Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Kotrč? Kuřátko?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 25. října 2014 17:00
  Předmět: Kotrč? Kuřátko?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nalezeno 20. 10. u Podlesí na okraji mýtiny smrkovosmíšeného lesa (listnáče až dál). Houba tvarově podobná kotrči i velikostí, ale toť vše. Větvičky bílé až slabounce našedlé či nahnědlé. Tvarem mi trochu připomínají losí paroží. Směrem od "třeně" k okrajům je lze roztrhnout po podélných vláknech - tedy vláknitá struktura dužniny. Velikost plodnice asi 24 x 20 cm a na výšku cca 13 cm ( možná mohla být i část v zemi - to jsem nezkoumal). Vůně neutrální až nepatrně zemitá. Chuť jsem nezkoušel.
K dovršení všeho se nacházela na kořenovém náběhu, případně v jeho těsné blízkosti, trochu zuhelnatělého smrkového pařezu (zřejmě po pálení větví), .
V atlasech jsem nenašel nic ani podobného, takže netuším. (Kotrč kadeřavý je světle okrový s typickou kořenitou vůní a vázaný na borovice; k. Němcův na jedle; k. štěrbákový na duby, buky; kuřátka mívají větvičky více méně kulaté a ne placaté a asi netvoří až tak velké plodnice ....- to je ukázka mých myšlenkových pochodů k této zajímaé houbě.)
Tušíte někdo co to může být zač?

113.92 kB    
Takto vypadá (+ propiska na porovnání velikosti).
DSCN9426L.jpg
   DSCN9426L.jpg

99.17 kB    
Detaily větviček.
DSCN9427L.jpg
   DSCN9427L.jpg

Teri

PříspěvekZaslal: so 25. října 2014 17:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Řekla bych, že je to kotrč Němcův - může být vázán i na smrky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: po 27. října 2014 1:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 25. října 2014 16:59 Teri napsal:
Řekla bych, že je to kotrč Němcův - může být vázán i na smrky.

Teri, je to možné, že je to on. Já ho neznám. Doposud jsem ho nepotkal "na živo". Znám "klasický" kotrč kadeřavý, kterých za sezónu potkám cca 3 - 8 exemplářů. Jak který rok. Obecně kotrče mají mít barvu takovou zhruba "žemlovou" - okrovou až mírně žlutohnědou - tu skutečnou barvu kotrče je těžké popsat. A je to výborná jedlá houba.
Ale tento je barvou bělavý (není přímo bílý - jak jsem popsal předtím) - dneska jsem se tam byl na něj znova podívat) ale je spíš takový světle šedohnědavý. Navíc dužnina je vláknitá - jak popisuji předtím - vůně nenápadná až skoro neznatelně zemitá a na chuť (nyní jsem kousek ochutnal) taková nenápadně houbovitá, asi jako když si čllověk ukousne opravdu maličký kousek hřibu (např. smrkového).
Tady mne zaráží to, že co znám kotrč kadeřavý, tak je spíš křehký - ty jeho "větvičky" se spíš ulomí, než aby měly vláknitou strukturu; podle tohoto posuzuji i ostatní kotrče, i když je neznám, protože předpokládám, že struktura jejich "větviček" bude podobná. To jest - nebude vláknitá.
Ale mohu se, samozřejmě, mýlit. Protože nevím, jak je tato plodnice stará.

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 19. listopadu 2014 23:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Našel jsem trochu času a "projel" jsem si kotrč Němcův na PC. zde jsem na jednom snímku našel velice podobnou strukturu "větviček" jako je na mých snímcích. Akorát že na těch snímcích byla barva těchto větviček taková "živější" - žemlovější? nebo jak tu barvu nazvat? - já je mám bělavé. Ale to může být i tím, že jsem potkal už starší plodnici. Tak si to (alespoň) přežvejkávám já. Takže pak to asi opravdu bude kotrč Němcův.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru