Zaslal: ne 14. října 2012 5:14 Předmět: májovka v říjnu?
Tohle jsem včera potkal v travnaté dubině. Přijde mi to jako májovka, nicméně neznám je. Nikdy jsem si jich moc nevšímal, protože v dětství s nimi soused přiotrávil celou familii včetně psa. Nejspíš přimíchal do smaženice závojenku. Každopádně mi přijde půlka října dost netypická na čirůvku májovku.
Klobouky byly cca 7 - 9 cm v průměru, pevná tuhá konzistence, moučná vůně.
Májovky občas vyrastú aj na jeseň,aj keď nie v takom množstve,ako na jar. Mám s jesenným výskytom osobnú skúsenosť,ale dajú sa o tom bežne nájsť aj písomné zmienky v literatúre. Májovku najlepšie charakterizuje jej typická vôňa. V tomto prípade by som si overil ešte pôvabnicu mramorovanú - Lepista panaeolus.
Děkuju za náměty.
Ta májovka je asi skutečně blbost.
Prohlédnul jsem spoustu fotek a když porovnávám dostupné popisy pro strmělku mlženku (Clitocybe nebularis) a čirůvku zamlženou (Lepista panaeolus), vychází mi z toho příznivěji ta strmělka. Našel jsem povícero barevně i tvarově podobných fotek, přičemž tak nějak odpovídá i hustota lupenů a jejich připojení ke třeni.
Jedině ta vůně mi v tom falíruje - všude je popisovaná jako nepříjemná moučná až plošticově moučná. Nechal jsem to očuchat celou rodinu a nikomu to nijak zvlášť nepříjemně nepáchlo. Prostě výraznější moučná vůně. Ale to je hodně subjektivní kriterium. Já na příklad miluju vůni pochodujících syrečků, ale musím je skladovat a konzumovat mimo obytné prostory
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory