Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Jaký máte postoj k opěnce měnlivé |
Sbírám = je výborná a těžko zaměnitelná |
|
46% |
[ 14 ] |
Sbírám = ale mám strach |
|
13% |
[ 4 ] |
Rád bych sbíral ale mám strach |
|
23% |
[ 7 ] |
Nesbírám = hrdinů jsou plné hřbitovi |
|
10% |
[ 3 ] |
Mám k ní vztah jiný |
|
6% |
[ 2 ] |
|
Celkem hlasů : 30 |
|
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 08. listopadu 2005 15:43 Předmět: Anketa k opěnce měnlivé |
 |
|
Moje milá ji nazývá opoměnkou proměnlivou. Začínám ji sbírat, ale mám z ní stále trochu strach. Sbíráte ji vy? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 08. listopadu 2005 16:12 Předmět: Re: Anketa k opěnce měnlivé |
 |
|
Já ji sbírám léta protože je výborná a těžko zaměnitelná , ale chápu, že se jí méně pokročilí houbaři trochu bojí. Je to fakt dobrá houba a je jen škoda, že jich nenajdu víc... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
JETHRO Čestný člen

Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: st 09. listopadu 2005 22:20 |
 |
|
Opěnku sbírám dobrých 20let,takže mám svoje padlé stromy a staré pařezy,když je dobrá sezona rodí i 3krát do roka.Opěnka je celkem hojná,o čepičatce se to říct nedá našel jsem ji pouze jednou v západních čechách a docela jsem ji snadno určil,je jinačí než opěnka,šla u ní stáhnout pokožka z klobouku,u opěnky nejde,dále nemá šupinkatý třen,opěnka ano,opěnka má specifickou vůni,čepičatka voněla moučně asi jako starší májovky,opěnka má docela sbíhavě připojené lupeny ke třeni,u čepičatky se mi zdáli kratší připojení,myslím,že to jsou celkem dobré rozlišovací znaky.V některých atlasech se uvádí opěnka listnáč,čepičatka jehličnan,na to bych moc nespolehal a někdy to ani nejde určit.Asi znak je ten šupinkatý třen a částečné stažení pokožky klobouku u čepičatky,to u opěnky nejde. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 09. listopadu 2005 23:21 |
 |
|
Díky za informace JETHRO. Jeste jede o opence jedno Téma v diskuzi Určujeme houby. Ty tvé informace jsem tam přidal, ať je to pohromadě. To s tou slupitelností klobouku jsem nevědel. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pepa Čestný člen

|
Zaslal: čt 10. listopadu 2005 1:43 |
 |
|
Tak to je i pro mně novinka, že se dá lehce sloupnout klobouk. Je to dobrý určující znak. Jethro ty jsi teda filuta. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Dagmar
|
Zaslal: čt 10. listopadu 2005 17:36 Předmět: opeňka |
 |
|
Sbírám je několik let, v lužním lese je nacházím pravidelně a kombinace šipinkatého třeně, výrazné vůně a tzv. mít je v oku mi připadá dostačující k určení. Někdy příště si vyzkouším čuchací test (několik pařezových druhů ovonět se zavázanýma očima, jsem zvědavá, k čemu se dopracuji.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
apanachi

|
Zaslal: st 16. listopadu 2005 16:34 Předmět: opeňka |
 |
|
Opeňku nesbírám, neb ji neznám a podle atlasu si netroufám. Ale doufám, že příští rok bude nějaké shledání houbařů a někdo mě ji naučí sbírat. Má u mě pozvání na škopíček ( nebo dva ? )  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pantáta Čestný člen

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: po 21. listopadu 2005 17:56 |
 |
|
Opeňku lze myslím snadno určit vizuálně a hlavně čichem - ta vůně je opravdu nezaměnitelná - jak píše níže JETHRO ..... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|