Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Pomozte určit!
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiřina
Anonymní

PříspěvekZaslal: pá 14. října 2016 15:26
  Předmět: Pomozte určit!
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Asi čirůvka zelánka. Ve smrkovém lese na místě kam už chodím 30 let a nikdy tam nerostly. Jíst či nejíst? Wink

187.68 kB    
zelánka.JPG
   zelánka.JPG
Jiřina
Anonymní

PříspěvekZaslal: ne 16. října 2016 21:48
  Předmět: Pomozte určit!
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, nikdo nepomohl. A teď, babo, raď! Protože už jsem baba, poradila jsem si sama: Tricholoma sejunctum var. coniferarum, čirůvka odlišná jehličnanová. Ještě, že jsem ji nepozřela. To bych asi měla pěkný průsšvih. Ale bylo by to lepší, nežli kdybych snědla dříve oblíbenou a hodnou čirůvku zelánku, to bych teď už nejspíš byla v posledním tažení. Vypadá to, že už se jedlé houby na houbaře pořádně naštvaly. A já se jim ani nedivím!
Dopisuji si s ruskými mnichy, kteří jsou přísní vegetariáni. Žijí velice chudě. Jejich jediným masem je zakvašená čechratka podvinutá (svinuška tonkája), které si na zimu nakládají metrické centy. Laughing
mykožrút

PříspěvekZaslal: po 17. října 2016 16:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A vari jesť Čechračku podvinutú dlhodobo a vo väčšom množstve je v poriadku? Iba že by kvasením strácala nepriaznivé účinky na ľudský organizmus, alebo tamojšie huby neobsahujú tie isté látky ako naše?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: po 17. října 2016 21:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Milá Jiřino, tato informace o čechratce podvinuté nesmí zmizet v propadlišti dějin. Pošlete mně, prosím, SZ (soukromou zprávu).
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
emil54

PříspěvekZaslal: út 18. října 2016 2:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kdyby si někdo chtěl mlsnout, tak tady je recept Very Happy
http://www.edimdoma.ru/retsepty/56753-babushkiny-marinovannye-svinuhi

Není to tak dávno, cca 2 nebo 3 roky, kdy jsem na netu narazil na ruskej myko e-shop, kde kromě sadby všech možnejch druhů hub prodávali poměrně draho podobné laskominy, včetně oné nakládané čechratky...

V 90. letech jsem se s naloženou čechratkou podvinutou a ryzcem peprným (toho si občas dopřeju osmaženýho taky) setkal na Ukrajine, kde to nakládali do sudů jako zelí a konzumovali taky dost ve velkém. Byl jsem tam za zbabělce a nezdvořáka, že takovou dobrotu odmítám... Ale je fakt, že to byla hodně chudá oblast, kde bylo maso k obědu jen v neděli, a to ještě ne vždy. Většinou to bylo něco jako šunkofleky a cpali se k tomu chlebem, protože na každého vyšlo té vzácnosti jen pár lžic.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru