Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Ryzec
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
krakalek

PříspěvekZaslal: st 10. října 2012 22:44
  Předmět: Ryzec
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zdravim,

sel jsem dnes nasbirat ryzce prave a narazil jsem tam na tyto 3 kousky (vsude v okoli byly r.prave), klobouky byly do 10 cm, na tom otocenem to neni zrovna videt, ale ty ostatni mely hodne zelene lupeny... z jehlicnanu tam byly vsude jen borovice, jinak v okoli duby a brizy.

Podle te zelene jsem si myslel, ze je to smrkovy, ale ten roste jen pod smrky (?), ktere sirokodaleko nebyly.

R.osmahly jsem nikdy v ruce nemel a podle tech fotek tady na foru mi prijde jiny...

poradite?

124.42 kB    
r.jpg
   r.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 10. října 2012 22:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

nevím, jestli je to houba na obrázku, ale pod borovicemi může růst ryzec borový (Lactarius deliciosus)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
krakalek

PříspěvekZaslal: st 10. října 2012 23:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

no lactarius deliciosus je ryzec pravy/borovy, na ktere jsem tam prave sel, tech tam byly desitky vsude kolem... ten na fotce tam byly jen tyhle 3 plodnice u sebe a pak vsude kolem ryzce prave

rikal jsem si, jestli to treba neni R.polokrvomléčný, jenze mleko se do vinove cerveno nezbarvovalo, cili jsem v koncich Embarassed
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 11. října 2012 9:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

podle toho třeně bych hlasoval pro ryzec pravý
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
krakalek

PříspěvekZaslal: čt 11. října 2012 11:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

diky, mne zmatla ta vyrazne zelena barva v kombinaci s malou velikosti plodnic a tim, ze byly vsechny tyhle zelene na 1 m2 a v celem zbytku toho pasu podel boroveho lesa uz pak byly jen pro mne typicky vyhlizejici ryzce prave a takovy podobny jako na fotce uz tam zadny nebyl, tak jsem uvazoval, ze by to mohl byt nejaky jiny druh
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 11. října 2012 13:36
  Předmět: Re: Ryzec
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

R.pravý moc nezelená (skoro vůbec, nebo jen velmi málo), r.osmahlý je velmi proměnlivý druh, často zelená (už i mladé plodnice).Třeň mají oba velmi podobný. Někdy rostou na stejných stanovištích.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 11. října 2012 22:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, já jich ještě moc neviděl Sad Takže pravdu bude mít jistě Radek.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
krakalek

PříspěvekZaslal: pá 12. října 2012 10:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

dekuji za odpovedi Wink
Yohaness

PříspěvekZaslal: ne 14. října 2012 15:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Souhlasim s Radkem, nikdy jsem nevidel r.borovy se zelenymi tony. Rekl bych, ze na fotce je r.smrkovy.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru