Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Choroš
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 20. července 2015 21:26
  Předmět: Choroš
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Plodnice o šířce do 10 cm rostla zhruba metr nad zemí na kmeni torza snad 200 let starého dubu. Ten společně s dalšími duby lemuje cestu, která dále přechází v hráz rybníku. Dub je v posledním stádiu života, jde o několikametrový dutý pahýl, z něhož roste pár živých větví.

Plodnice byla po obvodu bílá se žlutorezavými kapkami, starší část byla pololesklá, zbarvená jako bílá káva trochu s pleťovým nádechem.

198.35 kB    
15. červenec 2015, u Č. Budějovic, cca 385 m n. m.
SDIM7117_960.jpg
   SDIM7117_960.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
alesjirsa

PříspěvekZaslal: st 22. července 2015 13:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Možná troudnatec pásovaný v gutačním období.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: st 22. července 2015 18:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na dubu?? Nikdy. I když pro pořádek, Kotlaba (1984: str.158) cituje jeden nález troudnatce pásovaného na dubu červeném a Ryvarden s Gilbertsonem (1993: str.265) nález na Quercus sp. také uvádějí.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
alesjirsa

PříspěvekZaslal: čt 23. července 2015 18:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pak mě ještě napadá lesklokorka ploská, ale té se zase nepodobají ty kapky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 25. července 2015 21:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pěkně nám roste, po deseti dnech od původní fotky má odhadem 12-14 cm na šířku. Okraj již negutuje, povrch je matnější a odstín jde spíš do béžové, možná šedobéžové. Přejel jsem přes rourky párkrát nehtem - to jsou ty tři proužky.

198.34 kB    
25. červenec 2015, dub
SDIM7278_960.jpg
   SDIM7278_960.jpg

194.4 kB    
25. červenec 2015, dub
SDIM7284_960.jpg
   SDIM7284_960.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: pá 31. července 2015 16:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

TYto novější snímky mi připomínají leskokorku ploskou. Hlavně strukturou vrchní strany klobouku. Ale zda je to skutečně ona? Jakou barvu má dužnina?
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 01. srpen 2015 18:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky za názor. V tomhle stádiu mi taky připadá jako lesklokorka ploská. Jen ta gutace v mládí mi nesedí a možná navíc i to, že o pár metrů na rovněž dubovém pařezu je typická lesklokorka ploská, která vyrazila prakticky zároveň s touto, ale obě vypadají dost odlišně.

Jedno vysvětlení by tu ale bylo: ta na snímcích roste na stromu, který je ještě částečně živý, takže je v pletivech vyšší tlak tekutiny, což může mít za následek gutaci i trochu jiný růst plodnice...

Barvu dužniny jsem nezjišťoval, zatím ho nechávám růst.
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 02. srpen 2015 21:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

S pozorováním je konec, tento choroš i lesklokorku ploskou na nedalekém pařezu někdo ulomil Neutral
Josef Chalupský II

Nový příspěvekZaslal: po 10. srpen 2015 21:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Všelijakých otevřených případů tu máme na DAMYKu tisíce. Zkusme uzavřít alespoň tento. Jedná/jednalo se o troudnatec kopytovitý (Fomes fomentarius). Přítel mykolog no-X sice vyryl do plodnice tři zářezy, které zhědly, a pak zaznamenal jistý hnědavý odstín kdesi u plodnice, snad výtrusný prach? To obojí by mělo svědčit pro lesklokorku (Ganoderma). Opravdu? Nevím. Byl jsem se na místě podívat dokonce ještě dříve (18.7.), než se houba objevila na webových stránkách. Podlé mého, jasný Fomes. Konečně, mycelium v těch zbytcích dubu zůstalo a jistě se příští rok pokusí o nový comeback. A my dostaneme příležitost vrátit se k tomu znovu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
no-X
Čestný člen

Nový příspěvekZaslal: pá 20. listopadu 2015 21:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nakonec se přikláním k tomu, co výše uvedl Josef Chalupský II. O něco později jsem zaznamenal začínající troudnatce kopytovité na topolu a vypadaly podobně - zřejmě letošní atypické počasí mělo dopad i na jejich vzhled.

Mimo téma: za dnešní den do této chvíle spadlo v Č. Budějovicích 31 milimetrů srážek, čímž se pro tuto oblast stal 20. listopad nejdeštivějším dnem letošního roku...
Jiří Novák

Nový příspěvekZaslal: út 24. listopadu 2015 23:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je možné i to, že troudnatce, jejich barva povrchu klobouku se asi může lišit podle stromu, na kterém rostou. Co jsem si všiml, tak na bucích a břízách bývají takové ty "typické" kopytovité a často i výrazně pásované plodnice. Pak pro změnu na lípách jsou prakticky jen bílé či spíš bílošedé až šedavé, často bez výraznějšího pásování. Pak tu na Valašsku mám ještě plodnice na jabloni, které jsou prakticky jako ty na lípách, kdy pásování je někdy téměř nezjistitelné. -Toto je z mého vlastního pozorování.
Gutaci jsem si všiml jen jednou - plodnice byly na mrtvém pahýlu buku v České Kanadě (myslím, že jsem to sem na Damyko vkládal a to předloni/nevím už přesně/).

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru