Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Flammulina velutipes f. elastica - Penízovka sametonohá pružná
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 23. února 2014 11:57
  Předmět: Flammulina velutipes f. elastica - Penízovka sametonohá pružná
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

tuhle raritu jsem našel na vrbě dlouhý zmáčklý mírně kroucený třeň dlouhý 25 cm tahle forma elastica byla popsána teprve nedávno Lasch 1999

197.69 kB    
21.2.2014 na vrbě okolí Horních Počapel
Flammulina velutipes f.elastica.jpg
   Flammulina velutipes f.elastica.jpg

198.29 kB    
Flammulina velutipes f.elastica 1.jpg
   Flammulina velutipes f.elastica 1.jpg

176.97 kB    
Flammmulina velutipes f.elastica 2.jpg
   Flammmulina velutipes f.elastica 2.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Teri

PříspěvekZaslal: ne 23. února 2014 19:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tohle by ale podle vzhledu měla být spíše Flammulina velutipes f. populicola.
Flammulina elastica se pozná podle jiné velikosti spór (rozhodně je třeba ji mikroskopovat), jinak vypadá stejně jako Flammulina velutipes. Navíc, téma Flammulina elastica tu už je http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=4927&highlight=elastica
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 23. února 2014 21:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mk ji bude mikroskopovat s dlouhým třeněm se nazývá elastica foto viděl
krakalek

PříspěvekZaslal: po 24. února 2014 11:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hm, tak v tom mam ted zmatek. Myslel jsem, ze je to tak, jak pise Teri. Vychazel jsem vzdy z tohoto klice.

Elasticu jsem letos mel pod mikroskopem nekolikrat , vzdy z vrb, dlouhy korenujici tren nemela (a myslim, ze mit ani nema) a mela vytrusy vyrazne delsi nez klasicka Flammulina velutipes (coz odpovidalo vyse zminenemu klici). Idea

Pred mesicem jsem pak nalezl na topolech, respektive v topolovem stromoradi zdanlive ze zeme rostouci, penizovky s podobne dlouhym korenujicim trenem, ktere jsem povazoval za Flammulina velutipes f. populicola. Pod mikroskopem jsem je nicmene jeste nemel.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 25. února 2014 17:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Asi před dvěma lety jsem našel sametonožku s velmi dlouhým třeněm, který byl (tuším) též takový zmáčklý. Byl o něco delší než běžná propiska, která má délku cca 14,5 cm. Měla neobykle velký klobouk - průměr kolem 9 cm, což je na tuto houbu spíš unikát. Rostla samojediná z dutiny vrbového pařezu těsně u země. Tehdy jsem ji měl za klasickou sametonožku a nerozpakoval se ji sežrat. Nyní mne napadlo, že by to též mohla být tato varieta. Bohužel už to nemám jak dokázat.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru