Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Anketa k opěnce měnlivé
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  

Jaký máte postoj k opěnce měnlivé
Sbírám = je výborná a těžko zaměnitelná
46%
 46%  [ 14 ]
Sbírám = ale mám strach
13%
 13%  [ 4 ]
Rád bych sbíral ale mám strach
23%
 23%  [ 7 ]
Nesbírám = hrdinů jsou plné hřbitovi
10%
 10%  [ 3 ]
Mám k ní vztah jiný
6%
 6%  [ 2 ]
Celkem hlasů : 30

Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 08. listopadu 2005 15:43
  Předmět: Anketa k opěnce měnlivé
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Moje milá ji nazývá opoměnkou proměnlivou. Začínám ji sbírat, ale mám z ní stále trochu strach. Sbíráte ji vy?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 08. listopadu 2005 16:12
  Předmět: Re: Anketa k opěnce měnlivé

Já ji sbírám léta protože je výborná a těžko zaměnitelná Smile , ale chápu, že se jí méně pokročilí houbaři trochu bojí. Je to fakt dobrá houba a je jen škoda, že jich nenajdu víc...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 09. listopadu 2005 22:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Opěnku sbírám dobrých 20let,takže mám svoje padlé stromy a staré pařezy,když je dobrá sezona rodí i 3krát do roka.Opěnka je celkem hojná,o čepičatce se to říct nedá našel jsem ji pouze jednou v západních čechách a docela jsem ji snadno určil,je jinačí než opěnka,šla u ní stáhnout pokožka z klobouku,u opěnky nejde,dále nemá šupinkatý třen,opěnka ano,opěnka má specifickou vůni,čepičatka voněla moučně asi jako starší májovky,opěnka má docela sbíhavě připojené lupeny ke třeni,u čepičatky se mi zdáli kratší připojení,myslím,že to jsou celkem dobré rozlišovací znaky.V některých atlasech se uvádí opěnka listnáč,čepičatka jehličnan,na to bych moc nespolehal a někdy to ani nejde určit.Asi znak je ten šupinkatý třen a částečné stažení pokožky klobouku u čepičatky,to u opěnky nejde.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 09. listopadu 2005 23:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky za informace JETHRO. Jeste jede o opence jedno Téma v diskuzi Určujeme houby. Ty tvé informace jsem tam přidal, ať je to pohromadě. To s tou slupitelností klobouku jsem nevědel.
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 10. listopadu 2005 1:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak to je i pro mně novinka, že se dá lehce sloupnout klobouk. Je to dobrý určující znak. Jethro ty jsi teda filuta.
Dagmar

PříspěvekZaslal: čt 10. listopadu 2005 17:36
  Předmět: opeňka

Sbírám je několik let, v lužním lese je nacházím pravidelně a kombinace šipinkatého třeně, výrazné vůně a tzv. mít je v oku mi připadá dostačující k určení. Někdy příště si vyzkouším čuchací test (několik pařezových druhů ovonět se zavázanýma očima, jsem zvědavá, k čemu se dopracuji. Rolling Eyes
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
apanachi

PříspěvekZaslal: st 16. listopadu 2005 16:34
  Předmět: opeňka

Opeňku nesbírám, neb ji neznám a podle atlasu si netroufám. Ale doufám, že příští rok bude nějaké shledání houbařů a někdo mě ji naučí sbírat. Má u mě pozvání na škopíček Smile ( nebo dva ? ) Very Happy
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 21. listopadu 2005 17:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Opeňku lze myslím snadno určit vizuálně a hlavně čichem - ta vůně je opravdu nezaměnitelná - jak píše níže JETHRO .....
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru