Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Zpěváček
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 15. března. 2014 16:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tohle hnízdo jsem našel v rákosí u nepříliš frekventované cesty při rybníku. Je to od rákosníka obecného, nebo patří někomu jinému?

196.11 kB    
SDIM0648_960.jpg
   SDIM0648_960.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 16. března. 2014 16:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 15. března. 2014 15:29 no-X napsal:
Tohle hnízdo jsem našel v rákosí u nepříliš frekventované cesty při rybníku. Je to od rákosníka obecného, nebo patří někomu jinému?

Rákosníků je u nás více druhů. Zřejmě to bude některého z nich. Člověk by tam toho tptáčka musel nachytat, aby měl větší jistotu. Podobné hnízdo si staví i sýkořice vousatá, ale ta by se měla vyskytovat spíš na větších plochách rákosin. Možná že i strnad rákosní může dokázat postavit něco podobného, ale je nepoměrně vzácnější a spíše dává přednost hnízdění na zemi.

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 01. dubna 2014 21:11
  Předmět: Volavka bílá - Ardea alba
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V nečekaných rodinných záležitostech jsem musel na konci března do České Kanady. Mimo tyto věci mne tam čekalo i překvapení v podobě volavky. Vím, není to zrovna zpěváček, ale dám ji sem (mají-li i větší ptáci zde na Damyku svou rubriku, pak se omlouvám, že jsem ji nenašel). Je to velice vzácná volavka bílá (Ardea alba). Nejprve byla hned pod hrází Silničního rybníka u Slavonic. Po té hrázi vede silnice a když jsem zpomalil, abych si ji z auta z hráze vyfotil, tak ulétla asi do prostřed tohoto rybníka. Tak jsem si ji musel díky svému ultrazoomu "přitáhnout". Takže foto není z nekvalitnějších. Co jsem pak vyčetl na netu, tak je u nás velice vzácná. Tak cca 49 pozorování za rok. Předpokládá se, že může v ČR i hnízdit, ale hnízdo doposud nebylo nalezeno (hnízdit má v dosti nedostupných a neprostupných větších rákosinách, údajně spíš pospolitě ale může i jednotlivě). Je skoro velká jako obecně známá v. popelavá. Má celý zobák žlutý (v.popelavá má šedý, tudíž by to neměl být albín od této). Pak jsem po hrázi tohoto rybníka ještě asi 3x jel a vždy jsem ji tam někde v povzdálí zahlédl.

98.44 kB    
DSCN6573L.jpg
   DSCN6573L.jpg

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 23. srpen 2014 23:12
  Předmět: Zpěváček

Nedávno se mi stalo, že při průzkumu toho, které houby se můžou vyskytovat přímo na území města Valašské Meziříčí, jsem narazil na toto mládě. Ale jak? Ono se mnou hrálo obíhačku okolo paty celkem rozložité a košaté lípy: Vždy kus popoběhlo a zastavilo se. Jenže, než jsem ho stačil vyblejsknout, tak znovu kousek popoběblo. Díky tomu mám asi 12 -14 celkem zdařilých snímků paty této lípy. Ale bez ptáčka. Takže jsme poctivě asi 3 - 4 x lípu oběhli, než konečně chvilku počkalo. Toto je výsledek. Je to mládě rehka neboli jak se lidově říká čermáčka. Já v tom pohledu tohoto ptáčete vidím jedno: "Já nejsem žádný hej nebo počkej. Prvně si musíš zasloužit to, že mne můžeš vyfotit". Však se ne tuto fotku podívejte pořádně! Ten jakoby pohrdavý výraz.

98.24 kB    
DSCN8169L.jpg
   DSCN8169L.jpg

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 06. května 2015 22:38
  Předmět: Hnízdo

Toto krásně upravené hnízdo jsem našel při průzkumu "lesa" na konci sídliště Vyhlídka 2 ve Val Mezu. Je to zřejmě bývalá ovocná zahrada - nyní totálně zpustlá. Byly v něm 4 vajíčka a je to hnízdo drozda zpěvného. Bylo umístěno asi 1, 3 metrů nad terénem v "šábí" jemuž dominoval uschlý kmen třešně (zřejmě). Bohužel se ani ptáčata nevylíhla. a to na vajíčkách seděli asi 12 dní. Nebyl jsem to kontrolovat každý den. Pak jsem našel hnízdo vypleněné a dva kousky skořápek se válely pod hnízdem. Ale zde to mohla vyplenit i např. toulavá kočka (je jich zde dost) nebo možná i straka, ale ty jsem tu neviděl. Možná i děcka, které si sem chodí hrát.

112.64 kB    
DSC02624L.jpg
   DSC02624L.jpg

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 02. června 2016 20:11
  Předmět: Zvědavý pěnkavák

Tenhle sameček pěnkavy poskakoval ani ne 2 metry ode mne. Vůbec jsem mu nevadil. Spíš jako by byl zvědavej, cože to mám za tu černou blejskavou krabičku v ruce !

97.99 kB    
DSC08434oL.jpg
   DSC08434oL.jpg

98.96 kB    
DSC08431oL.jpg
   DSC08431oL.jpg

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Strana 4 z 4

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru