Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
rostliny,i chráněné , vzácné
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Teri

PříspěvekZaslal: po 14. května 2012 9:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je to nějaký druh kakostu, ale vypadá to jako pěstovaný kultivar.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 14. května 2012 18:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Děkuji za nasměrování. Je pravda, že kultivar mne na té louce ani nenapadl, normálně tam jezdím koukat na prvosenky, kosatce sibiřské, upolíny apod.
JARIN

PříspěvekZaslal: ne 17. června 2012 20:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Copak jsem to dneska našel za vzácnosti?

149.19 kB    
New_New_IMG_0238.jpg
   New_New_IMG_0238.jpg

171.32 kB    
New_New_IMG_0225 (1).jpg
   New_New_IMG_0225 (1).jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Teri

PříspěvekZaslal: po 18. června 2012 11:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 17. června 2012 20:31 JARIN napsal:

To první je hrachor, buď Lathyrus heterophylus nebo Lathyrus sylvestris - pro určení chybí pohled na listy. To druhé je asi Gymnadenia conopsea, ale bez záruky.
sadlo

PříspěvekZaslal: po 18. června 2012 12:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 18. června 2012 11:57 Teri napsal:
ne 17. června 2012 20:31 JARIN napsal:

To první je hrachor, buď Lathyrus heterophylus nebo Lathyrus sylvestris - pro určení chybí pohled na listy. To druhé je asi Gymnadenia conopsea, ale bez záruky.
Já tedy to druhé vidím spíš na Dactylorhiza fuchsii.
Teri

PříspěvekZaslal: po 18. června 2012 14:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak naše botanička říká, že to je opravdu Dactylorhiza, možná fuchsii, ale zase chybí pohled na listy...
JARIN

PříspěvekZaslal: po 18. června 2012 17:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ještě mám jednu fotku toho Hrachoru, dole jsou vidět listy a u té druhé si pamatuju že měla na listech takové tmavé tečky

197.3 kB    
New_IMG_0239.jpg
   New_IMG_0239.jpg
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 25. června 2012 16:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dva nálezy z krátké sobotní návštěvy Středohoří...

121.4 kB    
Lilie zlatohlavá (Lilium martagon)...
Lilium martagon (2).jpg
   Lilium martagon (2).jpg

120.99 kB    
Lilium martagon.jpg
   Lilium martagon.jpg

121.69 kB    
... a snad vemeník dvoulistý (Platanthera bifolia)
Platanthera bifolia.jpg
   Platanthera bifolia.jpg

122.03 kB    
Platanthera bifolia (2).jpg
   Platanthera bifolia (2).jpg
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 01. července 2012 19:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 25. června 2012 16:07 b.gun napsal:

Lilii zlatohlavou znám. Jen co ji znám já, tak má listy (okvětní) spíš do takové oranžové až zlatooranžové. Ale zaroveň, je možné, že to může být nějaký zplanělý zahrádkářský kultivar této rostliny. Protože takováto až fialová barva těchto lístků mi připadá nepřirozená

f.mamina

PříspěvekZaslal: ne 01. července 2012 21:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Lilie zlatohlavá roste i v nedošínském háji u Litomyšle, vím asi tak o 4 místech. A taky v Pátku u Loun, tam znám 1 místečko. Jest-li tam bude i příští týden, tak ráda vyfotím.
Teri

PříspěvekZaslal: po 02. července 2012 9:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 01. července 2012 19:40 Jiří Novák napsal:

Lilii zlatohlavou znám. Jen co ji znám já, tak má listy (okvětní) spíš do takové oranžové až zlatooranžové. Ale zaroveň, je možné, že to může být nějaký zplanělý zahrádkářský kultivar této rostliny. Protože takováto až fialová barva těchto lístků mi připadá nepřirozená

Nepleteš si to náhodou s lilií cibulkonosnou? Ta je totiž oranžová... Ale lilie zlatohlavá má vypadat přesně takhle. Zplanělý zahradní kultivar to rozhodně není, naopak je to zcela přírodní lilie zlatohlavá.
Jiří Novák

Nový příspěvekZaslal: út 01. ledna 2013 22:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 02. července 2012 8:40 Teri napsal:
ne 01. července 2012 19:40 Jiří Novák napsal:

Nepleteš si to náhodou s lilií cibulkonosnou? Ta je totiž oranžová... Ale lilie zlatohlavá má vypadat přesně takhle. Zplanělý zahradní kultivar to rozhodně není, naopak je to zcela přírodní lilie zlatohlavá.

Teri, hádat se nebudu. Jenom proč se jmenuje zlatohlavá, když je ve skutečnosti fialová? To mi nějak nejde do hlavy. Nebo, .... že by ji takto nazval nějakým omylem barvoslepý botanik... ????

no-X
Čestný člen

Nový příspěvekZaslal: út 01. ledna 2013 22:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Rostlina na fotkách je skutečně lilie zlatohlavá. Jsem si tím jistý, protože jí řadu let pěstuju Smile Název možná neodráží barvu květů, ale barvu cibulek, které mohou být takové žlutavé. Těžko říct...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
b.gun
Čestný člen

Nový příspěvekZaslal: čt 03. ledna 2013 0:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 01. ledna 2013 21:41 no-X napsal:
Rostlina na fotkách je skutečně lilie zlatohlavá. Jsem si tím jistý, protože jí řadu let pěstuju Smile Název možná neodráží barvu květů, ale barvu cibulek, které mohou být takové žlutavé. Těžko říct...

Pravdu díš, kolego, je to podle barvy cibulek... http://www.np-thayatal.at/SendFile.aspx?file=pages_file/cz/179/Lilie_zlatohlava.pdf
Jiří Novák

Nový příspěvekZaslal: so 05. ledna 2013 22:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 02. ledna 2013 23:08 b.gun napsal:
út 01. ledna 2013 21:41 no-X napsal:

Pravdu díš, kolego, je to podle barvy cibulek... http://www.np-thayatal.at/SendFile.aspx?file=pages_file/cz/179/Lilie_zlatohlava.pdf

Děkuji vám, kolegové, za objasnění. Smile

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Strana 5 z 7

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru