Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 05. prosince 2006 10:01 Předmět: Preparát: Kterak udělat trvalé preparáty? |
 |
|
Konzervace vzorků alias fixace.
Naposledy upravil Bob dne čt 31. května 2007 12:00, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

Založen: 02. 12. 2005 Příspěvky: 2571 Bydliště: Paskov
|
Zaslal: út 05. prosince 2006 11:14 Předmět: Re: Mikro: Kterak zachovat mikropreparáty pro další generace? |
 |
|
05. prosince 06, 9:01 Bob napsal: |
Konzervace vzorků alias fixace. |
To může být problém. Normálně se má pozorovat ve vodě, ale mikropreparát nevydrži ani dvě hodiny. Biologové používají glycerinželatinu, jenže ta se zahřívá a nevím jestli to neovlivní tvar výtrusů. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 05. prosince 2006 11:50 |
 |
|
kanadský balzám? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

Založen: 02. 12. 2005 Příspěvky: 2571 Bydliště: Paskov
|
Zaslal: út 05. prosince 2006 12:54 |
 |
|
05. prosince 06, 10:50 Bob napsal: |
kanadský balzám? |
Ten již vůbec ne. Ten se taky zahřívá a daleko víc než ta glycerinželatina. Vím jak to u nás ten balzám brusičky žhaví na zahřáté žehličce To by se chudákům výtrusům vůbec nelíbilo . |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 05. prosince 2006 13:00 |
 |
|
vůbec ti nerozumím ... zahřívá se to když se na to svítí, nebo ? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

Založen: 02. 12. 2005 Příspěvky: 2571 Bydliště: Paskov
|
Zaslal: út 05. prosince 2006 13:30 |
 |
|
05. prosince 06, 12:00 Bob napsal: |
vůbec ti nerozumím ... zahřívá se to když se na to svítí, nebo ? |
Kanadský balzám je dost tuhá pryskyřice. Když se připravují preparáty, tak se musí nahřát, aby ten balzám byl tekutý. Když děláme výbrusy z hornin tak se na obrácenou nahřátou žehličku položí podl. sklíčko s kouskem balzámu a až se balzám rozteče, tak se na to položí destička z horniny a nechá ochladnout. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 26. března. 2007 16:06 |
 |
|
Ze zahraničních na webu dostupných informací jsem vyčetl následující:
1. Potřebujete uchovat preparát na dobu několika hodin? Třeba asi jakože pro celodení rabótu? Pak prý stačí u vodného vzorku použít obyčejný glycerin. Kolem krycího sklíčka odstraňte kusem savého materiálu (filtrační papír nebo buničina) nadbytečné médium a nakapejte kolem krycího sklíčka 2-3 malinké kapky glycerinu na každou ze stran. Po mých chabých zkušenostech bych asi doporučil místo různých kapátek injekční stříkačku s krátkou a tenkou jehlou. Vyčkejte několik minut a pak nadbytečný glycerin odstraňte savým materiálem. Takto připravený preparát by měl vydržet několik hodin.
2. Pokud to potřebujete na déle, pak předchozí dílo završte tím, že okraje krycího sklíčka přetřete lakem na nehty a tím vše uzavřete. Tuším jsem to četl i tak, že je vzorek v laktofenolu a žádný glycerin se neaplikuje a rovnou se to lakem na nehty uzavře. Ty vzorky v laktofenolu budou asi trvalejší než ve vodě, protože v laktofenolu se vše usmrtí. Tuším tak bylo psáno, že takovýto preprát vydrží i déle jak 18 měsíců.
nějaké zkušenosti? doporučení? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

Založen: 02. 12. 2005 Příspěvky: 2571 Bydliště: Paskov
|
Zaslal: po 26. března. 2007 16:23 |
 |
|
Já žádné doporučení nemám. Asi by to ale chtělo zjistit, co dělá ta glycerinželatina s výtrusy. Pokud to přežívají be úhony, tak by to bylo asi nejlepší. Kdysi jsem fotil řasy a preparáty ze dřeva, které byly v té želatině několik let a bylo to beze změn. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Véle Čestný člen

Založen: 07. 11. 2005 Příspěvky: 708 Bydliště: Svárov
|
Zaslal: út 03. dubna 2007 23:56 |
 |
|
út prosince 05, 2006 12:30 pm mat60 napsal: |
05. prosince 06, 12:00 Bob napsal: |
vůbec ti nerozumím ... zahřívá se to když se na to svítí, nebo ? |
Kanadský balzám je dost tuhá pryskyřice. Když se připravují preparáty, tak se musí nahřát, aby ten balzám byl tekutý. Když děláme výbrusy z hornin tak se na obrácenou nahřátou žehličku položí podl. sklíčko s kouskem balzámu a až se balzám rozteče, tak se na to položí destička z horniny a nechá ochladnout. |
Nemohu s Tebou souhlasit, když jsem lepil petrografické výbrusy na podložní sklíčko kanada balsámem, tak ještě bolševik seděl na koni ale nic méně neznám lepší médium pro dlouhodobé zachování preparátu než je balsám, jen je třeba dbát jistých pravidel o odvodnění alkoholovou řadou, další finesi nebudu zatim (pouštět) a je jedno zda je to brouk, rostlina či houba. Možná že by se dalo hovořít i o jiných médiich ale i ten index lomu pro mikroskopii hovoří pro balzám snad jen Epofix s indexem lomu srovnatelným s křemenem by ho mohl nahradit . _________________ Jirka Véle |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

Založen: 02. 12. 2005 Příspěvky: 2571 Bydliště: Paskov
|
Zaslal: st 04. dubna 2007 8:39 |
 |
|
Ale jo, vždyť já vím, že na horninové preparáty je kanadský balzám nenahraditelný a běžně ho k tomu používáme. Pro biolog. vz. má ale trochu moc vysoký index lomu a zřejmě taky proto se u nich ani moc nepoužívá. Ono taky udělat preparát houby v balzámu je dost problematické. Jde o to jak nahradit vodu něčím jiným, co se s balzámem snáší a nahradit to něčím co to zpevní a to tak, aby to nebylo moc poznat a neovlivnilo to rozměry a tvar výtrusů, buněk atd. Sice jsem nějaké návody na vysušování a zpevňování viděl u popisů přípravy vz. pro el. mikr., ale nikdy jsem to nezkoušel. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 04. dubna 2007 9:06 |
 |
|
K mému překvapení je na láhvi s imerzním olejem napsáno kanadský balzám. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

Založen: 02. 12. 2005 Příspěvky: 2571 Bydliště: Paskov
|
Zaslal: st 04. dubna 2007 10:34 |
 |
|
04. dubna 07, 9:06 Bob napsal: |
K mému překvapení je na láhvi s imerzním olejem napsáno kanadský balzám. |
Tak to je nějaké divné :. Normální k. balzám je pryskyřice z kanadské jedle a je to takové husté, mazlavé a lepkavé. Je ale docela možné, že imerzák obsahuje jeho příměs. A mi se zdálo, že v tom imerzáku musí něco být, když to absolutně nejde umýt a ve vodě se to srazí . |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|
Powered by
phpBB © phpBB Group
Copyright © DAMyko 2005-2021, pokud není jednoznačně uveden autor. Všechna práva vyhrazena autorům, pokud není uvedeno jinak.
Copyright © by the DAMyko 2005-2021, when no specific author is mentioned. All rights reserved by authors, except when otherwise stated.
Správce stránek - Site Admin:
BoLuBol