Tohle by ale podle vzhledu měla být spíše Flammulina velutipes f. populicola.
Flammulina elastica se pozná podle jiné velikosti spór (rozhodně je třeba ji mikroskopovat), jinak vypadá stejně jako Flammulina velutipes. Navíc, téma Flammulina elastica tu už je http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=4927&highlight=elastica
Hm, tak v tom mam ted zmatek. Myslel jsem, ze je to tak, jak pise Teri. Vychazel jsem vzdy z tohoto klice.
Elasticu jsem letos mel pod mikroskopem nekolikrat , vzdy z vrb, dlouhy korenujici tren nemela (a myslim, ze mit ani nema) a mela vytrusy vyrazne delsi nez klasicka Flammulina velutipes (coz odpovidalo vyse zminenemu klici).
Pred mesicem jsem pak nalezl na topolech, respektive v topolovem stromoradi zdanlive ze zeme rostouci, penizovky s podobne dlouhym korenujicim trenem, ktere jsem povazoval za Flammulina velutipes f. populicola. Pod mikroskopem jsem je nicmene jeste nemel.
Asi před dvěma lety jsem našel sametonožku s velmi dlouhým třeněm, který byl (tuším) též takový zmáčklý. Byl o něco delší než běžná propiska, která má délku cca 14,5 cm. Měla neobykle velký klobouk - průměr kolem 9 cm, což je na tuto houbu spíš unikát. Rostla samojediná z dutiny vrbového pařezu těsně u země. Tehdy jsem ji měl za klasickou sametonožku a nerozpakoval se ji sežrat. Nyní mne napadlo, že by to též mohla být tato varieta. Bohužel už to nemám jak dokázat. _________________ JGLN
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory