Zaslal: ne 16. října 2016 21:48 Předmět: Pomozte určit!
No, nikdo nepomohl. A teď, babo, raď! Protože už jsem baba, poradila jsem si sama: Tricholoma sejunctum var. coniferarum, čirůvka odlišná jehličnanová. Ještě, že jsem ji nepozřela. To bych asi měla pěkný průsšvih. Ale bylo by to lepší, nežli kdybych snědla dříve oblíbenou a hodnou čirůvku zelánku, to bych teď už nejspíš byla v posledním tažení. Vypadá to, že už se jedlé houby na houbaře pořádně naštvaly. A já se jim ani nedivím!
Dopisuji si s ruskými mnichy, kteří jsou přísní vegetariáni. Žijí velice chudě. Jejich jediným masem je zakvašená čechratka podvinutá (svinuška tonkája), které si na zimu nakládají metrické centy.
A vari jesť Čechračku podvinutú dlhodobo a vo väčšom množstve je v poriadku? Iba že by kvasením strácala nepriaznivé účinky na ľudský organizmus, alebo tamojšie huby neobsahujú tie isté látky ako naše?
Není to tak dávno, cca 2 nebo 3 roky, kdy jsem na netu narazil na ruskej myko e-shop, kde kromě sadby všech možnejch druhů hub prodávali poměrně draho podobné laskominy, včetně oné nakládané čechratky...
V 90. letech jsem se s naloženou čechratkou podvinutou a ryzcem peprným (toho si občas dopřeju osmaženýho taky) setkal na Ukrajine, kde to nakládali do sudů jako zelí a konzumovali taky dost ve velkém. Byl jsem tam za zbabělce a nezdvořáka, že takovou dobrotu odmítám... Ale je fakt, že to byla hodně chudá oblast, kde bylo maso k obědu jen v neděli, a to ještě ne vždy. Většinou to bylo něco jako šunkofleky a cpali se k tomu chlebem, protože na každého vyšlo té vzácnosti jen pár lžic.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory