Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Kosmatka štítovitá
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
emil54

PříspěvekZaslal: so 08. října 2016 17:19
  Předmět: Kosmatka štítovitá
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vychází mi to na ni, ale mikroskop ji neviděl, tak radši sem.

Pozoruhodné je, že vykvetla na hromadě v březnu shrabaného *nepořádek* kolem dřevníku, a to výhradně na úlomcích nějaké dřevotřískové desky. Tak by mne docela zajímalo, jestli se probraly před léty zalisované spory, nebo byla "infikována" až hotová dřevodeska...

193.74 kB    
Dolní Střela 8.10.2016
PHOTO_20161008_135654.jpg
   PHOTO_20161008_135654.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Teri

PříspěvekZaslal: so 08. října 2016 19:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já myslím, že to má na k.štítovitou dost dlouhé chlupy. Pravděpodobnější je rozhodně spíš k.jelení, ale i tak je to jen tip, protože se musí určovat dle mikroznaků.
emil54

PříspěvekZaslal: ne 09. října 2016 2:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky za umravnění.
Když to teď znovu porovnávám s fotkama na netu, tak se mi můj původní závěr taky přestává líbit.

Pokusím se to někomu podstrčit pod sklo...
Tori

PříspěvekZaslal: po 10. října 2016 12:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zajímavá ekologie. Další možnost je, že v době, kdy tam přilétly její výtrusy, byly právě jen úlomky té desky v nejvhodnějším stupni rozkladu pro kolonizaci houbou. Jinak dřevní druhy kosmatek jsou dost nespecifické co se týká výběru hostitele, rostou na kdečem, snad s výjimkou S. pennsylvanica, která podle dosavadních nálezů zřejmě preferuje buk. (Aspoň co teda zatím vím.)
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru