Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Léčivé účinky českých hub
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mykologie - trochu vědečtější diskuze
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jana Čapková



Založen: 02. 08. 2011
Příspěvky: 10
Bydliště: Jablonec n.N.

PříspěvekZaslal: st 24. srpen 2011 10:30
  Předmět: Léčivé účinky českých hub
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Moc by mě zajímalo, zda se tu někdo zabývá léčivými účinky hub rostoucích v našich lesích. O účincích čínských hub byly napsány celé stohy, ovšem o českých houbách jsem zatím našla všehovšudy jeden článeček.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Roman Manak



Založen: 08. 07. 2009
Příspěvky: 1379
Bydliště: Veselí nad Moravou

PříspěvekZaslal: st 24. srpen 2011 10:37
  Předmět: Re: Léčivé účinky českých hub
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 24. srpen 2011 10:30 Jana Čapková napsal:
Moc by mě zajímalo, zda se tu někdo zabývá léčivými účinky hub rostoucích v našich lesích. O účincích čínských hub byly napsány celé stohy, ovšem o českých houbách jsem zatím našla všehovšudy jeden článeček.


No já se tím moc nezabývám, ale vím, že spousta hub rostoucích u nás, má léčivé účinky. Třeba profláknutá hlíva ústřičná nebo penízovka sametonohá. O jejich léčivých účincích je toho napsáno už dost. Z těch dalších by se dala jmenovat třeba lesklokorka lesklá, která je v tomto směru považována za jeden z klenotů (dokonce se pěstuje i průmyslově). Můžu odkázat na vynikající knížku od Marty Semerdžijvy a Jaroslava Veselského "Léčivé houby dříve a nyní". Tam se dá najít spousta informací. A vzhledem k tomu, že knihu vlastním a již několikrát jsem ji pročetl, můžu ji víc než doporučit.

_________________
---
RAM

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jana Čapková



Založen: 02. 08. 2011
Příspěvky: 10
Bydliště: Jablonec n.N.

PříspěvekZaslal: st 24. srpen 2011 10:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Moc děkuji za informaci. Mám jen knihu od pana Jablonského. TAkže po této jdu pátrat a shánět. Ještě jednou děkuji. Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Roman Manak



Založen: 08. 07. 2009
Příspěvky: 1379
Bydliště: Veselí nad Moravou

PříspěvekZaslal: st 24. srpen 2011 10:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 24. srpen 2011 10:46 Jana Čapková napsal:
Moc děkuji za informaci. Mám jen knihu od pana Jablonského. TAkže po této jdu pátrat a shánět. Ještě jednou děkuji. Very Happy


Sháněl bych ji spíš v antikvariátech protože jde o starší knížku.

_________________
---
RAM

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
planetahub



Založen: 21. 07. 2009
Příspěvky: 178
Bydliště: Červený Kostelec

PříspěvekZaslal: st 24. srpen 2011 11:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dost se o to zajímám Very Happy Nabízím náhled do mé knihovničky Cool

V čestině:

1. Semerdžieva, Veselský: Léčivé houby dříve a nyní (stará knížka, hledat v antikvariátu nebo knihovně; docela dobrá po stránce teoretické, místy až dost vědecká, málo praktických rad jak s nabytými poznatky vlastně naložit)

2. Pavel Váňa: Léčivé houby podle bylináře Pavla (vydáno ve 2003 v nakladatelství Eminent; asi nejlepší co se v češtině nechá sehnat; podobná struktura jako absolutní klasika Medicinal Mushrooms od Christophera Hobbse, která je bohužel v angličtině; Váňa je vynikající v tom, že píše co, na co, jak a kolik používat; knuha snadno dostupná jak v obchodech tak antikvariátech)

3. Pavel Valíček: Houby a jejich léčivé účinky (vydáno letos v nakladatelství Start; podobně jako Semerdžieva spíše informuje, ale málo radí jak, co a kolik...)

V angličtině:

1. Paul Stamets: MycoMedicinals (podobá se Valíčkovi)

2. Christopher Hobbs: Medicinal Mushrooms (absolutní bomba, zásadní dílo napsané západním bylinářem; přehledné, dobře strukturované, praktické rady jak a co používat; jednoduchá a snadno čitelná angličtina, kniha snadno dostupná na ebay či amazonu, ale dost drahá)

_________________
"Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jana Čapková



Založen: 02. 08. 2011
Příspěvky: 10
Bydliště: Jablonec n.N.

PříspěvekZaslal: st 24. srpen 2011 12:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky moc všem za rady... jdu pátrat a sbírat Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jana Čapková



Založen: 02. 08. 2011
Příspěvky: 10
Bydliště: Jablonec n.N.

PříspěvekZaslal: st 24. srpen 2011 12:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V angličtině nejsem vůbec zběhlá, takže budu jen doufat, že to někdo někdy přeloží..........
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Mykoň



Založen: 11. 08. 2007
Příspěvky: 21
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: ne 18. září 2011 21:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Do knihovničky o léčivých účincích hub si přidejte ještě následující knihu:

HOUBY jako elixír života - autorka Anna Lepšová (Víkend, 2005)

Kniha obsahuje zajímavé informace o působení jednotlivých substancí hub na lidský organismus...

Tak příjemnou zábavu, mykoň
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
krakalek



Založen: 03. 06. 2012
Příspěvky: 117
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: ne 20. ledna 2013 22:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

nejsem moc moudry z toho, jak je to s tim vyuzitim beta glukanu coby imunomodulantem u rady druhu hub, at uz jsou to hlivy, shiitake, ucha atd. Vana vychazejici z TCM a rada jinych autoru hovori o tom, jak tu ci onu houbu dlouho varit, ale kdyz jsou ty beta glukany termolabilni a pri vareni se vsechny ucinne latky likviduji, tak jsem z toho jelen Very Happy

Rada komernich pripravku treba z hlivy ustricne ma v uziti tez napsano (chapu, ze komercni pripravek je treba hlavne prodat a u doplnku stravy, ktery neni treba testovat, muze byt vyrobci fuk, zda vysledna aplikace bude prinosna) "pridejte lzicku do polevky ci jineho pokrmu", ale jestlize je pleuran termolabilni pri 60 stupnich, vitaminy C, B1, B2 a B6 jakbysmet termolabilni, tak mi nejak unika jak konzumaci hlivy nebo shiitake muze telo ziskat neco prospesneho. No a dlabat velke doporucene objemy napr. praskovane shiitake, kde se hovori o 6-16 g praskovane denne a zaroven je z neuvarene ci polouvarene shiitake pomerne casto vyskyt vsemoznych dermatoz (alespon jsem o tom cetl neco na netu, osobni zkusenost nemam, dlabu je uvarene), mi prijde dost nerealne. Nehlede na to, ze toho lentinanu je v cerstve plodnici cca 0.02% a jeste se lentinan ma podavat nitrozilne, aby to melo smysl...

Unika mi neco? Nebo jak to vlastne je s temi glukany? Embarassed

P.S. glukany v lesklokorce termolabilni nejsou?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
hanýžka



Založen: 19. 02. 2010
Příspěvky: 134

PříspěvekZaslal: út 22. ledna 2013 10:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hlíva se moc dlouho vařit nemusí. Já mám osvědčené používání usušené a rozemleté hlívy. Abych nemusela prášek strkat do všeho možného (třeba na chleba s anglickou slaninou se moc nehodí Laughing ), kupuji prázdné tobolky a polykám hlívu jako prášky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
krakalek



Založen: 03. 06. 2012
Příspěvky: 117
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: út 22. ledna 2013 18:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak konkretne tu hlivu dlabu tez praskovanou, ta ma vyhodu, ze je vhodna i syrova. Nicmene jak jsem pochopil a dohledal (nerikam, ze spravne, naopak velice rad se necham vyvest z omylu), prevazne jsou 1-3 beta-D-glukany termolabilni uz pri teplotach pod 80 stupnu C a po 5 minutach znicene, cili vsemozne 20ti minutove, 2 hodinove vyluhy ve vrouci vode se jevi byt leda peknou pohadkou, jestlize ucinne glukany se do te doby davno znici Rolling Eyes Samozrejme nektere latky jsou termostabilni ci maji teplotu rozkladu vysokou, takze ty se neznici, ale posilena imunita diky glukanum je jaksi v haji. Cili nechapu, proc p. Vana a dalsi (i zahranicni autori) delaji napr. z ucha J. vyluh, aby vyluhovali beta-glukany (a dalsi latky) v nem obsazene, kdyz tim ty beta-glukany znici Shocked

Doufam, ze to tak neni, ale jaksi cim vice o tom zjistuji, tim vice se z pohledu organicke chemie zda, ze pisi naproste nesmysly Confused

Je tu nejaky odbornik na organickou chemii? Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 9085
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: út 22. ledna 2013 22:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, za nějakého extra odborníka se nepovažuji, neb obor je to velmi rozsáhlý. Jinými slovy, spíše než organického chemika by to chtělo "cukráře" neboli specialistu v oblasti sacharidů. A to rozhodně nejsem.

Nicméně čistě z pohledu obecného organického chemika: První problém bude asi v tom, že se hovoří o beta-glukanech, tj. o skupině látek a nikoli o konkrétní látce, tj. asi nebude možné udělat obecný soud, tj. některé glukany budou stabilnější a jiné labilnější. Čistě jako organik a nikoli člověk znalý chemie sacharidů, bych konstatoval, že obecný vzorec glukanů neobsahuje nějaké extra labilní vazby. V podstatě jde o molekuly glukosy spojené glykosidickou vazbou, která je obecně vcelku stabilní. Rozhodně je stabilní v (normálně) bazickém prostředí, a taktéž v neutrálním, ale v kyselém již bude docházet k hydrolýze na glukozu, která neublíží, ale ani nepomůže (glukoza = hroznový cukr). Takže stabilita molekul glukanů jako celku bude záležet na pH prostředí, kterému jsou vystaveny. Zvýšená teplota případný rozklad urychlí.

Druhou otázkou je, a v tom si netroufám ani naznačovat, do jaké míry jsou tyto látky konfiguračně stálé, tj. jak snadno přechází beta-glukan na alfa-glukan, vázaná D-glukoza na vázanou L-glukozu, či konfigurace glukozy na jinou hexozu, nedomnívám se, že by tato stabilita měla být nějak extra nízká, ale mohu se mýlit - každá skupina látek má svá specifika.

V neposlední řadě může jít i o stabilitu nějaké sekundární struktury, podobně jako u bílkovin - vařený bílek vejce versus syrový. A nakonec je tu stabilita vůči ostatním látkám, s kterými se to do té vody luhuje, a stabilitu vůči enzymům nevyjímaje.

Já bych nějak extra nevěřil tomu, co se píše v "nevědecké" literatuře. Už samotný fakt, že se hovoří o skupině látek a nikoli o konkrétních molekulách dává prostor téměř k jakémukoli závěru Smile Chemie cukrů je pro život nesmírně důležitá! Obecné známosti (mimo vědecké kruhy) se těší spíše peptidy, ale oligosacharidy mají podobně důležitý dopad - například DNA neobsahuje žádný "kus peptidu" (= aminokyselinový zbytek), ale cukříku (deoxyribozy) tam je hodně (ca. 30%) ...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
krakalek



Založen: 03. 06. 2012
Příspěvky: 117
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: st 23. ledna 2013 20:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

diky Bobe, mno, je to veda a udelat nejaky vseobecny zaver tedy asi moc nejde. Zajimave je, ze se to neda poradne ani dohledat s vyjimkou hlivy, shiitake atd. jsem informace o termolabilite ucinnych polysacharidu v ostatnich houbach s udajnymi lecivymi ucinky nenasel... no a zaroven, jestlize u rady u hub, treba to zminene ucho jidasovo, ani nejsou konkretni polysacharidy v hoube identifikovane a je uvadeno, ze obsahuji "blize neurcene polysacharidy", pak bych to z toho chapal tak, ze nikdo vlastne ani nezna jejich (ne)stabilitu, kdyz nezna konkretni molekuly, tudiz nelze davat doporuceni do jakych teplot z nich luhovat ucinne latky...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 9085
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: st 23. ledna 2013 22:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No doporučení dát lze! Na to jsou vcelku obecně platné zákony. V daných podmínkách se látka rozloží úměrně času a teplotě. Čím déle či čím vyšší teplota, tím pro látky hůře.

Ale třeba je to i naopak: nějaké málo účinné deriváty glukanů se rozpadají na účinější Smile Pokud to doposud nikdo přesně nevyřešil, pak bych odhadoval, že je to tak na tři doktoráty Smile Ale jak jsem psal, chce to odborníka na cukrbliky.


Naposledy upravil Bob dne pá 25. ledna 2013 9:11, celkově upraveno 1 krát
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
krakalek



Založen: 03. 06. 2012
Příspěvky: 117
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: čt 24. ledna 2013 10:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

lezi mi tu jeste tri knihy:

Healing Mushrooms od Halperna
The Fungal Pharmacy od Rogerse a Wassera
Sugars That Heal od Mondoa a Kiteie

V te prvni jsem zatim zadne odpovedi bohuzel take nenasel, tak treba neco bude v tech dalsich, ale ta druha je tak rozsahla, ze ji budu cist tak mesic vzhledem k me vytizenosti Smile Tak jsem zvedav, zda se doctu neco alespon zde, zatim z toho mam pocit, ze to zkratka jeste ani neni poradne prozkoumano s vyjimkou nekolika malo druhu. Doctu-li se zde neco, dam vedet.

Diky Bobe za pohled chemika Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Mykologie - trochu vědečtější diskuze Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

 
Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru
Můžeš k příspěvkům připojovat soubory
Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory