Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: út 22. března. 2011 20:54 Předmět: Pýchavka dlabaná??? |
 |
|
Dnes jsem narazil na zajímavou houbu. Na jednu stranu mi připomíná p. dlabanou, na druhou zase ne Měla v průměru 12 cm, na výšku o něco míň. O vzhledu něco řeknou fotky, tak se tím nebudu moc zabývat. Až doma jsem zjistil, že jsem neudělal fotku kořene, ale houba má kořen tvaru mrkve dlouhý 6 cm a nahoře široký skoro 2 cm. To jsem ještě u dlabané neviděl. Dlabaných jsem viděl desítky a většinou měly okrovku dost tenkou, křehkou. Tady tato potvůrka má okrovku taky křehkou, ale silnější a má tvar mírně zploštělé koule. Povrch je takový jakoby jamkatý, což je vidět na fotkách a čehož jsem si u dlabance nevšimnul. Také lokalita je trošku jiná než jsem u dlabanců zvyklý - sice je to hlinitopísčitý terén, ale bylo to v lesíku a ne v trávě, kde rostly jen topoly (nejbližší jiné stromy byly duby pár desítek metrů a borovice ještě dál - na fotkách jsou sice vidět borovicové jehlice, ale ty tam musel zanést vítr). Rostlo to na málo používané lesní cestě. Fotky teda nic moc focené při rychlém průzkumu cestou do práce starým foťákem. Vzorek mám doma, tak případně zítra můžu nafotit i s tím mrkvovitým velkým kořenem.
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: st 23. března. 2011 5:24 |
 |
|
Vydlab to celé a vyfoť pořádně, co třeba škárka?
_________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: st 23. března. 2011 7:48 |
 |
|
st 23. března. 2011 4:24 Vlkodlak napsal: |
Vydlab to celé a vyfoť pořádně, co třeba škárka? |
Teď už to nestihnu, ale večer jak přijedu z práce to vyfotím a hodím sem. Jinak ta škárka mě taky napadla, ale připadá mi to ještě míň pravděpodobné než dlabanec Ale třeba se mýlím.
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: st 23. března. 2011 23:27 |
 |
|
Podle mě by to mohla být ta škárka, i ten kořen jsem v jedné publikaci našla.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

|
Zaslal: čt 24. března. 2011 16:41 |
 |
|
Ta kožovitá okrovka i kořen škárce odpovídají, proto je mým favoritem. Má ostnité kapilicium.
_________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: čt 24. března. 2011 20:15 |
 |
|
No, známý měl tip, že by mohlo jít o Calvatia candida. Jen teď nevím jestli můžu uvést jeho jméno aby se nezlobil, kdyby to nebyl správný tip anebo aby se nezlobil že jsem ho neuvedl
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: čt 24. března. 2011 20:17 |
 |
|
A zmikroskopuješ mi to když ti pošlu 10 deka výtrusů? Už se teda zcela vážně poohlížím po mikroskopu, ale ještě to nebude uplně hned. Ale je mi jasné, že bez něj se neobejdu...
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

|
Zaslal: pá 25. března. 2011 3:51 |
 |
|
Na druhou stranu, na škárku mi nesedí dolíčky na vnějším povrchu okrovky.
Koukal jsem v minulých týdnech vícekrát do super knihy, kterou jsem si zamiloval již před 20 lety - Flora ČSR - Gasteromycety. Její jedinou nevýhodou ve srovnání s modernějšími díly je absence fotografií u většiny a kreseb u mnoha druhů, takže vyžaduje značnou představivost k makroskopickému určování. Já například při určování hodně využívám makroskopické vizuální informace a svoji (v místech dosud nezdegenerovaných) téměř fotografickou paměť. V popisech se orientuji těžko, nejsou-li doprovázeny fotkami a kresbami.
Nevíte někdo o slušné moderní monografii nebo skoro- evropských či světových gasteromycetů nebo alespoň jejich jakékoliv části? Něco ve stylu Pilze der Schweiz a slintal bych.
_________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: pá 25. března. 2011 7:24 |
 |
|
čt března. 24, 2011 7:17 pm ram2007 napsal: |
A zmikroskopuješ mi to když ti pošlu 10 deka výtrusů? Už se teda zcela vážně poohlížím po mikroskopu, ale ještě to nebude uplně hned. Ale je mi jasné, že bez něj se neobejdu... |
No jasně Ale nemáš někoho ve svém okolí, kam by stačilo třeba jen zajít? Co takhle míti mapu rozmístění amatérských mikroskopů v ČR ... ?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

|
Zaslal: pá 25. března. 2011 12:42 |
 |
|
pá 25. března. 2011 2:51 Vlkodlak napsal: |
...Nevíte někdo o slušné moderní monografii nebo skoro- evropských či světových gasteromycetů nebo alespoň jejich jakékoliv části? Něco ve stylu Pilze der Schweiz a slintal bych. |
Podle mě je naprosto bezkonkurenční dvojice knih Funghi Ipogei d'Europa a Gasteromiceti epigei nějaké info najdeš na http://www.ambbresadola.it/
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

|
Zaslal: pá 25. března. 2011 18:26 |
 |
|
pá 25. března. 2011 11:42 Teri napsal: |
pá 25. března. 2011 2:51 Vlkodlak napsal: |
...Nevíte někdo o slušné moderní monografii nebo skoro- evropských či světových gasteromycetů nebo alespoň jejich jakékoliv části? Něco ve stylu Pilze der Schweiz a slintal bych. |
Podle mě je naprosto bezkonkurenční dvojice knih Funghi Ipogei d'Europa a Gasteromiceti epigei nějaké info najdeš na http://www.ambbresadola.it/ |
A je to předpokládám cikánsky, pardon, italsky. To je mi k ničemu, mám Amanity a moc si nepočtu.
_________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

|
Zaslal: pá 25. března. 2011 19:56 |
 |
|
Gasteromiceti epigei jsou italsky a Funghi Ipogei d'Europa jsou italsky a anglicky. Já taky italsky neumím, ale lze celkem snadno pochopit nebo odvodit o čem je řeč
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

|
Zaslal: pá 25. března. 2011 20:58 |
 |
|
pá 25. března. 2011 18:56 Teri napsal: |
Gasteromiceti epigei jsou italsky a Funghi Ipogei d'Europa jsou italsky a anglicky. Já taky italsky neumím, ale lze celkem snadno pochopit nebo odvodit o čem je řeč  |
No jasně, taky se tím prokoušu, ale já si to chci přečíst a mít přesné informace, ne to louskat a odhadovat. Škoda, že ty podzemky jsou anglicky a nadzemní ne. Kopat nic nechci, to nechám horníkům. Každopádně díky za tip.
_________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|