Zaslal: st 29. srpen 2018 21:24 Předmět: Žlutooranžový pyrenomycet? na olši
Entita na snímku rostla na relativně mladých živých kořenových nábězích či spíš obnažených kořenech olše lepkavé v podmáčené olšině. Jednotlivé útvary (stromata?) jsou v průměru kolem 5 mm dlouhé a mají sytě žlutou až žlutooranžovou barvu. Připadalo mi to poměrně nápadné, ale nedaří se mi najít nic podobného.
Zaslal: čt 30. srpen 2018 14:21
Zatím jsem se dopracoval k tomu, že to nebude pyrenomycet, ale basidiomycet. Podobně vypadají rzi z rodu Cronartium, jen mezi uváděnými druhy nenalézám nic, co by se mělo vyskytovat na olších.
No a jak to vypadalo na řezu? A našels nějaké houbové struktury pod mikrákem? Mi to připadá jako lenticely (průduchy v kůře), zrovna na kořenech olše jsou takovéhle hodně výrazné.
Zaslal: so 01. září 2018 21:17
O tom, že jde o přirozený jev, jsem uvažoval, ale trochu mě znejistilo to, že to bylo na dvou olších možná ze stovky stromů, které jsem obešel a dál to, že lenticely (alespoň na větvích) bývají uspořádané pravidelně, kdežto tady je každý útvar orientovaný jinak.
Žlutá hmota působí jako zhutnělý prášek, který je navíc hygrofobní, ve vodě drží v hrudkách a nepodařilo se mi ho rozmělnit úplně na jemno, aby tam bylo něco dobře vidět. Vypadá to, že je složen z jakýchsi bramboroidních buněk(?), které mají buď nějakou hustou ornamentiku nebo cosi na povrchu. Nemůžu říct, že mi to nepřipomínalo některé mikrosnímky aecispor, které jsem našel online. Možná je to něco úplně jiného - nevím, rzi neznám vůbec.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory