Zaslal: pá 06. července 2018 14:20 Předmět: hnědá řasnatka?
Do 20 mm velká apothecia, hnědá, zvnějšku zrnitá.
Rostly na okraji lesní cesty štěrkované vápencem, společně s trávou a bylinnou vegetací, pod smrky.
Spóry zhruba 17,8-18,9 x 9-10 mí, tvarově variabilní, většinou úzce eliptické, povrch bradavčitý. U některých byly patrné dvě kapky. Parafýzy rozšířené asi až na 9 mí.
Klíče mě vedou k Peziza limnea, která podle některých fotek může mít k stáru podobnou barvu, ale ekologie úplně nesedí a plodnice by asi měly být i větší. Nebo nemusejí?
Výtrusy v LACB? Struktura excipula? Báze vřecek?
Ale na limnaea mi to připadá jako příliš suchá lokalita. A stará apothecia limnaea by IMHO byla mnohem tmavší - byť je to sběr z nižší lokality, přeci jen patří do skupiny okolo P. badia.
Zkus u některé šťavnatější rýpnout jemně do hymenia, jestli z ní nepoteče bělavé a pomalu žloutnoucí mlíko. Ta malá má na fotce nafialovělé thecium a připadá mi jako tmavě zbarvená P. michelii. Pro tu by to i byl docela častý biotop, okraje lesních cest. Jestli to není ona, tak viz ty první otázky, ale ani tak asi moc neporadím, řasnatky neumím.
Zaslal: so 07. července 2018 0:21
Do mladších jsem rýpal už včera a ani kapka. Teď jsem, při přípravě preparátu rýpnul do nejstarší nejsušší a ta mléční... Různě proostřené spóry a vřecka v kresylové modři a la Clemencon.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory