Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Ascobolus furfuraceus - Hovník otrubičnatý ???
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 01. června 2013 17:59
  Předmět: Ascobolus furfuraceus - Hovník otrubičnatý ???
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ať koukám, jak koukám, nikde ho tu nevidím, tak zakládám nové téma. Hráz rybníku, pozůstatky zřejmě loňského kobylince. Průměr asi 8 milimetrů. Nebýt pár vláknic poblíž, kvůli kterým jsem se ohnul, vůbec bych si ho nevšimnul.

198.17 kB    
1. červen 2013
SDIM1511_900.jpg
   SDIM1511_900.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 02. června 2013 6:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Něco o něm, spolu s krásnými fotkami výtrusů od Boba je zde.

Ovšem vyplývá z toho, že by měl být menší a že jejich určení není vůbec jednoduchý... Rolling Eyes

no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 02. června 2013 10:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Beran & Holec uvádějí průměr až 10 milimetrů, krom rozměrů sedí i substrát a také výskyt po silných deštích.

Rovněž z druhů, které uvádí Bob, ale i dalších, které jsou uváděny v mně dostupných zdrojích, vychází jako jediný možný právě otrubičnatý.

Ostatní jsou buď příliš malé (~1 mm: albidus, cervinus, crenulatus, terrestris, sacchariferus, transverze-rimosus), nebo rostou na zcela jiném substrátu (carbonarius, denudatus, foliicola, viridis), nebo mají ještě navíc jiné období výskytu (immersus).

Kdyby byl nějaký konkrétní druh, se stejnými proporcemi i substrátem, aby hrozila záměna, tak bych pochybnosti chápal, ale mně se nepodařilo nalézt jediný. Tady navíc krom substrátu a proporcí sedí i barva, tvar a povrch plodnice, období růstu i počasí.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 02. června 2013 15:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Asi máš pravdu - trochu jsem zblbnul sám sebe Smile I když většinou se uvádí velikost 1 - 5 mm, ale jak by řekla "máňa" to neni směroplatný.
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 02. června 2013 16:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je fakt, že tam byly ještě další čtyři menší kousky - já jsem si schválně vybral největší, aby se mi dobře fotil Smile Ale i ty menší měly kolem 5 mm. Možná se jim daří vlivem enormního množství srážek.
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 02. června 2013 17:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nerada vám kazím radost, ale mně se to fakt nezdá.. minimálně by takhle velká plodnice už by byla plodná a měla tečkované hymenium od vřecek napcaných fialovými sporami.. jsou i jiné rody, které rostou na trusu! Ale zrovna tohle mi přijde jako nějaká začínající [i]Peziza[/i] Wink
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 02. června 2013 20:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mám ji uloženou, takže ji zítra vezmu do mykologické poradny, případně bych se v úterý mohl zajít podívat, jak se vyvinuly ty zbývající. Pokud se ukáže, že to není A. furfuraceus, požádám o přesun.

Probíral jsem se rodem Ascobolus a tam opravdu nic jiného, co by odpovídalo nebylo. Ale malá peziza mě nenapadla. Máš tip na nějaké konkrétní možné druhy? Zatím jsem jako jediného potenciálního kandidáta našel P. vesiculosa.
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 02. června 2013 20:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zrovna ta vesiculosa mě napadla, jen jsem ji nedávno sbírala u Horažďovic a měla tak dvacet čísel. Snad ti k tomu Mirek řekne něco víc..

Ale stejně - je na mikroskop..
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 02. června 2013 20:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Uvidíme, o případný výsledek se podělím. Jinak kdyby si někdo chtěl zamikroskopovat, klidně plodnici zašlu Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 02. června 2013 22:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kdybych to viděl v Určovně, kam si to dovoluji přesunout, tak řeknu, e bych to tipnul na nějakou pezizu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 03. června 2013 22:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak prý to nevypadá ani na mladou vesiculosu. Holt nezbude, než doufat, že ty ostatní lidi nerozšlapou a stihnou trošku poporůst.
sadlo

PříspěvekZaslal: út 04. června 2013 8:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No chce to pod mikro, ale ještě mně napadá Peziza fimeti.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 05. června 2013 22:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Asi budeš mít pravdu, díky za tip. Dál už nerostou, jen ztmavly, takže vesiculosa zřejmě definitivně padá. Bohužel v tuzemské literatuře řasnatky moc rozebírané nejsou a co jsem prošel materiály po netu, tak jediné dvě, o nichž se mi podařilo najít, že mohou růst na zbytcích hnoje, jsou právě vesiculosa a fimeti. Takže tak...
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 17. prosince 2017 17:11
  Předmět: Re: Ascobolus furfuraceus - Hovník otrubičnatý ???
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Až na tu hnědofialovou barvu (plodnice asi tmavne jak zrají výtrusy) vše na něj sedí. Jak makro tak i mikro. Růst na kravinci, velikost do 10 mm.

174.39 kB    
16.12.2017 Železné hory, Načešice
Ascobolus_furfuraceus.jpg
   Ascobolus_furfuraceus.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Tori

PříspěvekZaslal: po 18. prosince 2017 12:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 05. června 2013 21:40 no-X napsal:
jediné dvě, o nichž se mi podařilo najít, že mohou růst na zbytcích hnoje, jsou právě vesiculosa a fimeti

... a taky P. varia + P. alcis. Rozdíl oproti P. fimeti je ve velikosti výtrusů + struktuře excipula, některé sběry P. varia z trusu byly původně určené právě jako P. vesiculosa. Viz článek Medardi et al (2012): Clarification of Peziza fimeti with notes on P. varia collections on dung. Mycotaxon 121: 465-476. http://www.cybertruffle.org.uk/cyberliber/59575/0121/0465.htm
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru