Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Pýchavka dlabaná???
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 22. března. 2011 20:54
  Předmět: Pýchavka dlabaná???
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dnes jsem narazil na zajímavou houbu. Na jednu stranu mi připomíná p. dlabanou, na druhou zase ne Smile Měla v průměru 12 cm, na výšku o něco míň. O vzhledu něco řeknou fotky, tak se tím nebudu moc zabývat. Až doma jsem zjistil, že jsem neudělal fotku kořene, ale houba má kořen tvaru mrkve dlouhý 6 cm a nahoře široký skoro 2 cm. To jsem ještě u dlabané neviděl. Dlabaných jsem viděl desítky a většinou měly okrovku dost tenkou, křehkou. Tady tato potvůrka má okrovku taky křehkou, ale silnější a má tvar mírně zploštělé koule. Povrch je takový jakoby jamkatý, což je vidět na fotkách a čehož jsem si u dlabance nevšimnul. Také lokalita je trošku jiná než jsem u dlabanců zvyklý - sice je to hlinitopísčitý terén, ale bylo to v lesíku a ne v trávě, kde rostly jen topoly (nejbližší jiné stromy byly duby pár desítek metrů a borovice ještě dál - na fotkách jsou sice vidět borovicové jehlice, ale ty tam musel zanést vítr). Rostlo to na málo používané lesní cestě. Fotky teda nic moc focené při rychlém průzkumu cestou do práce starým foťákem. Vzorek mám doma, tak případně zítra můžu nafotit i s tím mrkvovitým velkým kořenem.

161.27 kB    
22.03.2011, Bzenecko
IMG_1200.JPG
   IMG_1200.JPG

163.37 kB    
22.03.2011, Bzenecko
IMG_1199.JPG
   IMG_1199.JPG

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: st 23. března. 2011 5:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vydlab to celé a vyfoť pořádně, co třeba škárka?
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 23. března. 2011 7:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 23. března. 2011 4:24 Vlkodlak napsal:
Vydlab to celé a vyfoť pořádně, co třeba škárka?

Teď už to nestihnu, ale večer jak přijedu z práce to vyfotím a hodím sem. Jinak ta škárka mě taky napadla, ale připadá mi to ještě míň pravděpodobné než dlabanec Smile Ale třeba se mýlím.

Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 23. března. 2011 21:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak tady je slibovaná fotka. Kvalita není valná - fotil jsem to před chvílí za umělého osvětlení jen tak z ruky. Ale celkový vzhled a hlavně ten velký mrkvovitý kořen je tam vidět dobře.

62.41 kB    
IMG_1203.JPG
   IMG_1203.JPG

Teri

PříspěvekZaslal: st 23. března. 2011 23:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle mě by to mohla být ta škárka, i ten kořen jsem v jedné publikaci našla.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 24. března. 2011 10:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

k vyvrácení pochybností to chce mikro viz téma http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=2291
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: čt 24. března. 2011 16:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ta kožovitá okrovka i kořen škárce odpovídají, proto je mým favoritem. Má ostnité kapilicium.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 24. března. 2011 20:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, známý měl tip, že by mohlo jít o Calvatia candida. Jen teď nevím jestli můžu uvést jeho jméno aby se nezlobil, kdyby to nebyl správný tip anebo aby se nezlobil že jsem ho neuvedl Smile

Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 24. března. 2011 20:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 24. března. 2011 9:17 Bob napsal:
k vyvrácení pochybností to chce mikro viz téma http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=2291

A zmikroskopuješ mi to když ti pošlu 10 deka výtrusů? Very Happy Už se teda zcela vážně poohlížím po mikroskopu, ale ještě to nebude uplně hned. Ale je mi jasné, že bez něj se neobejdu...

Vlkodlak

PříspěvekZaslal: pá 25. března. 2011 3:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na druhou stranu, na škárku mi nesedí dolíčky na vnějším povrchu okrovky.

Koukal jsem v minulých týdnech vícekrát do super knihy, kterou jsem si zamiloval již před 20 lety - Flora ČSR - Gasteromycety. Její jedinou nevýhodou ve srovnání s modernějšími díly je absence fotografií u většiny a kreseb u mnoha druhů, takže vyžaduje značnou představivost k makroskopickému určování. Já například při určování hodně využívám makroskopické vizuální informace a svoji (v místech dosud nezdegenerovaných) téměř fotografickou paměť. V popisech se orientuji těžko, nejsou-li doprovázeny fotkami a kresbami.

Nevíte někdo o slušné moderní monografii nebo skoro- evropských či světových gasteromycetů nebo alespoň jejich jakékoliv části? Něco ve stylu Pilze der Schweiz a slintal bych.

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 25. března. 2011 7:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt března. 24, 2011 7:17 pm ram2007 napsal:
A zmikroskopuješ mi to když ti pošlu 10 deka výtrusů? Very Happy Už se teda zcela vážně poohlížím po mikroskopu, ale ještě to nebude uplně hned. Ale je mi jasné, že bez něj se neobejdu...

No jasně Wink Ale nemáš někoho ve svém okolí, kam by stačilo třeba jen zajít? Co takhle míti mapu rozmístění amatérských mikroskopů v ČR ... ? Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Teri

PříspěvekZaslal: pá 25. března. 2011 12:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 25. března. 2011 2:51 Vlkodlak napsal:

...Nevíte někdo o slušné moderní monografii nebo skoro- evropských či světových gasteromycetů nebo alespoň jejich jakékoliv části? Něco ve stylu Pilze der Schweiz a slintal bych.

Podle mě je naprosto bezkonkurenční dvojice knih Funghi Ipogei d'Europa a Gasteromiceti epigei nějaké info najdeš na http://www.ambbresadola.it/
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: pá 25. března. 2011 18:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 25. března. 2011 11:42 Teri napsal:
pá 25. března. 2011 2:51 Vlkodlak napsal:

...Nevíte někdo o slušné moderní monografii nebo skoro- evropských či světových gasteromycetů nebo alespoň jejich jakékoliv části? Něco ve stylu Pilze der Schweiz a slintal bych.

Podle mě je naprosto bezkonkurenční dvojice knih Funghi Ipogei d'Europa a Gasteromiceti epigei nějaké info najdeš na http://www.ambbresadola.it/

A je to předpokládám cikánsky, pardon, italsky. To je mi k ničemu, mám Amanity a moc si nepočtu.

Teri

PříspěvekZaslal: pá 25. března. 2011 19:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Gasteromiceti epigei jsou italsky a Funghi Ipogei d'Europa jsou italsky a anglicky. Já taky italsky neumím, ale lze celkem snadno pochopit nebo odvodit o čem je řeč Wink
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: pá 25. března. 2011 20:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 25. března. 2011 18:56 Teri napsal:
Gasteromiceti epigei jsou italsky a Funghi Ipogei d'Europa jsou italsky a anglicky. Já taky italsky neumím, ale lze celkem snadno pochopit nebo odvodit o čem je řeč Wink

No jasně, taky se tím prokoušu, ale já si to chci přečíst a mít přesné informace, ne to louskat a odhadovat. Škoda, že ty podzemky jsou anglicky a nadzemní ne. Kopat nic nechci, to nechám horníkům. Každopádně díky za tip.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru