Zaslal: út 27. prosince 2016 16:01 Předmět: Neznámý návštěvník v rašelině hadova terária
Dobrý den, obracím se na vás, protože mému milovanému hadovi, užovce amurské v teráriu, za celkem přiznivých podmínek - vlhký vzduch a teplo, které je udržováno i lampou vyrostl pro mě neznámý druh houby, v houbách se vůbec nevyznám.. Projížděla jsem web, ale nenašla jsem.. Možná, kvůli známosti houby.. Teplota v teráriu je cca 25-27°C
Zaslal: čt 29. prosince 2016 11:19
Mohla by to být nějaká bedla z rodu Leucocoprinus. Objevují se například v květináčích na dovezených substrátech. S ohledem na umělé osvětlení, které ovlivňuje barevnost, si nic dalšího odhadovat netroufám.
Nejčastěji se objevuje bedla cibulkotřenná (Leucocoprinus birnbaumi) nebo bedla omytá (Leucocoprinus straminellus), které jsou za přirozeného světla žluté nebo alespoň nažloutlé. Vzácněji bedla fialově zrnitá (Leucocoprinus ianthinus), která má alespoň v mládí na temeni klobouku nafialovělý nebo hnědofialový odstín. Bedla cibulonohá (Leucocoprinus cepistipes) dorůstá větších rozměrů a je bělavá. Existují i další druhy.
Děkuji Roste většinou 3-4 dny, poté "umře", jako malá má tmavě hnědý klobouček a ke konci růstu má klobouček toto zbarvení pouze u špičky, k okrajům je opravdu zbarvená do žluto-bíla.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory