Dík. Adiposu jsem taky tipoval, ale ta zlatozávojná, ta by měla růst především na vrbách, jak častá bývá na buku? Kdyby byly mladší plodnice, bude asi určení jednodušší a jak je to vlastně s tou obtížností jejich makroskopické determinace? Zatím nemikroskopuju, ale jak to vidím, časem bude asi nutností začít
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
Zaslal: pá 29. října 2010 19:08
pá 29. října 2010 16:02 Vlkodlak napsal:
Já myslím, že tyhle dvě potvory dáš jedině pod mikrákem. Kdysi jsem to zkoušel.
Jojo, já s těmahle dvěma mám taky dost problémy. Tady jich v jednom místě rostly delší dobu desítky (no možná i nějaká ta stovka) kusů na spoustě padlých stromů. Strávil jsem nad nimi hodně času, prohlížel podrobně plodnice od naprosto mrňavých až po přestárlé a snažil se určit která z těch dvou to je (dokonce i jedno téma jsem tu někde na to založil). Nakonec jsem došel k závěru, že je to asi ta adiposa. Ta je o něco málo menší, hlavně mívá tenší třeň. Tak jsem to po několikatýdenním výzkumu desítek plodnic určil tak nějak souhrnně Ale je dost dobře možné, že tam klidně mohla být vmíchána i nějaká ta plodnice aurively
Ach jo, co dělám houby (asi tak dva roky), tak zjišťuju, že spousta druhů má takového toho svého dvojníčka, na kterém se často zarazím.....no nic jdu se podívat po nějakém mikroskopu
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory