Zaslal: so 08. října 2016 17:19 Předmět: Kosmatka štítovitá
Vychází mi to na ni, ale mikroskop ji neviděl, tak radši sem.
Pozoruhodné je, že vykvetla na hromadě v březnu shrabaného *nepořádek* kolem dřevníku, a to výhradně na úlomcích nějaké dřevotřískové desky. Tak by mne docela zajímalo, jestli se probraly před léty zalisované spory, nebo byla "infikována" až hotová dřevodeska...
Já myslím, že to má na k.štítovitou dost dlouhé chlupy. Pravděpodobnější je rozhodně spíš k.jelení, ale i tak je to jen tip, protože se musí určovat dle mikroznaků.
Zajímavá ekologie. Další možnost je, že v době, kdy tam přilétly její výtrusy, byly právě jen úlomky té desky v nejvhodnějším stupni rozkladu pro kolonizaci houbou. Jinak dřevní druhy kosmatek jsou dost nespecifické co se týká výběru hostitele, rostou na kdečem, snad s výjimkou S. pennsylvanica, která podle dosavadních nálezů zřejmě preferuje buk. (Aspoň co teda zatím vím.)
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory