Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Nová kniha: Přehled hub Střední Evropy- těšte se!!!
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Nástěnka - Výstavy, přednášky, knihy, odkazy
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 06. prosince 2012 23:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Před týdnem a něco jsem byl čistě náhodou poblíž Václaváku a tak sem se na ní skočil do Academie podívat. Je hned u dveří vlevo. Vzal jsem si jí a listoval ... a listoval ... a váhal ... a zase listoval ... a minuty letěly ...

Nakonec jsem usoudil, že je to takové všeobjímající dílo, v kterém vlastně jediný rod není úplně popsán - samosebou to asi neměl nikdo z autorů v úmyslu.
Na druhou stranu zastoupení rodů je parádní a stále jsem narážel na rody o kterých jsem neměl zatím ani tušení - což možná tak trochu v úmyslu měli, a dost se jim to vydařilo, řekl bych jako laik.

Pak jsem odešel, že je to přeci jen trochu dost peněz Sad Pak jsem viděl výše uvedený link na tu božsky nízkou cenu a objednal jsem ji. Dnes mi přišla. Bože to je krása! Nechápu jak jsem to v tom knihkupectví nemohl vidět. Je to prostě nádhera! Nevím proč, ale fotky mne tak nevtahují jako kresby, která jsou v této knize vyvedené dokonale. To zdůraznění charakteristických znaků, houba bez "rušivých vlivů" okolního prostředí ... Těžko se od ní odtrhnout. Je prostě skvělá! A na dlouhé zimní večery, které nás čekají, to jistě bude příjemná společnice na nejeden večer. Kdo váháte, kupte! Kdo nezamýšlíte koupi, váhejte Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 07. prosince 2012 0:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

I když už je to rozdíl spíš symbolický, objevila se ještě o pár korun levněji, aktuálně za 605 Kč:

http://www.knihkupectvi.mobi/knihy/prehled-hub-stredni-evropy.html

Mimochodem, mně dorazila včera, bral jsem jí za těch 618 Kč. Zatím se prokousávám úvodní částí Smile Překvapila mě docela kvalita papíru, je opravdu hodně silný, takže text protější strany neprosvítá a dobře se to čte. Na druhou stranu desky mohly být o něco pevnější (ale předpokládám, že tu poznámku o houbařské příručce do batohu autoři mysleli s nadsázkou).
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Yohaness

PříspěvekZaslal: pá 07. prosince 2012 11:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Knihu nám a také si myslím, že je vynikající. Ovšem, když jsem se byl podívat v pondělí v Academii na její "vernisáži" a ilustrátor pan Bielich mi ukazoval originální kresby, málem jsem plakal. To je vám taková krása! Každý druh houby v několika provedeních na A4! V knize pak se tísní vedle sebe na stránce o trochu větší než A5 třeba pět druhů. Ilustrace jsou tak svou velikostí těžce degradovány, ale chápu, že to asi jinak nešlo. Opakuji, kniha je skvělá, ale ty originály jsem neměl vidět... Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: pá 22. února 2013 21:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Stojí za zmínku:

Kniha Přehled hub Střední Evropy získala hned dvě ocenění v soutěži Slovník roku 2013

www.jtpunion.org/spip/article.php3?id_article=3614

V kategorii Hlavní cena SLOVNÍK ROKU 2013 se na 3. místě umístil PŘEHLED HUB STŘEDNÍ EVROPY (Holec, Jan - Bielich, Antonín - Beran, Miroslav; Academia, Praha 2012).

Na 1. místě Ceny poroty za encyklopedické dílo se umístil PŘEHLED HUB STŘEDNÍ EVROPY (Holec, Jan - Bielich, Antonín - Beran, Miroslav; Academia, Praha 2012).
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 24. února 2013 20:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 22. února 2013 20:07 Michal Mikšík napsal:
Stojí za zmínku:

Kniha Přehled hub Střední Evropy získala hned dvě ocenění v soutěži Slovník roku 2013

www.jtpunion.org/spip/article.php3?id_article=3614

V kategorii Hlavní cena SLOVNÍK ROKU 2013 se na 3. místě umístil PŘEHLED HUB STŘEDNÍ EVROPY (Holec, Jan - Bielich, Antonín - Beran, Miroslav; Academia, Praha 2012).

Na 1. místě Ceny poroty za encyklopedické dílo se umístil PŘEHLED HUB STŘEDNÍ EVROPY (Holec, Jan - Bielich, Antonín - Beran, Miroslav; Academia, Praha 2012).

No to je paráda, jsem rád, že je to tak dobře hodnocené dílo, jen za vazbu bych dal nějaký bod dolů Smile Rozpadla se hned druhý den po používání Sad

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 24. února 2013 21:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To jsme na tom podobně - překvapilo mě, že nakladatelství s takovou zkušeností si to neuhlídá. Milimetrový proužek lepidla nemůže udržet takovou váhu v deskách... Zatím jsem provedl opravu chemoprenem. Nyní má knihu půjčenou soused, tak se uvidí, v jakém stavu ji vrátí Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 24. února 2013 23:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přiznám se že ji doma ještě nemám...., ale v knihkupectví jsem ji držel v ruce a mám ten samý dojem. Je to škoda, že tak pěkná kniha nemá pevnější vazbu. Já vím že teď někteří začnou namítat že by byla o dost dražší, ale ti co si jdou podobnou knihu koupit spíš hledí na to, aby se jim po pár prohlídnutí nerozpadla v ruce než na peníze.
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 24. února 2013 23:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 24. února 2013 22:51 Jirka Kohl napsal:
Přiznám se že ji doma ještě nemám...., ale v knihkupectví jsem ji držel v ruce a mám ten samý dojem. Je to škoda, že tak pěkná kniha nemá pevnější vazbu. Já vím že teď někteří začnou namítat že by byla o dost dražší, ale ti co si jdou podobnou knihu koupit, tak spíš hledí na to, aby se jim po pár prohlídnutí nerozpadla než na peníze.
Úplně s tebou souhlasím! Zvlášť po tom, co se mi hned ta vazba odlepila. Crying or Very sad
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 25. února 2013 1:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pamatuju si na novinový článek z devadesátých let, kde redaktor řešil podobný problém. Vyšla v té době řada těch atlásků všeho možného od Knižního klubu - jako první tehdy vydali houby. I když kniha měla pevné desky, listy byly jen vlepené a po prvních dnech používání vypadávaly. Zmíněný redaktor tehdy hovořil asi s pěti lidmi z vydavatelství, každý mu říkal, že kvalitnější vazba by byla příliš drahá, že by se knížka hůř prodávala, ale o konkrétním rozdílu že nesmějí mluvit. Nakonec se redaktor dostal až k řediteli, který mu potvrdil rozdíl tuším zhruba 8 - 12 korun v koncové ceně... Nemyslím, že tady by to dělalo výrazně víc.
Teri

PříspěvekZaslal: po 25. února 2013 8:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 24. února 2013 22:51 Jirka Kohl napsal:
Přiznám se že ji doma ještě nemám...., ale v knihkupectví jsem ji držel v ruce a mám ten samý dojem. Je to škoda, že tak pěkná kniha nemá pevnější vazbu. Já vím že teď někteří začnou namítat že by byla o dost dražší, ale ti co si jdou podobnou knihu koupit spíš hledí na to, aby se jim po pár prohlídnutí nerozpadla v ruce než na peníze.

Já myslím, že to není měkkýma deskama, ty by podle mně nevadily, horší je, že je to hrozně málo přilepené - jen tenounký proužek. V práci se nám taky rozpadla téměř hned. Ale ta co mám doma je v klidu. Ale je fakt, že pokud by kniha byla o 20 Kč dražší, už bych to nějak přežila Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Yohaness

PříspěvekZaslal: po 25. února 2013 10:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 25. února 2013 0:02 no-X napsal:
Pamatuju si na novinový článek z devadesátých let, kde redaktor řešil podobný problém. Vyšla v té době řada těch atlásků všeho možného od Knižního klubu - jako první tehdy vydali houby. I když kniha měla pevné desky, listy byly jen vlepené a po prvních dnech používání vypadávaly. Zmíněný redaktor tehdy hovořil asi s pěti lidmi z vydavatelství, každý mu říkal, že kvalitnější vazba by byla příliš drahá, že by se knížka hůř prodávala, ale o konkrétním rozdílu že nesmějí mluvit. Nakonec se redaktor dostal až k řediteli, který mu potvrdil rozdíl tuším zhruba 8 - 12 korun v koncové ceně... Nemyslím, že tady by to dělalo výrazně víc.

Není tomu tak. Pohybuji se v oblasti tisku a u takové knihy kvalitní, šitá vazba zvyšuje v současnosti cenu (v nákladech) tak o 100 kč.
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: po 25. února 2013 10:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ano, jak píše Yohannes, myslím, že díky pevné vazbě a možná i kvalitnější šíté vazbě by se cena přehoupla přes magickou hranici 1000 Kč, která je zároveň i jakousi psychologickou hranicí, která člověka odrazuje od koupi, takže při případném dalším vydání se bude spíše hledat jiná cesta, např. v mírném zvýšení nákladu, která se projeví celkovým snížením jednotkové ceny na jeden výtisk.
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 25. února 2013 12:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 25. února 2013 9:25 Yohaness napsal:
Není tomu tak. Pohybuji se v oblasti tisku a u takové knihy kvalitní, šitá vazba zvyšuje v současnosti cenu (v nákladech) tak o 100 kč.

U Hub střední Evropy ale není problém v šité vazbě, jako spíš ve způsobu, jakým jsou uchyceny desky. Nemyslím, že by kvalitnější vlepení mohlo změnit cenu o víc než těch deset korun. Za to se dá i maloobchodně pořídit A4 karton a dostatek lepidla Smile

Zkrátka když už je použita kombinace tak kvalitního papíru a tisku, myslím, že by se kvalitnější vlepení už v nákladech ztratilo. Doporučená cena je sice 1000 Kč, ale reálně se kniha prodává až o 400 Kč levněji a ani Academia za ni nechce celou tisícovku.
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: po 25. února 2013 14:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ale takto se to počítat nedá, ta vazba je uzpůsobena deskám. Pokud by byly tvrdé, byl by i jiný typ vzaby, mnohem dražší, jinak doporučená cena není 1000 ale 895 Kč.
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 25. února 2013 18:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

S cenou jsem se přehlédl, pravda.

Co se vazby týká, možná jsem to nenapsal dost jednoznačně. Nejde mi o tvrdé desky, ale o to, že kniha z desek vypadává. Vnitřek drží v deskách jen na milimetrovém proužku lepidla, které navíc na hladkém papíru nějak nedrží. Více lepidla a případně předsádka ze silnějšího kartonu (A4 180 g/m stojí maloobchodně 1,10 Kč) by podle mě nemohla cenu ovlivnit o víc než 10 korun.

Pokud je možné doma na koleně během chvíle udělat úpravu za pár korun, díky níž kniha drží pohromadě, není důvod, aby to nezvládl i výrobce.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Nástěnka - Výstavy, přednášky, knihy, odkazy Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru