Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
májovka v říjnu?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
emil54

PříspěvekZaslal: ne 14. října 2012 5:14
  Předmět: májovka v říjnu?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tohle jsem včera potkal v travnaté dubině. Přijde mi to jako májovka, nicméně neznám je. Nikdy jsem si jich moc nevšímal, protože v dětství s nimi soused přiotrávil celou familii včetně psa. Nejspíš přimíchal do smaženice závojenku. Každopádně mi přijde půlka října dost netypická na čirůvku májovku.
Klobouky byly cca 7 - 9 cm v průměru, pevná tuhá konzistence, moučná vůně.

108.65 kB    
IMG_4064.JPG
   IMG_4064.JPG

122.34 kB    
IMG_4066.JPG
   IMG_4066.JPG

118.22 kB    
IMG_4067.JPG
   IMG_4067.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mykožrút

PříspěvekZaslal: ne 14. října 2012 6:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Májovky občas vyrastú aj na jeseň,aj keď nie v takom množstve,ako na jar. Mám s jesenným výskytom osobnú skúsenosť,ale dajú sa o tom bežne nájsť aj písomné zmienky v literatúre. Májovku najlepšie charakterizuje jej typická vôňa. V tomto prípade by som si overil ešte pôvabnicu mramorovanú - Lepista panaeolus.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lenochod

PříspěvekZaslal: ne 14. října 2012 22:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Připadá mi to jako strmělka mlženka,ikdyž bývá víc do šeda.
emil54

PříspěvekZaslal: po 15. října 2012 0:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Děkuju za náměty.
Ta májovka je asi skutečně blbost.
Prohlédnul jsem spoustu fotek a když porovnávám dostupné popisy pro strmělku mlženku (Clitocybe nebularis) a čirůvku zamlženou (Lepista panaeolus), vychází mi z toho příznivěji ta strmělka. Našel jsem povícero barevně i tvarově podobných fotek, přičemž tak nějak odpovídá i hustota lupenů a jejich připojení ke třeni.
Jedině ta vůně mi v tom falíruje - všude je popisovaná jako nepříjemná moučná až plošticově moučná. Nechal jsem to očuchat celou rodinu a nikomu to nijak zvlášť nepříjemně nepáchlo. Prostě výraznější moučná vůně. Ale to je hodně subjektivní kriterium. Já na příklad miluju vůni pochodujících syrečků, ale musím je skladovat a konzumovat mimo obytné prostory Very Happy
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru