Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Lesklokorka jaká?
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 14. října 2010 10:42
  Předmět: Lesklokorka jaká?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak mám zase jeden problém, tentokrát s lesklokorkou. Na takovém menším území (cca 50*50 metrů) jich rostlo opravdu hodně (desítky kusů). Je to sice lesík, kde jsou převážně vrby, topoly a olše, ale na tady je i pár starých třešní a ještě nějaké strom, které jsem neidentifikoval. A tady ty lesklokorky rostly právě na těchhle stromech (možná i na nějaké té staré třešni).

Plodnice jsou bokem přirostlé, velké i 30 cm, lesklé, většinou vypadající hezky plasticky. Jen teda starší přírůstky už nebyly lesklé. Barvy nebudu blíže popisovat - bude to líp zřetelné z fotek. Rourky na výšku cca 1,5 cm, slabě krémově žluté, póry malé (maximálně kolem půl milimetru), po otlačení rezavěhnědnoucí. Co se týká vůně nemůžu moc sloužit, protože mám rýmu Sad Rostly většinou osamoceně, semtam vytvářely srostlice.

Jako applanatum mi to moc nepřipadá (ty tam teda taky rostly, ale o kus dál na olších), lucidum určitě ne a s dalšími lesklokorkami jsem na vážkách

113.14 kB    
14.10.2010, Veselí nad Moravou
101014_15_Veseli nad Moravou.jpg
   101014_15_Veseli nad Moravou.jpg

109.89 kB    
101014_13_Veseli nad Moravou.jpg
   101014_13_Veseli nad Moravou.jpg

135.2 kB    
101014_09_Veseli nad Moravou.jpg
   101014_09_Veseli nad Moravou.jpg

79.45 kB    
101014_08_Veseli nad Moravou.jpg
   101014_08_Veseli nad Moravou.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Joeking

PříspěvekZaslal: čt 14. října 2010 10:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Troudnatec pásovaný, ale ten by hnědnout neměl...
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 14. října 2010 10:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 14. října 2010 9:52 Joeking napsal:
Troudnatec pásovaný, ale ten by hnědnout neměl...

OK, díky. Je vidět, že v těchhle chorošovitých mám zatím guláš a že jich poznám dost málo. Díval jsem se na obrázky toho troudnatce i na popis a docela dobře to sedí. S tím hnědnutím nevím - opravdu to po otlačení šlo do rezavěhnědé barvy. Na tu lokalitu se dostanu asi v neděli tak to ještě prozkoumám
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: čt 14. října 2010 20:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A co když ty spodní 2 fotky je jiný druh? Na choroše moc nejsem...
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 14. října 2010 20:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 14. října 2010 19:27 Vlkodlak napsal:
A co když ty spodní 2 fotky je jiný druh? Na choroše moc nejsem...

No jako kdybych viděl jen tyhle čtyři fotky, taky bych řekl, že ty spodní jsou jiný druh. Ale byl jsem přímo na místě, tak můžu prakticky s jistotou říct, že je to to samé. Na tom kmeni, kde rostla ta houba z fotky číslo 1 rostly i houby stejné jako na těch dalších snímcích. A naopak. A podobně je to i shoubou s obrázku číslo 2. Prostě těch hub tam bylo na relativně malém území opravdu hodně (když řeknu stovka plodnic tak rozhodně nekecám) a v různých vývojových stadiích takže to člověk mohl opravdu hodně dobře posoudit zda se jedná o jeden druh nebo o více druhů. Ale jak už jsem napsal - kdybych viděl jen tyhle fotky taky bych uvažoval o dvou druzích Very Happy
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 14. října 2010 20:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Každopádně se tam brzy vrátím a líp to prozkoumám. Myslel jsem, že řijdu domů a z popisu a fotek to podle atlasů určím ale nepovedlo se, tak jsem to dal sem a taky tu jsou nějaké pochybnosti... Takže lepší průzkum bude na místě
planetahub

PříspěvekZaslal: pá 15. října 2010 2:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Není to lesklokorka, ale troudnatec.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: pá 15. října 2010 18:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 15. října 2010 1:49 planetahub napsal:
Není to lesklokorka, ale troudnatec.

Díky za upozornění, ale už se tu od včerejška řeší, že to není lesklokorka, ale troudnatec Very Happy
wenca

PříspěvekZaslal: pá 15. října 2010 19:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

kdyby to byla lesklokorka ploská, tak by se dalo na její spodní část prstem napsat třeba svoje jméno Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: pá 15. října 2010 20:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 15. října 2010 18:02 wenca napsal:
kdyby to byla lesklokorka ploská, tak by se dalo na její spodní část prstem napsat třeba svoje jméno Smile

No vždyť ono by to asi šlo. Psal jsem, že po otlačení póry hnědnuly tak proč ne? Wink
wenca

PříspěvekZaslal: so 16. října 2010 10:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

alé u té lesklokorky je to extrémní, tam to vypadá jako když se píše hnědou křídou na bílou tabuli Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: so 16. října 2010 20:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 16. října 2010 9:07 wenca napsal:
alé u té lesklokorky je to extrémní, tam to vypadá jako když se píše hnědou křídou na bílou tabuli Smile

Jj, vím. Dokonce jsem viděl na netu spoustu uměleckých děl napsaných na g. applanatum. Tady to hnědnutí nebylo až tak markantní, ale stejně bylo jasně zřetelné na první pohled. Přemýšlím čím to mohlo být. Možná to byla ještě dost mladá plodnice. No každopádně zítra tam půjdu tak se uvidí
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 17. října 2010 14:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ak je to vyřešeno. Dnes jsem byl na té lokalitě a tenhle "choroš" jsem důkladně prozkoumal. To hnědnutí tam je, ale jak už jsem psal, není tak markantní jako třeba u G. applanatum a spíše u mladých plodnic. Dnes hezky svítilo slunce a světla tam bylo dost, tak to šlo líp - spíš než hnědnutm bych to nazval tmavnutím (ztmavlo to do takové velmi světle hnědé, případně můžu poslat fotku).

A je to tedy zcela jistě ten troudnatec. Ještě jednou díky za určení
Katy
Anonymní

PříspěvekZaslal: so 29. ledna 2011 17:09
  Předmět: prosba

Dobrý den, prosím o identifikaci této houby, hledala jsem původně lesokorku (dle rady o působení glukanů v houbě obsažených na organismus), ale nedovedu sama určit, co jsem to nakonec našla.
Moc děkuji předem za Vaše vědomosti a názory. Smile

Katy
Anonymní

PříspěvekZaslal: so 29. ledna 2011 17:23
  Předmět: větší rozlišení

větší foto

78.85 kB    
houba rub-hotovo.jpg
   houba rub-hotovo.jpg

87.55 kB    
houba 1 - hotovo.jpg
   houba 1 - hotovo.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru