Zaslal: po 27. března. 2017 20:10 Předmět: askomycet / pyrenomycet na smrkové šišce
Mám dotaz (zatím) bez fotky. Na smrkových šiškách přímo na přirostlých šupinách vyrůstají drobné černé nepravidelně kulovité útvary, které se po jednom nebo více najednou provalují z pod povrchu šupin. Jednotlivá stromata (předpokládám, že jde o stromata) jsou zlomek milimetru velká.
Nesetkali jste se s něčím podobným? S ohledem na množství, v jakém to na šiškách bylo, předpokládám, že to nebude nic vzácného - nanejvýš přehlížená houba. Bohužel vůbec nevím, co by to mohlo být a čeho se chytit.
Na to, kolik existuje fotek od českých autorů mě překvapuje, že to nemá české jméno. Teď jsem si ještě na stránkách ČMS přečetl vyjádření Martina Kříže, že jde o mikromycet. To mě překvapuje, protože nemálo houbiček podobných rozměrů je řazeno k makromycetům. Tohle jsem zaregistroval už ve stoje a to nemám nijak extra zrak.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory