to samé je uvedeno v řadě knih, které mám. S tou jedovatostí po houbových jídel po ohřátí je to evidentní pověra a není to dále potřeba moc diskutovat. Co si ale rozhodně zaslouží pozornost je bioakumulace rizikových prvků v houbách. Nechci vám s tím ale kazit náladu.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 23. února 2006 16:31 |
 |
|
Jo jo, máš pravdu, ale i tu bych asi s onou panikou příliš nesouhlasil ... na jednu stranu se všude křičí jak jsou některé kovy jedovaté a na druhé straně do nás cpou v potravinových doplňcích zinek, hořčík ... či dokonce jedovatý selen !!!
Ono to totiž možná ani s tou jedovatostí těch akumulovaných jedů v houbách nebude tak jednoznačné natož horké Někde jsem dokonce četl, že by člověk musel sbaštit několik desítek kilogramů hub týdně, aby se to vůbec projevilo. Řekl bych tedy, že se asi dělá z mouchy velbloud ... no, ale podál silnic houby nesbírám, i když už méme benzín bezolovnatý, stačí, že jsem v dětství vždycky spásl jednu alej švestek a jednu třešní Taky bych je nesbíral na chemické skládce a tak podobně ...
Myslím, že oněch nebezpečných látek do sebe dostateneme ze smogu a okolí mnohem více za rok než z hub za celý život Já se hub nebojím ... tedy až na pár pavučinců, muchomůrek, ....  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

Založen: 02. 12. 2005 Příspěvky: 2571 Bydliště: Paskov
|
Zaslal: čt 23. února 2006 17:02 |
 |
|
O paniku mi rozhodně nejde. Já jím houby normálně a v normálním množství. Ono to v průměru opravdu není až tak strašné a analýzy díky přepočtu na sušinu jenom na pohled vypadají strašně. Výjimkou je ale několik druhů které jsou notorickými akumulanty kadmia, As atd. U žloutnoucích žampionů byl zjištěn obsah Cd okolo 50 mg/kg, max. až kolem 200 mg/kg sušiny, což je opravdu extrém. U lakovek jsou známy vysoké obsahy As a Cs. Kdyby to někoho zajímalo, tak mám nasbíranou spoustu literatury ze seriózních časopisů. Jenom pro pořádek - doporučený maximální celkový týdenní příjem (FAO/WHO) Cd je 0.007 mg/kg hmotnosti, u Hg je to 0.005 mg/kg tělesné hmotnosti. Každý kdo chce tak ať si spočte kolik sušených hub může spořádat za týden, když obsahy obou kovů dosahují u většiny jedlých druhů max. 1-5 mg/kg. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Joska

Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 94 Bydliště: Slaný
|
Zaslal: so 11. března. 2006 21:37 |
 |
|
Kdysi jsem byl poučen následovně:
Následek požití jedovatých hub se projeví zhruba + - po šesti hodinách. Ta doba odpovídá přibližně času, kdy sním třeba smaženici a potom si ji navečer znovu ohřeji. Pokud bych snědl jedovaté houby, projeví se vlastně účinek první dávky, ale v povědomí se uloží fakt, že se jednalo o ohřívané houby. Osobně ohřívám pravidelně i smaženici (třeba v mikrovlnce) a žádné následky, tedy až na tu již zmíněnou sklerózu...  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jurášek

Založen: 02. 02. 2006 Příspěvky: 280 Bydliště: Hlučín
|
Zaslal: ne 12. března. 2006 22:23 |
 |
|
Hezká diskuze o použití znovuohřátých jídel z hub. Já tedy tyto houbové pokrmy ohřívám také léta letoucí a problémy jsem nikdy neměl ani kdokoliv jiný co je se mnou konzumovali. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 12. dubna 2006 8:30 |
 |
|
Akumulace těžkých kovů je u hub vcelku dobře známa ... jak je to z houbama v blízkosti pole ... praškování, postřiky, hnojení? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Véle Čestný člen

Založen: 07. 11. 2005 Příspěvky: 708 Bydliště: Svárov
|
Zaslal: st 12. dubna 2006 8:50 |
 |
|
To je větší průšvih než těžké kovy (těch je v houbách standartní podíl stále), houby kontaminované umělým hnojivem nebo chem . postřikem jsou regulerně jedovaté . _________________ Jirka Véle |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 12. dubna 2006 8:55 |
 |
|
Hmmmm (( Co teď s tím místem na vatovce u pole? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Véle Čestný člen

Založen: 07. 11. 2005 Příspěvky: 708 Bydliště: Svárov
|
Zaslal: st 12. dubna 2006 9:12 |
 |
|
Můj názor je : zemědělec je v loji na chemii nemá ani vorla takže je klidně sežeru  _________________ Jirka Véle |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kateřina Jakšová

Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 89 Bydliště: Praha
|
Zaslal: st 12. dubna 2006 12:31 |
 |
|
Myslím, že pokud bychom se měli obávat nějakých chemikálií v zemědělských plodinách, bylo by třeba začít např. u radioaktivních urychlovačů semen. A tak daleko snad už ani myslet nechci...
Zkrátka houbové jídlo provařím a klidně dám druhý den rodině, kdo chce, ať se mnou baští studené houbové řízky.
A při sběru hub na poli postačí rozum, neseberu přece houbu rostoucí vedle pytlů od vápna, kterým se snižuje kyselost půdy  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|