Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Tori_ Anonymní
|
Zaslal: út 24. prosince 2013 19:36 Předmět: rozlitá plodnice, karmínová |
 |
|
Pěkný sváteční večer,
mohli byste mě někdo prosím nasměrovat, co by to mohlo být? Listnatý (snad ještě lužní) les na slatinatém podloží, byla na neurčitelném kusu nějaké větve. Okolo bezinky + kopřivy, duby, dřezovec trojtrnný, asi jasany. Ve Velahubu jsem nic podobného nenašla, ale říkala jsem si, že snad takhle výrazně barevných hub moc nebude. Díky moc. (a doufám, že to není kus dřeva, kterým někdo před 5 lety míchal barvu)
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: út 24. prosince 2013 23:44 |
 |
|
a to černé jsou staré bezinky nebo nějaký pyrenomycet?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori_ Anonymní
|
Zaslal: st 25. prosince 2013 0:12 |
 |
|
Vzorek jsem nevzala a až teď, jak hledám něco podobného, mi taky napadlo, že to můžou být dvě různé houby. Staré bezinky určitě ne, houba (ta samá nebo druhá). Kdybych brala vzorek - pro případného zvědavého člověka s mikroskopem a tlustou knihou -, mám nějakou dobu počkat, než dozrají výtrusy nebo to můžu vzít kdykoli? U těchto rozlitých hub neumím poznat, jak jsou staré, ale kdybych to vzala i s tím dřevem a dala do bedničky s hlínou, tak je to vlastně asi jedno, anebo?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori_ Anonymní
|
Zaslal: čt 26. prosince 2013 10:04 |
 |
|
Díky, taky jsem ji našla, ale nedohledala jsem o tom druhu víc údajů. Růst na listnáčích (včetně dubu) by zřejmě souhlasil, ale psali, že plodničky Patinellarie jsou jen ty černé, zatímco červená barva je způsobená pigmentem, který vylučují a který barví dřevo do červena. Všechny fotky, co jsem k ní našla, byly na holém dřevě a v mizerném rozlišení, takže nevím, jestli může růst i na kůře a jestli by to vypadalo takhle.
Totiž pokud bych to brala, že to jsou dva různé druhy, tak takové černé beztvaré tvrdé cosi na kůře listnáčů jsem tam už několikrát viděla, a co se týká toho červeného povlaku, tak na málo ostré fotce vypadá stejně třeba i Phlebia coccineofulva (která má přitom mít ne hladký, ale spíš dřevomorce podobný hymenofor).
Po Novém roce tam zajdu pro vzorek a pořádně se na to kouknu, jestli to jsou dvě houby nebo jedna.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: čt 26. prosince 2013 15:29 |
 |
|
No, kdyžtak to seber a něco s tím uděláme
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Mirek Vondráček

|
Zaslal: út 26. dubna 2016 10:38 Předmět: Re: rozlitá plodnice, karmínová |
 |
|
24. prosince 13, 19:36 Tori_ napsal: |
Pěkný sváteční večer,
mohli byste mě někdo prosím nasměrovat, co by to mohlo být? Listnatý (snad ještě lužní) les na slatinatém podloží, byla na neurčitelném kusu nějaké větve. Okolo bezinky + kopřivy, duby, dřezovec trojtrnný, asi jasany. Ve Velahubu jsem nic podobného nenašla, ale říkala jsem si, že snad takhle výrazně barevných hub moc nebude. Díky moc. (a doufám, že to není kus dřeva, kterým někdo před 5 lety míchal barvu)  |
|
106.69 kB |
 |
Našel jsem to taky, letos prvně a jeden známý mykolog mi to taky určil stejně-Patinellaria sanguinea |
|
 |
|
IMG_0515-Patinellaria sanguinea-Pézize sanguine.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori
|
Zaslal: út 26. dubna 2016 17:18 |
 |
|
V mém případě to ovšem nakonec skutečně byla obyčejná barva + neurčitelná Diatrype sp.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|