Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
helmovka jakási
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
emil54

PříspěvekZaslal: so 10. listopadu 2012 21:29
  Předmět: helmovka jakási
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak nevím, hledám a hledám a nic. Buď je to nějaká obnošená verze nějaké běžné helmovky, která v lese vyrostla osamoceně, nebo nevím. Našel jsem ji dneska na rozhraní mladší smrčiny a staršího smíšeného lesa. Klobouček měl průměr maličko přes 1,5 cm, noha dutá, 520 mnm, nijak zvlášť nevoněla, byla široko daleko jediná.
Jediné, co jsem našel trochu podobné, je toto: http://home.online.no/~araronse/Mycenakey/cretata.htm
Ten namodralej (nafialovělej) tón přikládám odrazu oblohy, ale trochu tam ten nádech byl.

133.43 kB    
IMG_4588-1.JPG
   IMG_4588-1.JPG

152.37 kB    
IMG_4584-1.JPG
   IMG_4584-1.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: so 10. listopadu 2012 22:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já ti neporadím, ale jedno vím z vlastní zkušenosti. Určovat plodnice po ranních mrazíkách je loterie. Nevěřil bych, jak dokážou změnit houbu k nepoznání. Vytvořit u ní znaky, které jinak nemá a podobně. Takže spoléhat na nějaké náznaky barev na klobouku, na třeni a pod. je opravdu mnohdy irelevantní Wink. Tím ovšem netvrdím, že houba určit nejde. Často bez problémů.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
emil54

PříspěvekZaslal: so 10. listopadu 2012 22:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No jo vlastně, to je pravda, vono už k ránu přituhuje. Já jsem dva tejdny marodil, tak jsem trochu utženej od reality. Nakonec to bude přemrzlá h. zefírová Very Happy
wenca

PříspěvekZaslal: so 10. listopadu 2012 22:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

tak zefírová asi ne, ale jinak to to může bejt víc druhů, ve kterých se neorientuju...
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: so 10. listopadu 2012 22:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kdybych si měl opravdu tipnout, tak h. mléčná nebo bělomléčná?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
emil54

PříspěvekZaslal: po 12. listopadu 2012 12:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak to je asi velmi přesnej tip. Podle všeho to bude Mycena galopus var. nigra. Co jsem prolezl popisy, všechno tomu nasvědčuje. Nevím, proč mi předtím unikla.
Díky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru