Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: pá 16. února 2007 13:05 |
 |
|
By mne zajímalo, jestli je nějaký rozdíl (třeba i velmi malý) mezi objektivem s "fází" a bez "fáze" při běžném pozorování, tj. bez použití "fáze"? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: pá 16. února 2007 14:06 |
 |
|
16. února 07, 12:05 Bob napsal: |
By mne zajímalo, jestli je nějaký rozdíl (třeba i velmi malý) mezi objektivem s "fází" a bez "fáze" při běžném pozorování, tj. bez použití "fáze"? |
Vůbec nevím o co jde. Jsou zřejmě spec. objektivy pro fázový kontrast, ale nikdy jsem je neviděl. Myslíš ty nebo něco jiného? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 19. února 2007 10:30 |
 |
|
Myslel jse to tak, jestli skutečnost, že je objektiv určen i pro fázi nějak ovlivňuje (negativně) jeho normální režim. Neboli, zda normální objektiv dá při normálním pozorování lepší obraz než objektiv s fází při pozorování bez fáze. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: po 19. února 2007 11:45 |
 |
|
19. února 07, 9:30 Bob napsal: |
Myslel jse to tak, jestli skutečnost, že je objektiv určen i pro fázi nějak ovlivňuje (negativně) jeho normální režim. Neboli, zda normální objektiv dá při normálním pozorování lepší obraz než objektiv s fází při pozorování bez fáze. |
Já to chápu tak, že objektiv pro fázový kontrast má v sobě zabudované ty oné kroužky pro fázový kontrast, které se jinak při pozorování ve fáz. kontrastu vkládají nad objektiv do tubusu. Takový objektiv bude v normálním světlém poli asi spíše horší. Nemám s tím ale žádné zkušenosti. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mikron
|
Zaslal: út 09. září 2014 12:21 Předmět: imerzní objektiv 40x |
 |
|
čt 15. února 2007 10:59 mat60 napsal: |
15. února 07, 9:25 Bob napsal: |
Mate, imerzní objektivy jiné než 100x jsou nesmírně drahé. K čemu je tedy suchý 40x určen? A jaké objektivy jsou tedy vhodné na ty houby? |
Já vím, že ty imerzáky jsou dost drahé; stěží pod 20 litrů. A jaké objektivy jsou vhodné na houby - já skoro všechno fotím imerzákem 100x. Suchému obj. 40x se vyhýbám obloukem - je jenom taková z nouze ctnost. Má vždycky hodně špatnou krezbu z důvodu difrakce a obrázky jsou z něho strašné šeďáky. Bývá lepší udělat výřez ze suchého obj. 20x na velikost té čtyřicítky. Imerzák 40x je o dost lepší, mám ho ale jenom pro odražené světlo (tj. nemá korekci na krycí sklo).
Nemůžeš se divit, že obrázky mají hodně špatnou kvalitu. Nasnímáš to nejhorším objektivem, který existuje a ještě z toho uděláš šílený výřez. Když chceš slušné fotky takových detailů, tak to jinak než kvaliním im. obj. 100x nikdo nenafotí. To je absolutně jasné. A ani ty se pak nedají příliš moc zvětšovat. Kdybych já nasnímal výtrusy o velikosti pod 10um přes suchý objektiv a udělal z toho výřez tak 1/8, tak to bude taky humus.
A když na to přijde, tak suchých objektivů 10x až 50x mám plno nasypaných v šuflíku. Nějaké bych mohl i věnovat. Jenže řada jich je pro odražené světlo a taky se jedná o obj. od Zeisse a ty na jiné mikr. nepasují závitem . . |
Můžu se zeptat, jaké konkrétní imerzní objektivy od Zeisse používáte? Našel jsem na jejich online shopu apochromatický imerzní obj. 40x, ale cena byla pekelná - cca 7 000 USD. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: st 10. září 2014 7:59 Předmět: Re: imerzní objektiv 40x |
 |
|
09. září 14, 12:21 mikron napsal: |
čt 15. února 2007 10:59 mat60 napsal: |
15. února 07, 9:25 Bob napsal: |
Mate, imerzní objektivy jiné než 100x jsou nesmírně drahé. K čemu je tedy suchý 40x určen? A jaké objektivy jsou tedy vhodné na ty houby? |
Já vím, že ty imerzáky jsou dost drahé; stěží pod 20 litrů. A jaké objektivy jsou vhodné na houby - já skoro všechno fotím imerzákem 100x. Suchému obj. 40x se vyhýbám obloukem - je jenom taková z nouze ctnost. Má vždycky hodně špatnou krezbu z důvodu difrakce a obrázky jsou z něho strašné šeďáky. Bývá lepší udělat výřez ze suchého obj. 20x na velikost té čtyřicítky. Imerzák 40x je o dost lepší, mám ho ale jenom pro odražené světlo (tj. nemá korekci na krycí sklo).
Nemůžeš se divit, že obrázky mají hodně špatnou kvalitu. Nasnímáš to nejhorším objektivem, který existuje a ještě z toho uděláš šílený výřez. Když chceš slušné fotky takových detailů, tak to jinak než kvaliním im. obj. 100x nikdo nenafotí. To je absolutně jasné. A ani ty se pak nedají příliš moc zvětšovat. Kdybych já nasnímal výtrusy o velikosti pod 10um přes suchý objektiv a udělal z toho výřez tak 1/8, tak to bude taky humus.
A když na to přijde, tak suchých objektivů 10x až 50x mám plno nasypaných v šuflíku. Nějaké bych mohl i věnovat. Jenže řada jich je pro odražené světlo a taky se jedná o obj. od Zeisse a ty na jiné mikr. nepasují závitem . . |
Můžu se zeptat, jaké konkrétní imerzní objektivy od Zeisse používáte? Našel jsem na jejich online shopu apochromatický imerzní obj. 40x, ale cena byla pekelná - cca 7 000 USD. |
Za těch 7 let jsem je dávno rozdal, takže nemám nic. Nyní používám pouze optiku od Oly. _________________ Velmi jednoduché je něco zkomplikovat, složité bývá něco zjednodušit. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Danny10
|
Zaslal: pá 28. července 2017 1:46 |
 |
|
st 06. prosince 2006 10:59 mat60 napsal: |
06. prosince 06, 9:31 Bob napsal: |
Hele teď mi blesklo hlavou, že nejsme v době kamenné ... vždyť hlívy jsou skoro v každém Paris shuttle supermarketu i zelenině !!! OK, v malém městě nikoli, ale tam zase obvykle nejsou ani ti prodejci mikroskopů ... což tedy třeba hlíva !!!!!!!!  |
Pokud ty hlívy v obchodě nebudou moc staré ani moc mladé a ani oschlé, tak jo. U starých hrozí vypadání, u mladých nedozrání .
Velmi dobrý by byl taky hnojník třpytivý. Roste hojně a ještě i teď. |
Ha3 you're so funny  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|