Mohl by prosím někdo poradit alespoň s určením druhu? Plodnice jsem nejprve opatrně vyjmul a po zjištění, že houbu s takovou barvou lupenů jsem ještě neviděl, jsem ji vsadil zpět a nafotil. Místo růstu je tedy autentické. Rostly v tomto "mechu", převládal smrk, v blízkosti bříza a osika. Výška největší plodnice z trojičky 5 cm. Lupeny nádherně růžovofialové, u nejstarší plodnice hnědorůžové- je vidět na fotce. Vůně nijak znatelná. Připojení lupenů zoubkem, jako u čirůvek. Shora jsem původně myslel, že to je nějaká vláknice, teď vážně nevím. Za příp. tipy děkuji.
Díky Už jsem si o nich něco vygooglil, překvapilo mne ale, že na třeni ani lupenech ani náznak rezavé pavučinky. Doteď byly v lednici, lupeny nahoru, tak snad teď po vyndání nějaký výtrusný prach ještě vypadne:-) Předpokládám tedy, že by měl být rezavý
Ve skutečnosti je to podsekce, druhy v ní jsou obtížně rozeznatelné, mikro i makro znaky velmi podobné. U prostřední fotografie jsou po zvětšení v lupenech vidět rezavá místa.
Hmmm, to smekám. Po zvětšení originálu tam opravdu rezavé flíčky jsou. Navíc teď jsou na plodnici všechny lupeny z jedné strany rezavé a z druhé strany si uchovaly barvu hnědorůžovou
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory