Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
hnědá řasnatka?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 06. července 2018 14:20
  Předmět: hnědá řasnatka?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Do 20 mm velká apothecia, hnědá, zvnějšku zrnitá.

Rostly na okraji lesní cesty štěrkované vápencem, společně s trávou a bylinnou vegetací, pod smrky.

Spóry zhruba 17,8-18,9 x 9-10 mí, tvarově variabilní, většinou úzce eliptické, povrch bradavčitý. U některých byly patrné dvě kapky. Parafýzy rozšířené asi až na 9 mí.

Klíče mě vedou k Peziza limnea, která podle některých fotek může mít k stáru podobnou barvu, ale ekologie úplně nesedí a plodnice by asi měly být i větší. Nebo nemusejí?

151.16 kB    
SDIM8474_960.jpg
   SDIM8474_960.jpg

192.82 kB    
SDIM8469_960.jpg
   SDIM8469_960.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tori

PříspěvekZaslal: pá 06. července 2018 21:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Výtrusy v LACB? Struktura excipula? Báze vřecek?
Ale na limnaea mi to připadá jako příliš suchá lokalita. A stará apothecia limnaea by IMHO byla mnohem tmavší - byť je to sběr z nižší lokality, přeci jen patří do skupiny okolo P. badia.

Zkus u některé šťavnatější rýpnout jemně do hymenia, jestli z ní nepoteče bělavé a pomalu žloutnoucí mlíko. Ta malá má na fotce nafialovělé thecium a připadá mi jako tmavě zbarvená P. michelii. Pro tu by to i byl docela častý biotop, okraje lesních cest. Jestli to není ona, tak viz ty první otázky, ale ani tak asi moc neporadím, řasnatky neumím.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 07. července 2018 0:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Do mladších jsem rýpal už včera a ani kapka. Teď jsem, při přípravě preparátu rýpnul do nejstarší nejsušší a ta mléční... Různě proostřené spóry a vřecka v kresylové modři a la Clemencon.

149.24 kB    
SDIM8477_960.jpg
   SDIM8477_960.jpg

195.18 kB    
SDIM8498_960.jpg
   SDIM8498_960.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru