Zaslal: po 13. června 2011 20:53 Předmět: Holubinka z dubiny
Tato jedna plodnice vyrostla na okraji dubového lesa na jílovité půdě (Kryry, Podbořansko). Barvu lupenů, klobouku a třeně vidno z fotek, třeň vatovitě vycpaný, dužnina bělavá, po poškrábání ani rozříznutí bez změny barvy, lupeny velmi křehké lámavé. Vůně mi v lese u čerstvě utržené plodnice lehce připomínala něco jako povidlovou buchtu (ale asi to bylo tím, že jsem předtím nesnídal ), později nevýrazná, chuť sladká, téměř jako h.mandlová. Pokožka klobouku slupitelná tak do 2/5, pod pokožkou slabé červenavé tóny. Jako laik jsem se dopracoval někam k R.alutacea či R.romellii.
Ještě jsem zapomněl dodat ke kyselosti půdy - les leží v oblasti, kde podkladem je místní červený pískovec, kyselost neumím úplně určit, ale snad by to šlo z výskytu některých zajímavých rostlin - ve stejném lese roste např. lýkovec jedovatý nebo vemeník zelenavý, ale i konvalinky a na okraji lesa vlčí bob, z hub velmi hojně liška bledá.
Listováním v archivu jsem si uvědomil, že jsem neuvedl rozuzlení - sice nikoli tuto konkrétní plodnici, ale usušenou jinou ze stejné lokality se stejnými znaky zmikroskopoval P.Svoboda a potvrdila se R.romellii.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory