Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
alesjirsa
|
Zaslal: st 22. července 2015 13:06 |
 |
|
Možná troudnatec pásovaný v gutačním období.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
Zaslal: st 22. července 2015 18:30 |
 |
|
Na dubu?? Nikdy. I když pro pořádek, Kotlaba (1984: str.158) cituje jeden nález troudnatce pásovaného na dubu červeném a Ryvarden s Gilbertsonem (1993: str.265) nález na Quercus sp. také uvádějí.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
alesjirsa
|
Zaslal: čt 23. července 2015 18:18 |
 |
|
Pak mě ještě napadá lesklokorka ploská, ale té se zase nepodobají ty kapky.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: pá 31. července 2015 16:56 |
 |
|
TYto novější snímky mi připomínají leskokorku ploskou. Hlavně strukturou vrchní strany klobouku. Ale zda je to skutečně ona? Jakou barvu má dužnina?
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: so 01. srpen 2015 18:44 |
 |
|
Díky za názor. V tomhle stádiu mi taky připadá jako lesklokorka ploská. Jen ta gutace v mládí mi nesedí a možná navíc i to, že o pár metrů na rovněž dubovém pařezu je typická lesklokorka ploská, která vyrazila prakticky zároveň s touto, ale obě vypadají dost odlišně.
Jedno vysvětlení by tu ale bylo: ta na snímcích roste na stromu, který je ještě částečně živý, takže je v pletivech vyšší tlak tekutiny, což může mít za následek gutaci i trochu jiný růst plodnice...
Barvu dužniny jsem nezjišťoval, zatím ho nechávám růst.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: ne 02. srpen 2015 21:02 |
 |
|
S pozorováním je konec, tento choroš i lesklokorku ploskou na nedalekém pařezu někdo ulomil
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
Zaslal: po 10. srpen 2015 21:05 |
 |
|
Všelijakých otevřených případů tu máme na DAMYKu tisíce. Zkusme uzavřít alespoň tento. Jedná/jednalo se o troudnatec kopytovitý (Fomes fomentarius). Přítel mykolog no-X sice vyryl do plodnice tři zářezy, které zhědly, a pak zaznamenal jistý hnědavý odstín kdesi u plodnice, snad výtrusný prach? To obojí by mělo svědčit pro lesklokorku (Ganoderma). Opravdu? Nevím. Byl jsem se na místě podívat dokonce ještě dříve (18.7.), než se houba objevila na webových stránkách. Podlé mého, jasný Fomes. Konečně, mycelium v těch zbytcích dubu zůstalo a jistě se příští rok pokusí o nový comeback. A my dostaneme příležitost vrátit se k tomu znovu.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: pá 20. listopadu 2015 21:42 |
 |
|
Nakonec se přikláním k tomu, co výše uvedl Josef Chalupský II. O něco později jsem zaznamenal začínající troudnatce kopytovité na topolu a vypadaly podobně - zřejmě letošní atypické počasí mělo dopad i na jejich vzhled.
Mimo téma: za dnešní den do této chvíle spadlo v Č. Budějovicích 31 milimetrů srážek, čímž se pro tuto oblast stal 20. listopad nejdeštivějším dnem letošního roku...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: út 24. listopadu 2015 23:20 |
 |
|
Je možné i to, že troudnatce, jejich barva povrchu klobouku se asi může lišit podle stromu, na kterém rostou. Co jsem si všiml, tak na bucích a břízách bývají takové ty "typické" kopytovité a často i výrazně pásované plodnice. Pak pro změnu na lípách jsou prakticky jen bílé či spíš bílošedé až šedavé, často bez výraznějšího pásování. Pak tu na Valašsku mám ještě plodnice na jabloni, které jsou prakticky jako ty na lípách, kdy pásování je někdy téměř nezjistitelné. -Toto je z mého vlastního pozorování.
Gutaci jsem si všiml jen jednou - plodnice byly na mrtvém pahýlu buku v České Kanadě (myslím, že jsem to sem na Damyko vkládal a to předloni/nevím už přesně/).
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|