Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Holubinka z dubiny
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jenda

PříspěvekZaslal: po 13. června 2011 20:53
  Předmět: Holubinka z dubiny
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tato jedna plodnice vyrostla na okraji dubového lesa na jílovité půdě (Kryry, Podbořansko). Barvu lupenů, klobouku a třeně vidno z fotek, třeň vatovitě vycpaný, dužnina bělavá, po poškrábání ani rozříznutí bez změny barvy, lupeny velmi křehké lámavé. Vůně mi v lese u čerstvě utržené plodnice lehce připomínala něco jako povidlovou buchtu (ale asi to bylo tím, že jsem předtím nesnídal Very Happy ), později nevýrazná, chuť sladká, téměř jako h.mandlová. Pokožka klobouku slupitelná tak do 2/5, pod pokožkou slabé červenavé tóny. Jako laik jsem se dopracoval někam k R.alutacea či R.romellii.

159.56 kB    
Kryry, 11.6.11
holubinka1b.jpg
   holubinka1b.jpg

170.17 kB    
Kryry, 11.6.11
holubinka1a.jpg
   holubinka1a.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jenda

PříspěvekZaslal: so 18. června 2011 10:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě jsem zapomněl dodat ke kyselosti půdy - les leží v oblasti, kde podkladem je místní červený pískovec, kyselost neumím úplně určit, ale snad by to šlo z výskytu některých zajímavých rostlin - ve stejném lese roste např. lýkovec jedovatý nebo vemeník zelenavý, ale i konvalinky a na okraji lesa vlčí bob, z hub velmi hojně liška bledá.
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 23. června 2011 12:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vypadá docela jako R. romellii, ale holubinky jsou - co se týká určování - střelba i přímo v terénu...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jenda

PříspěvekZaslal: čt 19. září 2013 12:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Listováním v archivu jsem si uvědomil, že jsem neuvedl rozuzlení - sice nikoli tuto konkrétní plodnici, ale usušenou jinou ze stejné lokality se stejnými znaky zmikroskopoval P.Svoboda a potvrdila se R.romellii.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru