Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: ne 16. března. 2014 16:35 |
 |
|
so 15. března. 2014 15:29 no-X napsal: |
Tohle hnízdo jsem našel v rákosí u nepříliš frekventované cesty při rybníku. Je to od rákosníka obecného, nebo patří někomu jinému? |
Rákosníků je u nás více druhů. Zřejmě to bude některého z nich. Člověk by tam toho tptáčka musel nachytat, aby měl větší jistotu. Podobné hnízdo si staví i sýkořice vousatá, ale ta by se měla vyskytovat spíš na větších plochách rákosin. Možná že i strnad rákosní může dokázat postavit něco podobného, ale je nepoměrně vzácnější a spíše dává přednost hnízdění na zemi.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: út 01. dubna 2014 21:11 Předmět: Volavka bílá - Ardea alba |
 |
|
V nečekaných rodinných záležitostech jsem musel na konci března do České Kanady. Mimo tyto věci mne tam čekalo i překvapení v podobě volavky. Vím, není to zrovna zpěváček, ale dám ji sem (mají-li i větší ptáci zde na Damyku svou rubriku, pak se omlouvám, že jsem ji nenašel). Je to velice vzácná volavka bílá (Ardea alba). Nejprve byla hned pod hrází Silničního rybníka u Slavonic. Po té hrázi vede silnice a když jsem zpomalil, abych si ji z auta z hráze vyfotil, tak ulétla asi do prostřed tohoto rybníka. Tak jsem si ji musel díky svému ultrazoomu "přitáhnout". Takže foto není z nekvalitnějších. Co jsem pak vyčetl na netu, tak je u nás velice vzácná. Tak cca 49 pozorování za rok. Předpokládá se, že může v ČR i hnízdit, ale hnízdo doposud nebylo nalezeno (hnízdit má v dosti nedostupných a neprostupných větších rákosinách, údajně spíš pospolitě ale může i jednotlivě). Je skoro velká jako obecně známá v. popelavá. Má celý zobák žlutý (v.popelavá má šedý, tudíž by to neměl být albín od této). Pak jsem po hrázi tohoto rybníka ještě asi 3x jel a vždy jsem ji tam někde v povzdálí zahlédl.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
|
Návrat nahoru |
|
 |