Zaslal: so 25. května 2013 14:53 Předmět: Růžovka?
Včera jsem na hrázi rybníka pod duby našel následující houbu - původně taková světlá, krémová, jen třeň v místě poškození slabě zarůžovělý. Spodní část byla užraná slimáky, takže nevím, jak vypadala. Po noci v ledničce celá chytla zarůžovělé zbarvení (krom lupenů).
Když to shrnu, dužnina v místě poškození růžoví, lupeny jsou bělavé až lehce krémové, barvu nemění. Třeň vláknitý, nese pozůstatek prstenu, který je jemně rýhovaný. Klobouk ztmavnul nejvíc, zdá se, že jsou na něm dva drobné zbytky véla. Vůně za čerstva nevýrazná, po dni v lednici zemitá, ale tu to mohlo nasáknout od jiných hub. Průměr klobouku tak 6 - 7 cm.
Když poskládám jednotlivé znaky, dává mi to dohromady růžovku. Když se na to kouknu jako na celek, tak v tom ale masáka nevidím (je pravda, že mám masáky nakoukané spíš z horských jehličnatých lesů).
Přikládám i obrázky v plném rozlišení, aby byly patrné detaily:
Já bych v tom nic jiného nehledal. Růžovka je celkem dost variabilní houba, sám nacházím třeba i lehce nazelenalé plodnice. To růžovění je celkem kvalitní znak k určení
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory